На Закарпатті висаджують горіхові плантації

28 квітня 2017 958 0
На Закарпаття відновлють зрубані ліси горіховими насадженнями
zakarpatlis.gov.uaНа Закарпаття відновлють зрубані ліси горіховими насадженнями

На Закарпатті активно відновлюють вирубані ліси. Садять лісники не лише основні лісоутворюючі породи дерев, а й вносять інновації. Наприклад, цього року на території Тячівського лісгоспу на території Тернівського лісництва господарники господарники разом із учнями спортивних гуртків висадили експериментальну плантацію волоського горіха (120 шт.) на площі 1,2 га, повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Горіхові плантації Закарпаття

«Проаналізувавши попит на волоський горіх у закордонних інвесторів та можливості лісівників Тячівщини, цього року ми вирішили посадити пілотну ділянку, аби вирощувати горіх і отримувати додатковий заробіток. Розвиток горіхової промисловості в Закарпатті посприяє і розвитку економіки краю, причому не тільки за рахунок експорту, а й завдяки створеним робочим місцям в сільській місцевості. Планується посадити горіхові дерева не тільки в Тячівському лісгоспі, але й в Брустурянському та Мокрянському лісомисливгоспах. Наші землі добре підходять для вирощування горіхів. Волоський горіх дає плоди на 5 ― 6-й рік, а це значить, що ми отримаємо перший врожай уже в найближчий час. Якщо дерева приживуться, то ми будемо далі садити горіхи», ― розповів начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.

Горіхи гарно підходять для вирощування у гірській місцевості Закарпаття.

«Горіх ― гірська рослина, яке добре переносить низькі температури. А це якраз імпонує гірським схилам Тячівщини. Розлога і красива крона у нього утворюється при постійному сонячному освітленні. Тісноту і близько залягаючі до поверхні ґрунтові води він не любить. Також не варто висаджувати волоський горіх на сильно заболоченому і ущільненому ґрунті. Місце розташування експериментальної ділянки дозволить в майбутньому збільшити площу і промислове виробництво горіха. Нові плантації також — це збільшення кількості працівників і надходження коштів до бюджету», — поінформувала директор Тячівського лісгоспу Наталія Катреняк.

Виконано за допомогою Disqus