Економіст розповів про наслідки блокування податкових накладних для аграріїв

19 вересня 2017 99 0
Калькулятор
pixabay.comКалькулятор

Із початку введення системи призупинення реєстрації податкових накладних, схожих на фіктивні (01.07.17), накладні сільгоспвиробників почали масово блокувати.

Блокування податкових накладних включає складний механізм появи збитків у обох сторін — продавця, тобто аграрія, і покупця.

Про це розповів економіст Сергій Палєй у матеріалі «Блокування податкових накладних та грані виживання аграрного бізнесу» від Kurkul.com.

Покупець товару від аграрія зазнає збитків у зв`язку тим, що у нього відсутня податкова накладна, й він не має права зменшити платежі ПДВ до бюджету на розмір податкового кредиту.

Таким чином, сума ПДВ, яку не можна відшкодовувати з бюджету, лягає на вартість продукції з товарів, які є продуктами переробки продукції сільгоспвиробників.

Потерпає від блокування й сам аграрій. Він справно сплатив до бюджету суму ПДВ, оскільки у нього виникло податкове зобов`язання. У нормальних умовах можна було б зробити розрахунок коригування зі сплати ПДВ до бюджету. Й можна б було отримати відшкодування податку/ Але грошей на це немає, й аграрій опиняється на грані зупинки своєї діяльності.

Кількісні прояви втрат від блокування ― це тільки вершина айсбергу, яким є фінансово-економічні збитки від блокування. Можна казати, що головною їх складовою стає непрогнозований термін поновлення реєстрації податкових накладних.

Разом зі збитками чисто економічного змісту виникають численні незручності організаційної спрямованості. Зусилля працівників часто-густо відволікаються від основної роботи.

Виконано за допомогою Disqus