OK Agro-2021

Навчальний курс про кукурудзу, захист від рейдерів та інші підсумки ОК AGRO-2021

26 листопада 2021 405 0

Черкащина завжди сприймалася, як географічний центр України. А з недавнього часу місто Черкаси стало центром тяжіння для вітчизняних аграріїв. Минулого тижня, 10-11 листопада, тут відбулась бізнес-конференція OK AGRO на території Черкаського автозаводу «Богдан».

За словами Ірини Ващенко, організаторки заходу, навіть зважаючи на успіх попередньої конференції у 2020-ому, цього разу взагалі був фурор.

«Ми зібрали дуже класних спікерів і зацікавлених гостей. Цьогоріч на OK AGRO маємо 35 спікерів, а відвідувачів — понад 300. Нам вдалося зібрати на одній сцені експертів високотехнологічних компаній, які представили, у деякому сенсі, унікальні smart-рішення для агросектору. Протягом двох днів конференції зі сцени лунав дуже якісний контент, відвідувачі ОК AGRO стали свідками потужних виступів вітчизняних та закордонних «гуру» аграрного бізнесу. Вони мотивували гостей конференції до впровадження нових технологій у господарстві, більш ретельного менеджменту трудових ресурсів, апгрейду технологій та методів вирощування через кліматичні зміни та ефективний розвиток земельних відносин у контексті відкриття земельного ринку. Тому логічно, що слоган нашого заходу звучить так: «Не ростеш ти — не росте в тебе», — зазначила Ірина Ващенко.

Журналісти Kurkul.com поспілкувалися з багатьма учасниками конференції задля виявлення комплексу чинників того самого омріяного росту в аграрному бізнесі. Наступні кейси від спікерів — дієві рецепти від де-факто високоефективних аграріїв. Отже, є сенс до них дослухатися. 

На навчання — до «Цариці Полів»

А розпочнемо огляд із презентації навчального проєкту, адже будь-яке зростання базується на знаннях. У перший день конференції її відвідувачам було представлено освітню онлайн-платформу для аграріїв «Культиварій». Мета цього проєкту — допомогти фермерам, які вже мають освіту і досвід, а також відповідальні за свої бізнес-рішення, підсилити власні фахові позиції і прийти до нових, кращих результатів в агро.

Перша частина звіту про бізнес-конференцію OK AGRO-2021: Strip-till, робочі місця, ефект від зрошення — про що говорили на OK AGRO

Олександра Камишіна, керівник освітньої платформи «Культиварій»

Очолює команду «Культиварію» Олександра Камишіна. Саме вона зі сцени OK AGRO презентувала лінійку навчальних курсів платформи:

✅ Перший в Україні повний курс з управління земельним банком «Земельні Котики». Курс вчить ефективно управляти земельними активами компанії й мінімізувати ризики в роботі з пайовиками та уповноваженими службами. 

«Володар земель» — курс про законодавчі параметри ринку землі, який дає бачення і вміння для повноправного володіння землею, її продаж та купівлю.

✅ «Академія Тваринництва» — авторський курс Михайла Травецького про ефективне управління і економіку молочного скотарства.

«Агро Консиліум» — курс розроблений разом із Романом Гринишиним та його командою з онлайн-школи Travelite AGRO у якому висвітлюється досвід і поради закордонних експертів про 5 найважливіших сільськогосподарських культур: кукурудзу, сою, ріпак, соняшник та пшениця.

«Чітке Точне Землеробство» — разом із компанією SmartFarming був розроблений комплексний курс для високоефективних аграріїв, що допомагає прокачати та вивести господарство на новий рівень завдяки технологіям точного землеробства.

Під час виступу керівниці освітньої платформи, своїм відгуком про навчання на курсі «Земельні Котики», поділився Олег Бегмат власник ПСП «Орач». Аграрій з 2000 року займається розширенням земельного банку господарства і зараз має 4000 га.

«Я самостійно працював над збільшенням земельного банку господарства, знаю про цей процес багато, думав, майже все. Але прийшовши на курс, зрозумів для себе основні тези контролю земельного банку: важливість реєстрації невитребуваних паїв, перереєстрація нових договорів. На курсі я дізнався, як правильно проводити ревізію землі, яка є у розпорядженні. Провівши її, я перезаключив 100 паїв, які були неправильно оформлені, а це 400 га землі. Також, провівши електронну оцифровку полів виявилось, що у господарстві 70 га із земельного банку заросли деревами, очеретами. Цю землю потрібно або розчищати, або передавити комусь, хто цим буде займатися. «Земельні котики» дали розуміння правильного ведення багатьох земельних операцій, і аудиту землі, тому я однозначно рекомендую курс», — коментує аграрій.

