Українська земля може коштувати $2,5 тис/га ― Мірошніченко

7 червня 2017 810 0
Землі сільськогосподарського призначення
Kurkul.comЗемлі сільськогосподарського призначення

Названо орієнтовну вартість 1 га українських чорноземів. Свій прогноз озвучив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, він запропонував модель земельної концепції, яка складається з трьох блоків: перший ― запуск механізмe оренди землі, другий ― розробка державних програм фінансування для середніх і дрібних виробників та фермерів, третій ― власне відкриття ринку землі з усіма «запобіжниками».

«Ціна залежить від кількох факторів. Перший ― величина доходу. Другий ― коефіцієнт ризику країнb, який враховують бізнесмени, вкладаючи гроші. Третій ― час, скільки інвестор готовий чекати повернення коштів. У сумі усе це дає ціну», ― назвав він основні фактори.

Мірошніченко також спрогнозував, якою може бути мінімальна вартість.

«Так, ефективна агрокомпанія сьогодні в середньому має $200–250 прибутку з 1 га. Щойно стабілізується макроекономічна ситуація і не їздитимуть на сході танки, то українська кукурудза коштуватиме не $170 за 1 т, а хоча б $250, то із $1200 вийдемо у $2500 за 1 га. Ось чому всі сьогодні так швидко хочуть провести реформу, щоб застовпити собі місце», ― підсумовує він.

Виконано за допомогою Disqus