Рейдерство на Кіровоградщині: як намагаються захопити «Ниву-2010» (ОНОВЛЕНО)

28 червня 2017 766 0
Як намагаються захопити «Ниву-2010»
kurkul.comЯк намагаються захопити «Ниву-2010»

Підприємство «Нива-2010» у с. Бережинка Кіровоградської області майже два місяці бореться зі спробами рейдерів захопити господарство.

Kurkul.com уважно слідкує за перебігом подій:

30 червня

Фермерське віче, спричинене спробою рейдерського захоплення сільськогосподарського підприємства «Нива-2010» (с. Бережинка Кіровоградської області) пройшло у Кропивницькому.

Останнім часом ситуація з «Нивою-2010» набула значного розголосу, але вона не є унікальною, оскільки рейдерські захоплення відбуваються майже у всіх областях нашої держави. Тому, за словами члена АФЗУ Івана Слободяника, із Кіровоградщини сьогодні має взяти приклад вся Україна.

«Приклад у цій єдності фермерів, «Аграрної самооборони», ветеранів, селян. Ми закликаємо приєднуватися до цієї акції. Тому що це стосується кожного з нас. Тому що коли відбирають землю, це не просто відбирають землю. Це відбирають останню надію на спокійне своє власне, ні від кого не залежне життя», — наголосив Іван Слободяник.

У своєму виступі Іван Слободяник заявив про те, що рейдерські захоплення на Кіровоградщині — це не локальні події. Подібні випадки сотнями відбуваються по всій Україні протягом останнього року.

«Це приклад не просто рейдерського захоплення, це не просто приклад поліцейського свавілля. Це приклад ставлення сьогоднішньої влади до нас з вами», — обурився Іван Слободяник.

Він закликав учасників мітингу не допустити беззаконня та єднатися у боротьбі з рейдерством.

«З Кіровоградщини має взяти приклад сьогодні вся Україна. З цієї єдності фермерів, аграрної самооборони, ветеранів, селян. Ми закликаємо приєднуватися до цієї акції, тому що це стосується кожного з нас», — заявив представник Асоціації фермерів.

Іван Слободяник також нагадав, що протягом року були акції протесту проти рейдерства під Генеральною прокуратурою, Міністерством юстиції.

«За це несуть відповідальність безпосередньо міністр юстиції Петренко, міністр внутрішніх справ Аваков. Коли бандити намагаються щось в нас забрати, дивує їхня коротка пам’ять», — зазначив Іван Слободяник.

Раніше мешканці села звернулися до Івана Мірошніченка та ще кількох народних депутатів з проханням втрутитися і завадити рейдерам захопити підприємство. Нардеп узяв ситуацію на особистий контроль і також приїхав на віче.

На фермерському віче, яке у Кропивницькому присутні фермери області та депутати. Народний депутат від Об’єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко один із присутніх на віче.

На думку нардепа, замість того, щоб збирати урожай, фермери змушені боротися за свої права.

«Замість збору урожаю ми стоїмо тут і намагаємося боротися за свої базові права. Права на свободу, право на вільне прийняття рішень, на власність. І мені від цього дуже сумно. Радує, що ми все-таки сьогодні разом і підтримуємо один одного. Це дуже важливо», — почав свій виступ на віче нардеп.

За його словами, після загострення ситуації з сільгосппідприємством «Нива-2010», що у с. Бережинка Кіровоградської області, у людей виникла думка, що це політична акція, що там переслідуються якісь політичні цілі.

«Погляньмо навколо. Ми не бачимо жодного прапора політичних партій. Було кілька, але їх, бачу, прибрали. Ми бачимо прапори аграріїв і прапор України. Спекулювати на цьому не треба. А ось те, що може бути політичним: якщо будуть приїжджати сотні поліцейських, Нацгвардійців і бити простих людей, бити ветеранів АТО, то 100% буде політичний підтекст, як би ви не хотіли. Такі кроки направлені не на мир, не на об’єднання, не на вирішення проблем, про які ми говоримо. А чомусь приймаються такі рішення… досить дурні… Які навпаки не залишають людям вибору», — говорить Іван Мірошніченко.

Фермерське віче у м. Кропивницькому підготувало резолюцію з переліком вимог до керівництва правоохоронних органів області та облради.

«Напруга серед учасників мітингу дещо стихла. Наразі всі чекають реакції на резолюцію. На вході до обладміністрації стоїть поліція у повному екіпіруванні, представники батальйону «Донбас» та «Айдар». Депутатів Кіровоградської районної ради зрештою пропустили», — передає кореспондент з місця подій.

Що це за документ розповів один з учасників мітингу — народний депутат від Об'єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко, який брав участь у розробці цього документу та допомагає жителям с.Бережинка не допустити рейдерського захоплення аграрного підприємства.

«За результатами нашого сьогоднішнього мітингу, прийнята узгоджена з фермерами резолюція. У ній чіткі вимоги та термін виконання — 5 липня. Її передамо у обладміністрацію, обласну прокуратуру, для того щоб її почали виконувати. Наступного тижня в Києві зберемо постраждалих керівників підприємств, юристів і будемо працювати, щоб отримати практичний результат», — повідомив він.

За словами нардепа, люди вже близькі до точки неповернення, але її ще не перетнули, втім дуже близько стоять.

Серед основних вимог резолюції:

  • відставка прокурора Кіровоградської області Анатолія Коноваленка за бездіяльність;

  • притягнути до кримінальної відповідальності та звільнити з займаних посад посадовців Нацполіції та Нацгвардії, винних у побитті селян та ветеранів АТО в с. Бережинка 27 червня;

  • притягнути до відповідальності організаторів та виконавців «тітушок», причетних до чергової спроби рейдерського захоплення ТОВ «Нива-2010» 26 червня 2017 р. в с.Бережинка та інші.

29 червня

Стала відома офіційна позиція поліції Кіровоградської області щодо ситуації в Бережинці.

«Жодна з недержавних охоронних структур не має повноважень здійснювати правоохоронні функції», — запевнив начальник поліції Сергій Кондрашенко.

Заявник є другою стороною в існуючому майновому конфлікті щодо права власності на товариство. Звернення стосувалося безпідставного перебування на території групи невідомих осіб.

На місце пригоди виїхали працівники поліції.

Як з'ясувалося, на місці дійсно знаходяться особи в камуфляжах та зі спецзасобами. З їх слів, ці громадяни на місці здійснювали охорону порядку.

Сергій Кондрашенко зазначив, що відповідно до закону правоохоронні функції не мають права здійснювати громадські формування, охоронні фірми та інші особи, які перебували на території сільгосппідприємства безпідставно.

Цим людям працівники поліції запропонували залишити територію підприємства, а після їх категоричної відмови — громадян доправили до відділку поліції, де ідентифікували їх особи та перевірили на наявність травматичної і холодної зброї у межах відкритого кримінального провадження.

За словами начальника обласної поліції, з метою недопущення правопорушень працівники поліції згідно із законодавством в окремих випадках застосовували спецзасоби. Якщо ж у ході перевірки буде встановлено, що хтось із поліцейських допустив перевищення службових повноважень, їх діям буде надано правову оцінку.

«Ми наголошуємо на тому, що працівники поліції відповідно до своїх повноважень жодним чином не втручаються в майновий спір між двома власниками. Усі ці питання повинні вирішуватися виключно у судовому порядку. На протиправні дії з боку «прихильників» обох сторін конфлікту поліцейські готові реагувати жорстко і в рамках закону», — наголосив Сергій Кондрашенко.

Він також нагадав, що раніше правоохоронці затримали на території цього району групу із 31 особи — за підозрою у рейдерстві.

«Настільки ж принциповою є позиція щодо перебування і «групи підтримки» з боку іншої сторони конфлікту. Тож ще раз закликаємо сторони не вдаватися до силових протистоянь, не провокувати громаду, а дочекатися вирішення майнового спору як того вимагає закон – виключно у судовому порядку», — наголосив Сергій Кондрашенко.

Зараз публічну безпеку і порядок на території населеного пункту охороняють працівники поліції і військовослужбовці Нацгвардії України.

28 червня

Член Асоціації фермеів та приватних землевласників України (АФЗУ) Іван Слободяник, коментуючи ситуацію на Кіровоградщині, заявив, що Мінагрополітики та Уряд загалом самоусунулися від вирішення проблем аграріїв та живуть своїм паралельним життям.

«Вже більше року тривають рейдерські атаки та рейдерські захоплення фермерських господарств по всій країні. Часто-густо зі смертельними випадками, де жартвами є, на жаль, саме аграрії, а не рейдери. Найбільше потерпали Дніпропетровська, Кіровоградська та Вінницькі області», — написав Іван Слободяник у Facebook.

За його словами, як правило, це відбувалось в умовах бездіяльності влади і фермери та селяни як могли організовували самооборону.

«Але випадок в с.Бережинка перевернув все з ніг на голову. Чи то з дурості чи свідомо, але поліція встала на бік реальних бандитів, які засвічені вже не в одній ситуаці на Кіровоградщині. Знову фігурують держреєстратори (читай міністр Петренко) та депутати народного фронту. Протягом року від Асоціації фермерів були і протести, і звернення і робочі зустрічі. Все до одного місця. Найбільш прикро, що Мінагрополітики та й Уряд Volodymyr Groysman в цілому самоусунулись від реальних проблем аграріїв та селян і живуть своїм паралельним життям», — написав член АФЗУ.

28 червня

Народний депутат Вадим Івченко пообіцяв розібратися в ситуації та прозвітувати.

«Отримав інформацію що Кіровоградська обласна рада взялась за розгляд цієї справи — на найближчій сесії Кіровоградської обласної ради за ініціативи голови фракції «Батьківщина» буде розглянуто це питання. Документи на право оренди вже вилучено у реєстратора Новоархангельської селищної ради. В Антирейдерському штабі Кіровоградщини повідомили, що звернулися з головою Благовіщенської РДА до обласної реєстраційної служби, з питання масового рейдерського захопленню, земель господарств Благовіщенського району», — написав він у Facebook.

Вадим Івченко також написав, що фактом рейдерства завдяки зверненням селян і роботі депутатів зацікавилися правоохоронці.

Наразі документи на право оренди на близько 500 паїв уже вилучено у реєстратора Новоархангельської селищної ради.

«З'ясувалося, що договори реєструвалися навіть на земельні ділянки, на які уже укладено договори оренди. Крім того, реєструвалися договори оренди на померлих осіб», — ідеться в повідомленні.

Ніч із 27 на 28 червня

У ніч із 27 на 28 червня поліція затримала кілька десятків ветеранів АТО, зокрема й одного з командирів батальйону «Донбас» Анатолія Віногродського, які допомагали мешканцям села уникнути рейдерського захоплення сільськогосподарського підприємства.

Після цього, за словами Шевченка, власник викликав фермера на допит у прокуратуру, під час якого йому стало зле і він був госпіталізований із серцевим нападом.

У селі нацполіція без жодних пояснень продовжила арештовувати й бити ветеранів і селян, які стали на захист своєї землі.

Інтерв'ю з Анатолієм Віногродським

Учасники батальйону «Донбас» про протистояння в с. Бережинка

27 червня

Народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко повідомив, що він, кілька народних депутатів та губернатор Кіровоградської області Сергiй Кузьменко взяли на контроль справу про рейдерське захоплення ТОВ «Нива-2010».

«Я разом із колегою Семеном Семенченком прибув до жителів с. Бережинка для з’ясування усіх обставин та отримання цілісної картини того, що насправді відбулося», — пояснив Іван Мірошніченко.

26 червня

Група осіб прибула до території сільгосппідприємства у Кіровоградському районі на мікроавтобусах, змусила вийти з офісного приміщення охоронців, однак захопити будівлю остаточно їм так і не вдалося через супротив місцевих жителів.

Утекти з місця пригоди підозрюваним також не вдалося. Їх зупинили при спробі залишити територію населеного пункту.

Нині на місці працюють слідчо-оперативні групи Головного управління Нацполіції області.

Інформацію за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 206-2 Кримінального Кодексу України «Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації».

У порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України затримано 31 особу.

Під час спроби рейдерського захоплення ТОВ «Нива-2010» у с. Бережинка на Кіровоградщині на захист власника підприємства приїхали бійці «Айдару» та «Донбасу».

«Рейдери з охоронної компанії «Борисфен» (м. Дніпро), яку контролює народний депутат від «Народного фронту» Юрій Береза, у кількості 50 чоловік спробували захопити головний офіс підприємства, та повстали селяни. Поліція на виклики не приїжджала протягом двох (!) годин. Приїхали вже по факту, коли селяни самотужки розбили ущент «тітушок» і 31 особу затримали власноруч», – пише Євген Шевченко на своїй сторінці у Facebook.

13 червня

У вівторок 13 червня судові виконавці намагалися завести на територію агропідприємства «Нива-2010» нових власників.

За словами керівника «Ниви 2010» Миколи Трибіненка, на території підприємства перебувають близько сотні поліцейських, однак у ситуацію не втручаються.

Біля адмінбудівлі також зібралися жителі села.

«Люди готові стояти до останнього», — наголосив Микола Трибіненко.

Близько 200 людей, земля яких знаходиться в оренді господарства, стали на бік засновника підприємства Миколи Трибіненка. Громада взялася сама виганяти самопроголошених власників, які зачинились у конторі і не хотіли виходити до людей.

1 червня

Через рейдерів «Нива-2010» не засіяла 500 га земель.

27 травня

Новий власник ТОВ «Нива-2010» Григорій Скаленко переконує, що він прийшов у господарство як співвласник, а не як загарбник.

«Мене звинувачують у рейдерстві, але я хотів би розповісти правдиву ситуацію, з чого все починалося і що на даний момент відбувається у нас на ТОВ «Нива-2010».

Ми є законними власниками цього підприємства, маємо відповідні документи, витяги з держреєстру. Я, згідно з наказом, є виконуючим обов’язки директора ТОВ «Нива-2010» з 27 квітня. Наскільки мені відомо, зі слів моїх керівників, придбання частини цього підприємства готувалося приблизно 2-3 місяці. Микола Трибіненко, колишній директор підприємства, показував поля, техніку і все інше, однак просив, щоб ми людям про це нічого не казали, аби не виникло ніяких конфліктів і люди не йшли з товариства.

Ми приїхали 3 травня, нам довелося взяти з собою охорону, але не озброєну. У той день Микола Трибиненко був у конторі, я з ним привітався, віддав йому документи, але він мене проігнорував, сів в автомобіль і поїхав. Як з’ясувалося згодом, поїхав у банк знімати мільйони, нібито дивідендів, хоча на той момент вже не був директором ТОВ «Нива-2010», — розповів Григорій Скаленко.

25 травня

Сталося збройне зіткнення між пайовиками підприємства «Нива-2010» та охороною нинішнього власника підприємства.

Як повідомив голова громадської організації «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько, охорона використовувала бойові патрони.

«За попередньою інформацією близько 16-ї години на території фермерського господарства у цьому селі сталася стрілянина, внаслідок якої поранення дробом отримали троє громадян. Потерпілих каретою «швидкої» госпіталізували», — розповідають у прес-службі Кіровоградського обласного управління поліції.

Коли правоохоронці прибули на місце події, то виявили шістьох мешканців Запорізької області, вдягнених у камуфляжну форму. Ті мали при собі мисливські помпові рушниці, а також спецзасіб травматичної дії. Нападників було затримано, а зброю та спецзасоби вилучено й направлено на експертизу.

Замовники рейдерської атаки не відомі. Нині на підприємстві господарюють старі власники, а поліція продовжує слідство. Затриманим рейдерам може загрожувати позбавлення волі до 7-ми років.

Після цього, сільгоспроботи на підприємстві «Нива-2010» припинилися, колектив відмовився працювати з новими господарями. За словами Юрія Крутька, рейдери змушували пайовиків «Ниви» укласти договори з новим власником.

«Погрожували спалити хати», ― говорить він.

Микола Трибіненко та «Аграрна самооборона України» ініціювали судовий процес.

«Захоплення господарства відбулося за підробленими документами. Це вже доведено висновками експертів», ― повідомляє керуючий партнер ALEXANDROV&PARTNERS Дмитро Олександров, який надає допомогу підприємству.

Не чекаючи на закінчення розслідування, Микола Трибіненко найняв охорону та призвав на допомогу пайовиків. Таким чином він намагався відвоювати своє господарство. У відповідь, охорона рейдерів почала стріляти. На місце події виїхав поліцейський спецназ, який затримав стрілків та конфіскував у них пістолети та гранатомет.

За фактом рейдерського захоплення землі у с. Бережинка Кіровоградської області правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України «Хуліганство».

22 травня

У ніч на 23 травня у центрі Кропивницького затримали три авто з 13 озброєними жителями Київської області. За даними місцевих ЗМІ, вони їхали на «розбірки» в Бережинку.

3 травня

Жителі с. Бережинка Кіровоградського району блокували трасу Кропивницький—Кривий Ріг в межах свого населеного пункту.

Перекривши дорогу працівники підприємства прагнули звернути увагу на проблему та вимагали захисту від рейдерів.

Початок травня

Невідомі з'явилися в с. Бережинка, назвалися новими власниками господарства «Нива-2010», пред'явили виписки з держреєстру, виштовхали керівника з кабінету і поставили свою охорону. Відтоді на підприємстві зупинено роботу. Простоює 500 га недосіяних полів, люди лишилися без роботи.

«Хоча насправді документи, які показують рейдери, – підробка. І це вже підтверджено експертизою. Поки що невідомо, хто саме замовив цю рейдерську акцію. З метою добитися справедливості ми ініціювали судовий процес», – сказав голова ГО «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько.

Виконано за допомогою Disqus