Вегетаційний період кукурудзи буде збільшуватися протягом наступних років — Адаменко

24 лютого 2017 88 0
В 2030 - 40 р. вегетаційний період у кукурудзи збільшиться ще на 10-15 днів
kurkul.comВ 2030 - 40 р. вегетаційний період у кукурудзи збільшиться ще на 10-15 днів

Через кліматичні зміни, які відбулись в Україні за останні тридцять років, кукурудза на зерно достигає в усіх регіонах країни.

Про це заявила завідувач відділом агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час конференції з інноваційної технології вирощування кукурудзи Hydraneo.

За її словами, в останні 30 років теплові ресурси в Україні так кардинально змінилися, що сьогодні для вирощування кукурудзи на зерно підходить практично кожна область. Якщо раніше в західних областях кукурудза на зерно могла не визрівати, то в останні десятиліття цієї проблеми немає, бо відбувається абсолютна зміна агрокліматичних зон. Виникає навіть проблема передчасного дозрівання кукурудзи.

«Вегетаційний період у кукурудзи триває 90-160 днів. За рахунок зміни термічного режиму цей період в останні роки подовжився на 10 днів. В 2030-40 році ймовірно збільшення цього проміжку ще на 10-15 днів», — розповідає Тетяна Адаменко.

Представник Гідрометцентру говорить, що до настання глобального потепління кукурудзу можна було сіяти на більшій території України. Для Північної і Західної України це питання вирішувалося ранньостиглими низькоурожайними сортами, але кукурудза на зерно визрівала не кожного року. На сьогодні цієї проблеми немає і тепла на території України вистачає.

«До 1985 р. в Україні були регіони, де сума температур складала 800 градусів і забезпечувала визрівання кукурудзи лише в 60% випадків. Середньопізні та пізні гібриди визрівали лише в деякі роки. Сума 900 градусів забезпечує цей показник на 80%. І лише сума в 1100 градусів є визначальною для 100% визрівання кукурудзи на зерно», — говорить Тетяна Адамаенко.

За її словами, до 1986 р. західні і північні регіони не мали потрібного значення суми температур для кукурудзи. Станом на 2016 р. тільки в 5 областях теплові ресурси обмежені сумою ефективних температур в 1000 градусів, в інших вона є вищою.

Людмила Лутицька, Губін Андрій, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus