«Молочний» дайджест — головні новини молочної галузі за березень

«Молочний» дайджест — головні новини молочної галузі за березень

7 квітня 2021 1658 0

Виробництво молока має важливе значення для забезпечення населення повноцінним харчуванням. Саме тому Kurkul.com запускає новий проєкт, в якому розповість про головні новини молочної галузі України. А допоможе нам у цьому Олександр Нос, провідний менеджер з управління продажами агродепартаменту «МХП».

У першому випуску читайте про те, який фактор спонукає господарства населення скорочувати поголів'я ВРХ, як відреагував ринок на прийняття законопроєкту № 1115-ІХ, чому виробництво молокосировини приватними господарствами скорочується і чи варто чекати збільшення ціни на молочні продукти найближчим часом.

Вартість молока та молочних продуктів

Наразі на ринку спостерігається стабільність вартості молокосировини. Так, наприкінці 2020 року ціна молока екстра ґатунку в середньому складала 12,15 грн/кг, вищого — 11,7 грн/кг, першого — 11,08 грн/кг. У лютому 2021 року великі ферми та холдинги декларували ціни молока екстра ґатунку у межах 12,10-12,48 грн/кг.

«У січні-березні поточного року істотних змін вартості молока не відбулось, ключові гравці ринку домовилися про ціни ще у кінці 2020 року. Проте за перший триместр 2021 року істотно збільшилися ціни на білкову групу кормів, які при незмінних цінах на сировину продовжують знижувати рентабельність виробників молока. Відповідно, сезонного зниження цін на молоко в лютому-березні не відбулось», — розповів Олександр Нос.

Дивіться також: Карта племінного молочного і молочно-м'ясного скотарства

За перші місяці поточного року ціни на молокопродукти зросли на понад 1,3%. Основними драйверами росту цін є наслідки аномальних погодних умов, адже через посуху і втрату посівів вартість кормів для ВРХ зросла на 80%. Крім того, суттєвим фактором є інфляція, яка у січні-лютому 2021 року склала понад 1%. Експерт прогнозує, що у найближчий місяць ціна на молокосировину залишиться стабільною, а подальше подорожчання молочних продуктів під питанням.

«На незбиране молоко ціна, найімовірніше, буде стабільною. А от чи варто чекати подальшого подорожчання молочних продуктів найближчим часом — питання. Адже ціна на молочні продукти у торговельних мережах не завжди змінюється пропорційно до зміни вартості сировини. У цьому питанні відіграють роль багато факторів», — додав експерт. 

Прийняття законопроєкту 1115-IX

25 лютого 2021 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» № 1115-ІХ про зниження ставки ПДВ до 14%, який став для виробників та переробників молока новим «каменем спотикання».

Документ передбачає зниження ставки ПДВ з 20% до 14% за операціями з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції, зокрема ВРХ, свиней, молока незбираного, пшениці та жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, цукрових буряків, насіння льону, свиріпи або ріпаку, соняшнику та інших олійних культур. Представники ринку зазначають, що для молочної галузі ефект від прийнятого закону однозначно буде негативним. 

«Виробники жваво обговорювали прийняття цього закону. На той момент була незрозумілою ситуація з адмініструванням нової ставки ПДВ. Крім того, через не дуже логічні строки підписання даного законопроєкту ринок був змушений у короткі терміни шукати новий ціновий баланс», — прокоментував Олександр Нос. 

Читати за темою: Чи допоможуть фермерам 14 % ПДВ: думки учасників ринку

За його словами, ціна на молоко незбиране без ПДВ залишилась така ж сама, а з ПДВ, відповідно, зменшилась пропорційно до зміни ставки ПДВ. Деякі виробники молока залишили вартість без змін, але це вдалось лише тим, у кого вона була нижчою від середньоринкової. 

Експерти прогнозують, що у середньостроковій і довгостроковій перспективі від зниження ставки ПДВ постраждають усі учасники молочного ринку, зокрема внаслідок прискорення споживчої інфляції, падіння попиту на молочні продукти, зростання імпорту і, як результат, — зниження попиту і цін на сире молоко від сільгосппідприємств.

Подорожчання кормів

Для виробників та переробників молока 2021 рік буде нетиповим та важко прогнозованим, адже, окрім інших негативних аспектів, додався новий суттєвий фактор — високі ціни на корми. Для прикладу: якщо на початку сезону ціна на соняшник була 400 $/т, то на сьогодні вже 820 $/т і більше вважається ринковою ціною. 

Якщо раніше динаміка цін на молоко була більш-менш прогнозована та чітко прослідковувалась сезонність, то наразі період зменшення цін значно скорочується, а зростання навпаки збільшується. 

Олександр Нос зазначив, що через значне зростання вартості кормів значно зросла їх частка у собівартості виробництва молока.

«Частка кормів у собівартості виробництва молока за січень-лютий зросла з 45% до 50%», — розповів експерт.

Читати ще: Як заощаджувати на комбікормах до 20% — досвід ПАП «Аркадія»

Крім того, цінова політика зернопродуктів стала одним з основних факторів скорочення виробництва молока у господарствах населення. Згідно з даними Державної служби статистики, за підсумками перших двох місяців поточного року, приватними господарствами було вироблено 621,5 тис. т молока проти 671 тис. т у минулому році (менше на 7,4%).

Водночас промисловий сектор за відповідний період забезпечив 434,4 тис. т молока, що лише на 0,9% менше від торішніх показників, всупереч скороченню поголів’я корів на майже 2%.

«У промислових підприємств об'єми виробництва практично не змінились, адже скорочення поголів’я компенсує збільшення продуктивності. А виробництво молока у населення скорочується кожен рік і 2021 рік не буде виключенням», — акцентував фахівець.

На думку Олександра Носа, суттєве збільшення вартості кормів тільки посилить темпи скорочення поголів'я у господарствах населення.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою