В Україні падають обсяги переробки молока

4 серпня 2015 104 0
В Україні падають обсяги переробки молока
Мolomo.com.uaВ Україні падають обсяги переробки молока

Український ринок молочної сировини в липні можна оцінити як стабільний. Хтось може подумати, що фермери та переробники масово вирушили у відпустку, але насправді, знижений попит на молочну продукцію балансується падінням переробки молока, пише «ІНФАГРО».

В Україні за перше півріччя вироблено 5196 тис. т молока, що на 4,5% менше, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А якщо брати до уваги окремі регіони Донецької, Луганської областей, які ще в 2014 р. враховувалися у підрахунках, то виробництво зменшилося майже на 5%. За останні роки, такої істотної зміни не спостерігалося ні в бік збільшення, ні в бік зменшення.

Зниження триває виключно зважаючи на зменшення виробництва молока в господарствах населення (-6%), у той час, як статистика по сільськогосподарських підприємствах залишається позитивною (+ 0,3%). Хоча ця тенденція викликає суперечки у аналітиків. Приміром, у звітності кооперативи деяких компаній, швидше за все, були зараховані до «фермерської» категорії, у той час як раніше вони йшли у звітності, як сировина від населення. Напевно, має місце і звичайна закупівля молока сільгосппідприємствами у населення з подальшою його реалізацією переробникам, як власної сировини, з метою отримання пільгового податку на додану вартість.

Тому в цьому році виробнича структура українського сировинного ринку серйозно зміниться: якщо пару років тому співвідношення ферма- населення було 20/80, то за результатами першого півріччя 2015 р. спостерігаємо вже 26/74.Тим часом, поголів'я зменшується у всіх категоріях господарств. На перше липня в країні налічується 2272 тис. корів, що на 6,4% менше торішнього показника.

Державний комітет статистики України перерахував показники минулого року по виробництву молока в окремих районах Донецької та Луганської областей, а ось дані надходження на переробку залишилися колишніми. Тому й виходить, що, згідно з офіційною статистикою, випуск сирого молока зменшився на 4,5%, а його реалізація майже на 9%.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою