У новій лабораторії на Волині вирощуватимуть високоякісні саджанці ягід і фруктів

2 серпня 2017 453 0
Обладнання лабораторії
agrovolyn.comОбладнання лабораторії

Новітню біотехнологічну лабораторію європейського зразка презентували у вівторок 1 серпня на базі Поліської дослідної станції ННЦ «Інститут ґрунтознавства і агрохімії імені Н.О.Соколовського» у Луцьку.

Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА.

Використовуючи новітні технології мікророзмноження рослин методом «in vitro», лабораторія вирощує саджанці лохини, чорниці, полуниці, жимолості, декоративних рослин.

«Завдяки цьому посадковий матеріал набуває високої якості і позбавляється хвороб. Тож саджанці захищені від вірусів, бактерій, бактеріального раку і навіть мікоплазменної хвороби. Мають високий ступінь приживлюваності, однорідність розвитку, довговічність, швидкий ріст, розвиток і підвищену морозостійкість та врожайність», — розповідають науковці.

Крім того, за словами доктора сільськогосподарських наук Михайла Шевчука, окремі рослини не піддаються іншому розмноженню, окрім лабораторного.

У Волинській області уже працює подібна лабораторія в галузі картоплярства (на базі Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, що в смт Рокині Луцького району), де вирощується понад 100 сортів картоплі.

Присутня на презентації співвласниця сільськогосподарського товариства «Сонцедар» Антоніна Юхимчук заявила, що її підприємство готове до співпраці із лабораторією.

«Сонцедар» займається вирощуванням лохини у Шацькому районі. Оскільки ці насадження починають плодоносити на третій рік після посадки, то якість розсади — чи не найважливіша складова в економічному благополуччі підприємства. Лабораторія може гарантувати якість рослин за доступними цінами (адже у Польщі, де вітчизняні ягідники сьогодні закупляють посадковий матеріал, ціни значно вищі)», — сказала Антоніна Юхимчук.

Виконано за допомогою Disqus