Посівам цукрового буряка у центрі та на сході України загрожують довгоносики

11 травня 2017 177 0
Довгоносики загрожують посівам цукрового буряка у центральних та східних областях України
animalreader.ruДовгоносики загрожують посівам цукрового буряка у центральних та східних областях України

Через травневе потепління (понад 20 градусів) у період розвитку листків у цукрових буряків очікується масове заселення посівів звичайними і сірими буряковими довгоносиками. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Найзагрозливішими для культури вони будуть у центральних, східних та деяких західних областях, де нараховується значна чисельність (0,2-0,5, макс. 1-3 екз. на кв.м) добре перезимувалих (загинуло 3-12, макс. 25% (Київська обл.) популяції) довгоносиків, зокрема у Вінницькій, Київській, Полтавській, Сумській, Харківській, Черкаській, Чернігівській, осередково Волинській областях. Жуки паруватимуться та відкладатимуть яйця. Личинки звичайного бурякового довгоносика розвиватимуться, харчуючись корінням буряків, а сірого — осоту і березки.

Скрізь, передусім у центральних і південних областях, сходи культури також заселятимуть та пошкоджуватимуть бурякові блішки. Скрізь за достатньої вологості ґрунту раннім сходам буряків загрожуватимуть дротяники і несправжні дротяники, личинки хрущів, осередково у західному регіоні — бурякова крихітка. У Степу й південному Лісостепу сходи пошкоджуватимуть піщаний мідляк, південний сірий і чорний довгоносики. Молоді рослини за теплої вологої погоди, здебільшого у центральних бурякосійних областях, заселятимуть бурякова листкова попелиця. Помірний температурний режим сприятиме розвитку личинок мінуючих мух й молі, щитоносок.На запливаючих, ущільнених ґрунтах, де наявна нестача макро- і мікроелементів живлення, без належного агротехнічного догляду сходи культури, насамперед непротруєні, уражуватимуться коренеїдом.

Для збереження сходів цукрових буряків необхідно чітко виконувати всі агротехнічні прийоми догляду за посівами, постійно контролювати поведінку шкідливих комах, а за потреби — своєчасно провести хімічний захист. За прохолодної дощової погоди у травні для уловлення довгоносиків, які пересуваються «пішим ходом», бурячища та поля обкопують ловильними канавками. Міжрядні рихлення, які проводять відповідно до технології вирощування цукрових буряків, знищують ґрунтову кірку, яйця й личинок довгоносиків, коваликів, хрущів, інших шкідників та проростки бур`янів.

У разі надпорогової чисельності довгоносиків звичайного 0,2-0,3, сірого 0,2-0,5, чорного 0,3, піщаного мідляка 0,3-0,5, блішок 3-7, щитоносок 0,7-1,2 екз. на кв.м; крихітки 1,5-2,5 екз. в куб.дм ґрунту посіви обприскують інсектицидами на основі однієї із діючих речовин: тіаметоксам, імідаклоприд, піриміфос-метил, диметоат, альфа-циперметрин, гамма-цигалотрин, хлорпірифос, диметоат + лямбда-цигалотрин та іншими.

На початку заселення буряковою листковою попелицею (ЕПШ 5% заселених рослин і відсутність ентомофагів), мінуючими мухами (30% заселених рослин і 3-5 личинок у кожній) обприскують крайові смуги, а за потреби все поле дозволеними інсектицидами.

Виконано за допомогою Disqus