Лише комерційні моделі молочарських коперацій результативні — Ярмак

22 серпня 2017 67 0
Андрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)
kurkul.comАндрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

Розглядаючи моделі кооперації в молочарстві, слід пам’ятати, що на сьогодні вигідною є лише комерційна. Про це розповів економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак в інтерв’ю agropolit.com

Якщо учасники не мають комерційного мотиву заробітку та бажання рухатися далі, то кооператив ніколи не буде розвиватися. Варто лише пам’ятати, що кооперація виробників молока, які мають по одній корові, — неможлива. У них немає куди потім діти 10 корів. Потрібно будувати ферму, а це вже зовсім інший бізнес.

«У молочарстві люди, які тримають не більше двох корів, не залежать від них, швидше, навпаки. Це як тримати собаку. Одноосібники поділяються на декілька категорій. Люди які тримають корів поблизу великих міст чи райцентрів відносяться до комерційної.  Вони заробляють на молоці, виробляючи удома сир або сметану. Це дозволяє отримати більше прибутку, ніж просто здавати молоко на переробку», — повідомив Андрій Ярмак.

За його словами, обсяг молочної продукції що продається щорічно одноосібниками оцінюється в 20 млрд грн. Це майже третина від того, що заробляють професійні виробники молока.

Виконано за допомогою Disqus