Лапа вказав на проблеми у сфері органічного виробництва та обігу

21 вересня 2017 174 0
Учасники Міжнародної конференції «Підвищення рівня чесності органічних виробничо-збутових ланцюгів»
consumer.gov.uaУчасники Міжнародної конференції «Підвищення рівня чесності органічних виробничо-збутових ланцюгів»

В Одесі 21 вересня розпочала роботу Міжнародна конференція «Підвищення рівня чесності органічних виробничо-збутових ланцюгів», яка розпочала свою роботу 21 вересня в Одесі.

На якій голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа презентував роботу відомства в напрямку роботи щодо системи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів та органічного виробництва.

Про це повідомили в Держпроспоживслужбі.

У сфері виробництва та обігу органічної продукції Держпродспоживслужба України уповноважена вести реєстр виробників органічної продукції, проводити державний нагляд (контроль) за діяльністю суб’єктів господарювання, гарантувати інформаційне забезпечення зацікавлених сторін.

Володимир Лапа вказав і на проблеми, пов’язані із чинним нормативно правовим регулюванням у сфері органічного виробництва та обігу.

«Зокрема, на жаль, недосконалість вимог чинного законодавства робить можливим створення сприятливого середовища для введення в обіг фальсифікованої органічної продукції, що порушує права споживача та породжує недобросовісну конкуренцію. Як результат знижується довіра до української  органічної продукції», ― наголосив голова Держпродспоживслужби.

За його словами, невідповідність чинного законодавства вимогам та стандартам Європейського Союзу знижує довіру і до системи контролю.

«У силу того, що на сьогодні має місце не повний перелік нормативно-правових актів щодо реалізації встановлених вимог, Держпродспоживслужба не може повністю реалізувати функції, покладені на неї», ― зауважив Володимир Лапа.

На думку Голови Держпродспоживслужби, аби удосконалити засади правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції необхідно чітко визначити повноваження Держпродспоживслужби, надаючи їй можливість проводити моніторинг органічної продукції, вибірково оцінювати діяльність органів із сертифікації та операторів ринку органічної продукції, працювати в тісній взаємодії з органами сертифікації, а також надати можливість Службі ініціювати при потребу про виключення органу сертифікації з реєстру.

«Дані повноваження внесені в проект закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (N5448 від 24.11.2016), і керівництво Держпродспоживслужби має великі сподівання на прийняття даного закону, аби робота Служби була ефективною і відповідала вимогам сьогодення», ― підсумував сказав Володимир Лапа.

Виконано за допомогою Disqus