Сім'я вимушених донецьких переселенців відкрила грибну ферму в Бахмуті

7 квітня 2017 216 0
Новий вид зайнятості допомагає сім'ї не тільки виживати в чужому місті, але й будувати плани на майбутнє щодо розвитку своєї справи
vchasnoua.comНовий вид зайнятості допомагає сім'ї не тільки виживати в чужому місті, але й будувати плани на майбутнє щодо розвитку своєї справи

Родина Сторожів із Донецька переїхала в Бахмут, коли в обласному центрі розпочалися бойові дії, а згодом відкрила власну грибну ферму, де вирощує гливи, пише «Вчасно».

Спочатку Сергій служив у зоні АТО на передовій, потім став на облік у центр зайнятості, вивчив підприємницьку справу, захистив бізнес-план для гранта і отримав допомогу, завдяки якій почав вирощувати гриби.

Частково допоміг закупити обладнання грант від чеської організації «Людина в біді», багато що Сергій і його дружина Тетяна зробили своїми руками. Кондиціонер, конвектор, а також систему вентиляції купили на грантові гроші, зволожувач пристосували побутовий.

Щоб гливи давали хороший урожай, їм необхідно створити відповідні умови: певну вологість і температуру.

Стежити за температурою і вологістю в приміщенні господарям поки допомагають найпростіші вимірники.

У Сергія був невеликий досвід догляду за гливами, коли він допомагав своєму товаришеві в процесі вирощування грибів. Тетяна ж працювала технологом у великому цеху, який спеціалізувався на цих грибах.

У Сторожів поки невелика грибна ферма, розташована в колишньому сараї орендованого будинку. Господарі спочатку були проти такого бізнесу орендарів, але через те, що сарай все одно розвалювався, погодилися і дозволили привести його до ладу.

Сім'я планує розширювати виробництво. Приміщення потрібно більше, а дотримуватися умов більш жорстко. В ідеалі — купити будинок і зробити льох: у землі на глибині 3-4 м для глив ідеальні умови.

«Я півтора року провів у бліндажі і сам розумію, що в землі грибам буде комфортніше», — розмірковує Сергій.

Поки на фермі складають невеликі обсяги врожаю і розвозять їх на замовлення. Якщо вийде розширитися, готові постачати гливи на оптові овочеві бази, тим більш особливої конкуренції для своїх грибів у Бахмуті вони не відчувають.

Новий вид зайнятості допомагає сім'ї з трьома дітьми не тільки виживати в чужому місті, але й будувати плани на майбутнє щодо розвитку своєї справи.

Виконано за допомогою Disqus