С/г виробники ризикують більше за інших на 70% — Коваль

14 червня 2017 195 0
Чоловік стрибає над прірвою
emaze.comЧоловік стрибає над прірвою

Агробізнес десь на 70% більш ризикована справа, ніж інші види виробництва, повідомили в Українській аграрній конфедерації (УАК).

Про це заявив генеральний директор УАК, кандидат економічних наук, член Agricultural Economics Society, заступник директора Інституту економіки та менеджменту АПК КНЕУ Павло Коваль.

За словами Павла Коваля, система ризиків в агробізнесі має чотири рівні, де задіяні живі організми — земля як живий організм, рослина, тварина і людина, яка управляє даною системою. Плюс є ще ризики, які властиві усім видам підприємництва — валютно-курсові, ринкові, постачальницькі, логістичні і т. д. Додайте до цього погоду як елемент невизначеності.

«Якщо говорити у розрізі галузей, то я би не стверджував, що тваринництво є більш ризикованим порівняно з рослинництвом. Я знаю рослинницькі підприємства, які стали банкрутами саме через помилкові управлінські рішення. Просто вони наростили земельний банк за півтора роки в 10 разів, закредитували систему — і збанкротували», — сказав Павло Коваль.

До того ж специфікою функціонування АПК є невелика кількість монопродуктових підприємств. Тобто аграрний менеджер змушений розвивати портфель галузей, наприклад, поєднувати тваринництво з рослинництвом. Це з одного боку розосереджує ризики, а з іншого — змушує ризикувати одночасно в декількох галузях.

Виконано за допомогою Disqus