Прискорення економічного розвитку України потребує земельної реформи — Світовий банк

9 квітня 2017 267 0
Україна потребує проведення земельної реформи
unian.uaУкраїна потребує проведення земельної реформи

Щоб прискорити економічний розвиток України потрібно провести чотири реформи: пенсійну, земельну, медичну та антикорупційну. Про це повідомила директор Всесвітнього банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, йдеться на сайті DT.UA.

За її словами, є чотири реформи, які можуть стати вирішальними для оздоровлення української економіки.


«Найперша — це пенсійна реформа. З фіскальної точки зору, вона вкрай важлива — 11% ВВП держави витрачається через Пенсійний фонд, при цьому лише половина з цих коштів покривається пенсійними внесками населення, решта фінансується бюджетом. Це величезний дисбаланс», — зазначила директор.

Другою за важливістю Сату Кахконен назвала земельну реформу.

«Другою за важливістю, на наше переконання, є земельна реформа. Вона потребує значних трансформацій, але й сама може стати суттєвим поштовхом для зрушень у разі успішної реалізації. Скасування мораторію, підготовка та відкриття земельного ринку зможуть стати поштовхом до залучення інвестицій у державу», — підкреслює менеджер Світового банку.

Третьою найважливішою реформою Кахконен визначила реформу охорони здоров'я.

«Система фінансування сфери є вкрай неефективною: Україна витрачає на медицину понад 4% ВВП — відчутно більше, ніж будь-яка країна із схожим рівнем доходів, а якість медичних послуг залишається незадовільною. І це питання не лише неефективного використання бюджетних коштів, а й опосередкованих економічних втрат — збільшення очікуваної тривалості життя на рік підвищує рівень ВВП на душу населення приблизно на 4%», — підкреслює директор.

Ще однією ключовою реформою Кахконен вважає антикорупційну реформу, складнощі якої очевидні для всіх, в тому числі — для приватних інвесторів.

Виконано за допомогою Disqus