Які переваги над холдингами у користуванні землею можуть мати малі господарства

Які переваги над холдингами у користуванні землею можуть мати малі господарства

10 листопада 2021 1609 0

Для фермерів вже є аксіомою, що без компетентного управління та обліку створити «правильний» земельний банк зі стабільними масивами, зареєстрованими у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРПНМ), контрольованими строками оренди ділянок та відсутністю помилок, неможливо. 

Тому все більше агровиробників звертають увагу на диджиталізовані інструменти управління зембанком, адже сучасні умови диктують досить жорстку конкуренцію, і аби бути ефективними та вистояти у «боротьбі за ділянки», варто завжди бути на крок попереду. Про «влучну» стратегію управління земельним банком, з чого варто почати облік новачкам, через які помилки держреєстраторів фермер може втратити оброблювані земельні ділянки, можливість їх виправлення, а також новий інструмент, що сповістить про зміни реєстраційних змін дій в обраному масиві, — розповів засновник та керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович.

Стратегія управління земельним банком

Наразі конкуренція серед агровиробників стає дедалі жорсткішою, оскільки використовуючи діджитал інструменти, для фермерів відкриваються нові можливості з розширенням оброблюваних масивів — бачення прогалин у зембанку конкурента, а саме ділянок з незареєстрованими договорами оренди. Проте, на думку експерта, це не змінює основну стратегію управління земельним банком. 

«Агровиробники постійно підвищують свій рівень обізнаності та ефективності. Але, по суті, механіка управління зембанком залишається незмінною. Вона може дещо коригуватись від умов функціонування та навколишньої екосистеми. Цікаво, що чим вона токсичніша, тим кращий облік зембанку ведуть господарства», — розповів Андрій Дем’янович. 

Читати за темою: Ефективне протистояння рейдерам — як фермеру захистити земельний банк

Для фермерів відкриваються нові можливості з розширенням оброблюваних масивів — бачення прогалин у зембанку конкурента

Звичайно, методи управління земельним банком за останні роки набули змін. Якщо 20 років тому було достатнім мати табличку з даними в Excel, 10 років тому — карти, замальовані маркером, то на цей час управляти зембанком можна не відходячи від комп'ютера, застосовуючи автоматизовану систему.

«Існує чимало таких додатків, проте кожний із них містить якусь певну частину інформації, тому потрібно чимало часу для того, аби землевпорядник побачив повну картину. У цьому випадку, доцільніше використовувати єдину систему, у якій зібрані актуальні дані із сучасних реєстрів Державного земельного кадастру (ДЗК) та ДРРПНМ, таку як Feodal.Land. Її застосування дозволить провести автоматизований аудит за кілька днів та користуватись даними за допомогою двох кліків», — наголосив фахівець. 

На думку експерта, «новачкам» у питанні управління зембанком варто почати з обрання надійного партнера. Ним може стати така компанія, як Feodal.Online, яка коштом автоматизованої системи надасть повні дані про земельні ділянки та строки договорів оренди на них у структурованому і візуалізованому вигляді. Це значно спростить роботу землевпорядника чи управлінця, надаючи більше можливостей для обрання стратегії розширення зембанку, наступного укладання договорів оренди та швидкого прийняття управлінських рішень. Важливо, що окрім аудиту, товаровиробник також отримає рекомендації від експертів щодо управління зембанком. 

Читати також: Як знайти пайовика — питання успадкування земель в оренді

Feodal.Land дозволить провести автоматизований аудит за кілька днів та користуватись даними за допомогою двох кліків

Щодо різниці управління зембанком у малих та середніх господарствах, Андрій Дем'янович акцентує, що є відмінності стратегії у веденні обліку для 20 га і 500 га, проте вони нівелюються для підприємств від 1 тис. га до 10 тис. га. «Все залежить від територій, але принцип всюди однаковий: максимальне перенесення даних у реєстри, зображення ділянок, захист інформації, моніторинг і контроль конкурентів», — додав спеціаліст.