Читати за темою: Точне землеробство на відмінно ― тут вчать сучасних аграрних технологій

Артур Кобзар (ліворуч) і Олег Бегмат (праворуч) разом із Олександрою Камишіною під час виступу на сцені OK AGRO

Після пана Олега, слово взяв Артур Кобзар, співвласник господарства «СофіяАгро», він також поділився своїми враженнями про курси «Земельні котики» і «Володар земель».

«Освітні курси дали мені стимул по іншому подивитись на роботу господарства і роботу всіх його ланок. Перше, що ми зробили — провели якісний аудит земельного банку, не тільки у господарстві, а і у всіх громадах, де представлена наша компанія. Ми провели якісний аналіз конкурентів, побачили які земельні частки і паї знаходяться без договорів оренди. Почали працювати з власниками землі напряму. Провели роботу з менеджерами, які працюють з пайовиками.  Розробили інструкцію їх роботи. Тепер, ми точно знаємо, що наш земельний банк буде збережений»,  — додав аграрій.

Олександра Камишіна також анонсувала старт нового курсу «Цариця Полів» — про повний операційний цикл виробництва кукурудзи: від планування сезону до продажу врожаю на експорт. Для реалізації насиченої програми курсу запрошено 30 відомих на вітчизняному агроринку спікерів-практиків та провідних іноземних спеціалістів, які ділитимуться досвідом ефективного вирощування експортної культури № 1. 

Досвідчені українські та іноземні спікери у понад 40 лекціях розкажуть про планування сезону, технології вирощування, зберігання та продаж найголовнішої експортної агрокультури України. В рамках курсу учасники також отримають 8 практичних занять, виїзди на господарства з практиками та спікерами курсу, що допоможе аграріям вийти на новий рівень підготовки до сезону.

Читати також: 6 проблем купівлі-продажу землі + бонус

Олександра Камишіна запевнила, що 4 т/га кукурудзи так само мають бути «розкладеними по поличках», як і 14 т/га. Проте є нюанс...

«Повірте, ті, хто досяг 14 т/га, вже давно провели у себе на фермі агрохіманаліз ґрунтів, налагодили gps-моніторинг, автопілоти та інші речі, що допомагають зробити бізнес прозорим та більш зрозумілим».

(Олександра Камишіна також оголосила конкурс від «Культиварію». Його творче завдання полягає у тому, щоби студенти-аграрії вищих навчальних закладів надіслали на електронну пошту освітньої платформи свої невеличкі есе на тему: «Як я навчаюся в аграрному ВУЗі». Автор найкращої історії отримає безкоштовне місце на одному з курсів «Культиварію». Тобто кожен, хто читає цей матеріал і є студентом-аграрієм, також може долучитися до конкурсу, відправивши свою роботу на kultivariy@latifundistmedia.com. Дедлайн прийому робіт 10.12.21 — прим. ред.).

Феодал проти рейдера

Андрій Дем’янович, керівник та засновник компанії Feodal.Online, вважає, що фермери — це драйвери країни, які завдяки високим світовим цінам на с/г продукцію цього року мають можливість отримати гарні прибутки.

Читати за темою: Які переваги над холдингами у користуванні землею можуть мати малі господарства

«Надалі товаровиробники прагнуть вкласти ці кошти в управління земельним банком. Бо саме розумне управління земельним банком, а не купівля додаткових гектарів, зробить їх ефективними. Купувати землю, звісно, також потрібно. Проте грамотне господарювання земельним банком є пріоритетним», — зазначив експерт.

Андрій Дем’янович, керівник та засновник компанії Feodal.Online

На думку фахівця, наразі фермери можуть використати діджитал-інструменти, які відкриють нові можливості в управлінні земельним банком, включаючи бачення «прогалин» конкурента, а саме ділянок із незареєстрованими договорами оренди. 

Наприклад, у системі Feodal.Land фермер може оперативно отримати інформацію про кожну ділянку, загальну аналітику і візуалізацію термінів договорів оренди та багато іншого. Функціонал системи дозволить побачити, через який час спливає термін дії того чи іншого договору оренди і на яких земельних ділянках, які з них необхідно поновити найближчим часом, а де є прогалини, котрі необхідно нівелювати. 

Спеціаліст додав, що одразу після отримання доступу до якісної інформації внаслідок проведення аудиту своїх та сусідніх адмінодиниць аграрій матиме всі «козирі» на руках. 

