Аграріям варто бути більш лояльними до кластерів і кооперативів — експерт

29 липня 2017 102 0
Колоски і комбайни
kurkul.comКолоски і комбайни

Українські фермери через негативний історичний досвід об’єднання дещо упереджено ставляться до пропозицій спільної діяльності і не розуміють своєї індивідуальної вигоди у такій формі роботи.

Однак  сучасні об’єднання даватимуть вітчизняним аграріям низку переваг. 

Про це в інтерв’ю для «Агробізнесу Сьогодні» розповіла експерт з розвитку кластерів та підтримки кластерних ініціатив ГО «АгроЛьвів Консалт» Ганна Антонюк.

За словами Ганни Антонюк, українські підприємці часто не розуміють різниці між кооперацією та створенням аграрного кластеру та в принципі бояться об’єднуватися, адже це накладає на них певні обов’язки.

Тож кластери дозволяють ефективніше використовувати кошти, нарощувати конкурентоспроможність, збільшити ринки збуту, обмінюватись досвідом у веденні бізнесу та координувати співпрацю  органами влади.

«Зараз, коли про агрокластери говорять на всіх рівнях і закликають до їх створення, основні акценти розставлені саме на перевагах. Проте варто знати і про можливі ускладенення. Аргументів проти створення кластерів немає. Це справді добра й ефективна форма роботи, проте варто взяти до уваги труднощі, які виникають чи можуть виникнути. Слід розуміти, що кластер базується на взаємній довірі і бажанні кожного учасника спільно вирішувати проблеми розвитку. Тому надзвичайно актуальною є постійна мотивація учасників до відкритості та активності», — додала експерт.

Ганна Антонюк зауважила, що кооператив — це інтеграційне об’єднання з горизонтальними зв’язками. Тобто у такій формі об’єднуються виробники однотипної продукції, щоб мінімізувати витрати на виробництво, виготовляти більші партії і, відповідно, отримати вищу ціну.

Кластер — це об’єднання, де до горизонтальної інтеграції виробників додані інші структури, організації, установи, експерти. Це значно складніша форма об’єднання. Йдеться про тих, хто у різний спосіб причетний до діяльності аграріїв і може бути їм корисним вздовж усього ланцюга виробництва і продажу продукції — це і є вертикальні зв’язки. 

За її словами, у кластері можуть об’єднуватись постачальники ресурсів і сировинних матеріалів, комплектуючих і обладнання; ті, хто займається переробкою, фасуванням і маркуванням продукції; транспортні та логістичні компанії; оптові і роздрібні збутові мережі. Загалом це об’єднання з установами і організаціями, які допомагають сектору розвиватися — органи влади, навчальні і наукові заклади, банківські і страхові установи, агенції розвитку, спеціалізовані ЗМІ, консалтингові компанії чи індивідуальні консультанти, громадські організації тощо. 

Виконано за допомогою Disqus