За словами експерта, маленьким господарствам легше витримати конкуренцію, аніж холдингам, адже на невеликих площах управлінські рішення приймаються набагато швидше, якісніше і без додаткових «бюрократичних» погоджень. 

Проте, холдингам простіше зрозуміти та почати процес диджиталізації ведення і управління зембанком. 

«Холдинги мають у розпорядженні автоматизовані системи, більшу можливість швидко купити великий об'єм даних. В питаннях механіки управління земельним банком, холдинги будуть ефективнішими. Але у питаннях стратегії користування — перевага у малих господарств», — пояснив Андрій Дем’янович. 

Робота над помилками

Нерідко при реєстрації іншого речового права державний реєстратор заносить помилковий ЄДРПОУ підприємства. За словами спеціаліста, це дуже популярна помилка, через яку виникає багато різних компаній з однаковою назвою і різним ЄДРПОУ. За умови неповного ведення обліку, існує велика ймовірність того, що господарство може «загубити» певні ділянки. За словами Андрія Дем’яновича, майже 70% товаровиробників мають подібні дубляжі. 

Читати ще: Війна за оренду паїв: Карта термінів договорів допоможе вижити

Андрій Дем’янович, засновник та керівник компанії Feodal.Online

Наявність таких подвоєнь можливо встановити тільки у випадку проведення землевпорядного аудиту у межах Державного класифікатора об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ), тобто колишніх сільських рад, всіх земельних ділянок господарства і конкурентів. Оскільки інформаційний запит не дасть змогу побачити всі помилки та якнайшвидше виправити їх. 

«Тільки у випадку проведення повного аудиту всіх адмінодиниць можна виявити такі помилки та виправити їх. Це є важливим у випадку перевірки земельного банку Податковою службою, для уникнення блокування податкових накладних, де кожен гектар має значення. По-друге, таким чином ви можете співпрацювати з трейдерами і не боятись результатів перевірки по коду ЄДРПОУ», — наголосив фахівець.

Ділячись досвідом, спеціаліст пригадує, що на практиці, шляхом проведення землевпорядного аудиту адмінодиниць, компанією були виявлені цілі масиви, які були втрачені через помилковий ЄДРПОУ, адже всі ділянки реєструвались підприємством одночасно.

Моніторинг відомостей 

Компанія Feodal.Online розробила новий інструмент у вигляді модуля єдиної системи для обліку та управління земельним банком Feodal.Land, який передбачає постійний моніторинг відомостей про зміни реєстраційних дій у межах певних земельних ділянок. Дані зміни передбачають наявність намірів продажу, обмежень, відчуження, накладання арештів, зміни іншого речового права, суб’єктів, власників, користувачів та ін.

Експерт розповів, що функціонал буде корисним для всіх учасників ринку: для тих, хто купує землю, збирається купити, а також не купує, але хоче контролювати, які земділянки знаходяться у зоні ризику. Для товаровиробників — це можливість розуміння, що всі документи господарства у належному стані, що немає ніяких змін в інших речових правах, а також бачення намірів обтяження на земельні ділянки.  

Читати за темою: Як продати або купити землю — покрокова інструкція для фермера

Шляхом проведення землевпорядного аудиту адмінодиниць, компанією були виявлені цілі масиви, які були втрачені через помилковий ЄДРПОУ

«Основна функція — можливість контролювати і бути впевненим у завтрашньому дні, адже зембанк підприємства не відчужується і не змінюються суб’єкти, сторони, умови та параметри іншого речового права. Це дуже важливо для свідомого товаровиробника, як ще одна можливість захисту від рейдерства», — додав Андрій Дем’янович. 

В будь-якому випадку, перед використанням такого моніторингу, експерт радить провести землевпорядний аудит, оскільки неможливо за внаслідок проведення одного моніторингу забезпечити багатосторонній захист від рейдерства, варто підійти до цього комплексно.

Компанія Feodal.Online готова розповісти кожному агровиробнику про функції та можливості системи! Для цього звертайтесь за тел. 067 10 20 10 6, Євгенія. Отримати більше інформації також можна за посиланням.

© Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus