Буряк як сировина для альтернативної енергії відродить цукрову галузь

13 квітня 2017 142 0
Аграрії прагнуть бурякоцукрову галузь
bio.gov.uaАграрії прагнуть бурякоцукрову галузь

Цукрові буряки «розкрили» свої можливості й нині визнані в усьому світі як одна з найефективніших енергетичних культур , яку з успіхом можна використовувати для промислового виробництва високооктанових добавок, біоетанолу, біогазу та органічних добрив.

Про це ідеться в статті «Кроки до відновлення цукрової галузі» провідного наукового співробітника ІБКіЦБ НААН України О. Ягольника.

Досі теорія і практика галузі сповідували чи не єдиний магістральний напрям її діяльності — вирощування коренеплодів та отримання цукру.

Проте віднедавна завдяки роботі науковців і виробників  з’явився ще один важливий стимул, що формує новий алгоритм функціонування галузі буряківництва — використання цукрових буряків не тільки для виробництва цукру, а і в якості сировини для переробки на альтернативні види енергії.

«Розвиваючи й далі класичний буряково-цукровий напрям галузі, наука й бізнес починають освоювати біоенергетичну «цілину», щоб паралельно з виробництвом буряків та цукру розвивати на вже існуючій матеріальній базі нові види біоенергетичної продукції», — пише науковець.

Біомодернізація дасть можливість  більш повно завантажити виробничі потужності й запустити механізм стабілізації сировинної бази та відкрити потужні джерела доходів, щоб відновити колишню славу цукрової галузі.

Нагадаємо, що в 2017/2018 маркетинговому році пріоритетними напрямками галузі залишається нарощування площ під буряками й поступове повернення втрачених позицій у структурі посівів, збільшення цукру першої категорії, частко якого у загальному виробництві має досягти 50%, зменшення собівартості виробництва за рахунок мінімізації витрат на енергоносії.

Цьогоріч за сприятливих погодних умов збільшення площ під буряками дасть змогу забезпечити підприємства достатньою кількістю сировини, аби отримати 2,2 млн т цукру, з яких 700 тис. т можна експортувати й таким чином встановити новий рекорд.

Виконано за допомогою Disqus