Україна посіла 20 місце за кількістю органічних угідь

26 жовтня 2017 211 0
Органічне рослинництво
Kurkul.comОрганічне рослинництво

В Україні під органічним виробництвом сертифіковано 421 тис. га угідь. За цим показником Україна посіла 20 місце у світі. Про це повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, у структурі сільськогосподарських угідь частка органічних земель становить 1%.

«Основні площі вітчизняних органічних сільгоспугідь задіяні під вирощування зернових (пшениця, ячмінь, кукурудза) — 197 тис. га. Під олійні культури — соняшник і ріпак — відведено 67 тис. га», — ідеться в повідомленні.

Площі під вирощування органічних овочів перевищують 8 тис. га, а під органічну картоплю — становлять 1,2 тис. га.

За площами, відведеними під вирощування органічних зернових, олійних та овочевих культур, а також органічної картоплі, Україна входить до топ-10 виробників у світі, зауважив експерт. Зокрема, наша країна сьома за площами зернових, п’ята — за площами олійних, дев’ята — за площами картоплі, десята — в рейтингу виробників овочевих культур.

В Україні стабільно зростає кількість підприємств, які  вирощують органічну продукцію. У 2006 р. цим видом діяльності займалися лише 80 підприємств. У 2011 р. їх кількість збільшилася майже вдвічі — до 155, а у 2016 р. становила вже 390 підприємств.

«Органічний напрям вітчизняного сільськогосподарського виробництва має величезний потенціал: світовий ринок органічних харчових продуктів росте і оцінюється у понад €75 млрд. У той же час об’єм внутрішнього ринку органічної продукції України становить €21 млн — приблизно €0,5/особу», — підсумував Богдан Духницький. 

Виконано за допомогою Disqus