Колос Агро Шумськ відстоює свої права на землю в конфлікті з Мрією

10 серпня 2017 289 0
Поля Колос Агро Шумськ
kurkul.comПоля Колос Агро Шумськ

Підприємство «Колос Агро Шумськ» на Тернопільщині доводить в суді своє право обробляти майже 1 тис. га землі, на які претендує агрохолдинг «Мрія».

Ці паї підприємство орендувало на законних підставах протягом двох років, але в 2017 р. Мін’юст скасував право оренди «Колос Агро Шумськ». При цьому було порушено цілу низку законів.

Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com розповіла адвокат ТОВ «Колос Агро Шумськ» Юлія Уварова.

Навесні 2015 р. сільгосппідприємство ПАП «Колос», що раніше було відчужено й зараз знову входить у структуру «Мрії», запропонувало засновникам ТОВ «Колос Агро Шумськ» придбати його разом з усіма 750 укладеними договорами оренди землі в Шумському районі.

Своє бажання зупинити співпрацю з «Колосом» озвучили на зборах і власники землі, бо, за їхніми словами, підприємство встановило низьку орендну плату та своєчасно її не сплачувало.

Урешті-решт «Колос» розірвав договори оренди землі із власниками землі, про що в Держреєстрі було внесено 750 відповідних записів. Згодом агрофірма «Колос Агро Шумськ» уклала з цими ж громадянами договори оренди відносно тих же земельних ділянок з наступною належною реєстрацією права оренди.

«Ми два роки обробляли ці землі на законних підставах. За цей час власники ПАП «Колос» жодного разу не звернулися до громадян з пропозицією заплатити орендну плату, не приїжджали на поля і взагалі не вчиняли ніяких дій, які б свідчили, що керівництво ПАП «Колос» не розуміє, що права оренди припинились, або просто незгодні з цим», — розповідає представниця «Колос Агро Шумськ» Юлія Уварова.

Конфлікт розпочався, коли «Мрія» почала відновлювати контроль над ПАП «Колос» наприкінці 2016 р. І керівники підприємства «згадали» про землю в Шумському районі та подали скаргу про скасування права оренди ТОВ «Колос Агро Шумськ» в Мін’юст.

«Нас жодним чином не повідомили про засідання Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Лист надіслали пост-фактум. І вже 10 січня 2017 р. наказом Мін’юсту були скасовані Рішення про державну реєстрацію припинення права оренди підприємства ПАП «Колос», а також скасовані Рішення про державну реєстрацію права оренди земель підприємства ТОВ «Колос Агро Шумськ», — говорить адвокат.

Важливо відмітити, що навіть за таких обставин, як сказала Юлія Уварова, термін дії договорів оренди ПАП «Колос» мав закінчитися ще в травні 2017 р. Тож ані «Колос», ані «Мрія» фактично не можуть претендувати на врожай зі спірних 1 тис. га, які сіяв і обробляв «Колос Агро Шумськ».

Тепер представники ТОВ «Колос Агро Шумськ» змушені відстоювати свої законні права в суді, звертатися в Генеральну прокуратуру, НАБУ та всіх компетентних органів, щоб відстояти своє законно задокументоване право на оренду майже 1 тис. га на Тернопільщині.

Директор департаменту комунікацій та соціальних проектів агрохолдингу «МРІЯ» Нонна Шмідік пояснила, що в жовтні 2014 р. у момент дефолту компанії шляхом незаконної зміни засновників зі складу «Мрії» були виведені ТОВ «Іване Золоте» і ТОВ «Ланівці Агро».

Ці підприємства володіли корпоративними правами ряду юридичних осіб, у тому числі і ПАП «Колос», та були незаконно продані на адресу фізичних осіб — Ольшевського П. І. і Колчева С., які були колишніми співробітниками «Мрії». Надалі корпправа ще кілька разів перепродували фізичним і юридичним особам і таким чином потрапили до ТОВ «Колос Агро Шумськ».

«Хочемо ще раз наголосити, що між фермерами, які працюють згідно закону, і «Мрією» ніякої суперечки немає. Є новий виток старого конфлікту між компанією та її колишніми власниками і керівництвом, що цю компанію обікрали. Всі ці землі, навколо яких наші опоненти намагаються роздути скандал, — це не окремі 360 га в Білогірському районі, 183 га в Тернопільському або 1 000 га в Шумському, а частини однієї великої проблеми — незаконного виведення земельного банку «Мрії» в момент дефолту», — коментує ситуацію директор департаменту комунікацій та соціальних проектів агрохолдингу «МРІЯ».

За її словами, посівну кампанію на цих землях проводила «Мрія», посіявши кукурудзу на 900 га, і має намір зібрати свій урожай. Агрохолдинг має в своєму розпорядженні усі документи, в т. ч. бухгалтерські, що підтверджують цей факт.

Нонна Шмідік відзначає, що посівна кампанія проходила в екстремальних умовах. У зв'язку з фізичною протидією з боку опонентів, а також неодноразовими погрозами на адресу співробітників агрохолдингу, у компанії були змушені вдатися до послуг Національної поліції охорони і охоронних фірм.

Схожа ситуація навколо земель склалася в Хмельницькій області, коли «Мрія» спробувала забрати землі в агрофірми «Перлина Поділля». Спірними виявилися земельні ділянки загальною площею 360 га та близько 1 тис. т урожаю.

Виконано за допомогою Disqus