На селі мають переважати малі господарства — думка

5 серпня 2015 69 0
На селі мають переважати малі господарства — думка
Rozvytok-hromady.comНа селі мають переважати малі господарства — думка

Питання пріоритету малих форм господарювання на селі нині є актуальним, так вважає директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України Віталій Саблук, пише Аgronews.

«Я прихильник того, щоб прирівняти малу форму господарювання до переважно самозайнятих форм господарювання. А середніх сільгоспвиробників — до селоутворюючих. Усі інші — це індустріальне фермерство або великі сільськогосподарські підприємства, зосереджені саме на примноженні капіталу», — говорить він.

За його словами, Європа створила відповідні умови, при яких малі форми господарювання отримали б більше ринкових переваг. І це, незважаючи на те, що вони більш витратні. Однак разом із тим — і більш репутаційно відповідальні. А це забезпечує високу якість сільськогосподарської продукції та її безпеку.

«На жаль, вітчизняні дрібні сільгоспвиробники про якість та безпеку власної продукції піклуються недостатньо. Виникають ситуації, коли аграрні бізнесмени вирощують продукцію «на продаж» і «для себе». У першому випадку вони можуть застосовувати біостимулятори росту, антибіотики четвертого покоління, премікси. А от для себе і рослини, і тварин вирощують зовсім по-іншому. Чи припустима така вибірковість?», — наголошує він.

Також додає, що самозайнятість малих сільгоспвиробників повинна передбачати серйозний підхід з їхнього боку до забезпечення власної ефективної роботи в умовах ринку, конкурентоспроможності своєї продукції. Тому вони повинні подбати про відповідність виробленої продукції вимогам якості та безпеки харчових продуктів GlobalGAP, ідентифікувати корів, добровільно вести фермерську книжку.

«Для самозайнятого населення повинна бути й інша податкова політика, модель прямої або опосередкованої підтримки. Усе це вимагає відповідних законодавчих змін», — переконаний Віталій Саблук.

Виконано за допомогою Disqus