Технічні коноплі принесуть хороший прибуток українським аграріям

6 червня 2017 359 0
Технічні коноплі
Kurkul.comТехнічні коноплі

Вирощування технічних конопель в Україні є високомаржинальним бізнесом — показник рентабельності подекуди може сягати більше 180%.

Про це ідеться в блозі АгроМатематика: вирощування технічних конопель від Kurkul.com.

Ціна на продукти коноплярства на ринку України зростає швидкими темпами — з 2014 до 2016 року вартість різних типів продукції збільшилася на 150-270%.

Сьогодні довге волокно можна продати за ціною 38 тис. грн/т, а коротке №3 — за 24 тис. грн/т. Посівний матеріал конопель (1 репродукція) коштує 50 тис. грн/т, а товарне насіння — 30 тис. грн/т. Найдешевша продукція коноплярства — треста та костра. Першу продають по 2 тис. грн/т, а другу — за 1,7 тис. грн/т.

«Звичайно, такий ріст цін буде не завжди. Зі збільшенням попиту і конкуренції на цьому ринку ціна стабілізується. Але ринок повинен бути стабільним і дозволяти розвиватися саме вітчизняним виробникам», — говорить завідувач відділу маркетингу Інституту луб’яних культур НААН Олег Примаков.

Покупців на насіння технічних конопель можна відносно легко знайти за кордоном, а волокна, тресту та костру охоче викуплять і місцеві виробники текстилю та будматеріалів. При вирощуванні ж посівного матеріалу варто заздалегідь укласти угоди з покупцями, оскільки цей ринок в Україні є обмеженим, а кількість насіння — значною.

В Україні минулого року коноплями було засіяно 3,5 тис. га (2 місце за площами конопель серед європейських країн), а цього року прогнозують вже 6-7 тис. га. Основна причина такого стрімкого росту — високі рентабельність та ціна на продукцію коноплярства, а також значний попит на неї на зовнішніх ринках.

Виконано за допомогою Disqus