У Запорізькій області висаджують медоносні лісосмуги

30 грудня 2016 86 0
Закладання лісосмуг — найдієвіший метод боротьби з вітровою ерозією
medonosi.blogspot.comЗакладання лісосмуг — найдієвіший метод боротьби з вітровою ерозією

Запорізькі аграрії закладають лісосмуги з медоносної софори японської. Це найдієвіший метод боротьби з вітровою ерозією.

Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на сайт Запорізької ОДА.

За словами запорізьких аграріїв, щорічно над регіоном проносяться дуже потужні сухі східні вітри, внаслідок чого з'являються пилові бурі, які «з'їдають» найбільш родючий верхній шар грунту.

Як повідомив голова Аграрного союзу Запорізької області і директор ТОВ «АФ «Ольвія» Анатолій Тиховод, щорічно Україна втрачає 10-12 млн т зерна через ерозію ґрунту. Одна з причин — повна занедбаність полезахисних лісосмуг.

«Восени минулого року працівники «Ольвії» разом із бджолярами села Чкалове знайшли на території району лісосмугу, яка була засаджена софорою японською, та назбирали насіння цієї породи дерева. Вона є лікарською рослиною, хорошим медоносом і швидкозростаючою породою дерев. Зараз ми проводимо висадку саджанців», — додав Анатолій Тиховод.

За словами директора господарства, після розпаювання земель на Запоріжжі лісосмуги виявились «нічиїми». Тому місцеве населення почало безкарну вирубку насаджень на дрова. Перед аграріями ж стоїть завдання не лише зберегти старі лісосмуги, а й посадити нові, взамін вирубаних.

Виконано за допомогою Disqus