«Безумовно, маючи у своєму розпорядженні актуальну та перевірену інформацію, конкурентні переваги будуть за вами. Оперуючи даними про земельні ділянки без зареєстрованих договорів оренди, наприклад, ви першими можете взяти їх в оренду або укласти договір на управління спадщиною, законно обробляючи землю до появи спадкоємця. Це найшвидший спосіб розширення земельного банку підприємств», — наголосив Андрій Дем’янович.

Під час свого виступу на сцені OK AGRO Андрій Дем’янович також торкнувся дуже актуальної, на жаль, для сучасної аграрної України теми рейдерства. Фахівець класифікував вітчизняних рейдерів та запропонував механізми протидії «вилучателям майна»:

1. Рейдер-конкурент

Конкурент є рейдером тільки тоді, коли він нахабно збирає ваш врожай. Такі конкуренти з’являються через те, що господарство працює неефективно та має прогалини у земельному банку. Якщо ж діяльність підприємства продуктивна і грамотно організована, подібних рейдерів чекати не слід.

Читати також: Ефективне протистояння рейдерам — як фермеру захистити земельний банк

Андрій Дем’янович під час виступу на сцені OK AGRO

2. Рейдер-колишній працівник

Поява рейдера-колишнього працівника свідчить про недоліки та прогалини у статутах агропідприємств. Вочевидь, власники не обмежили дії керівників. До речі, переважна більшість власників агрокомпаній замість того, щоб кожного дня видавати управлінські рішення на розірвання якогось договору, заради економії власного часу надають своєму директору право підписувати будь-які документи. Це докорінно невірний шлях. Директорів потрібно максимально обмежувати і надавати додаткові прості управлінські повноваження, але не нотаріальні.

Ще один момент, про який варто знати — це не скасовані доручення. Андрій Дем’янович описує ситуацію: власник приходить до нотаріуса дати доручення, приміром, на представництво якихось реєстраційних дій із земельними ділянками своєму директору або комусь іншому. Згодом ця людина звільняється. А він свого часу згодився на «акцію 3 в 1», яку без жодного поганого наміру запропонував нотаріус. Навіщо платити 500 грн за доручення, що дійсне лише рік, коли за ті самі кошти можна одразу пролонгувати його на три роки? 

«Ціна та сама, але якщо вам потрібне доручення лише на місяць, так і робіть, не варто економити. Бо потім про ці не скасовані доручення ви забудете, а колись вони зіграють з вами лихий жарт. Ми з таким на практиці стикалися неодноразово. Протидіяти цьому практично неможливо: ви надали повноваження, які ще дійсні, і людина діє в межах закону, але у власних інтересах», — пояснив спеціаліст. 

3. Рейдер-юрист

Це так званий «чорний» нотаріус, який спеціалізується на переоформленні прав власності на частки підприємства, інших речових прав тощо. Боротися з такими рейдерами важко. В такому випадку корисно мати знайомих юристів та намагатися контролювати всі процеси у господарстві.

4. Рейдер-бандит

На жаль, врятуватися від цієї категорії рейдерів майже неможливо. Тут експерт радить не розголошувати бізнес-процеси підприємства, особливо пов’язані з продажем/купівлею землі та з грошовими операціями. 

Підсумовуючи, Андрій Дем’янович акцентував, що єдиний захист від найпоширенішого виду рейдерства, а саме недобросовісного конкурента — наведення ладу у земельному банку, бачення своїх земель та конкурента, а також контролювання строків договорів оренди. 

Читати ще: Війна за оренду паїв: Карта термінів договорів допоможе вижити

Андрій Дем’янович під час виступу на сцені OK AGRO

«Насамперед необхідно провести землевпорядний аудит тих адміністративних одиниць, де знаходяться масиви підприємства, а потім постійно моніторити землі у єдиній системі», — додав Андрій Дем’янович.

Кредити за 0%

Глибоко занурився у тему фінансів в агро Ігор Новицький, який представляв компанії «Перший млин» і «Урочище Журавське». І ми маємо ТОП-3 поради від нього щодо фінансової площини діяльності агропідприємств з огляду на тенденції поточного року та перспективи наступного:

  • Користуйтесь кредитами по програмі «Доступні кредити 5-7-9%». У назві програми, правда, відсутні цифри 0 і 3, але на практиці вже сьогодні можливо отримати кредит до 50 млн грн навіть під нульовий відсоток. Треба тільки поцікавитися у спеціалістів стосовно деталей і діяти!
  • Завжди думайте про капіталізацію вашого бізнесу. А приймаючи ті чи інші фінансові рішення, варто усвідомлювати, як вони вплинуть на вартість вашої компанії.
  • Особисто намагайтеся контролювати фінанси. У крайньому випадку, хай це буде ваша дуже компетентна та довірена особа.

Читати за темою: Кредитна лінія — «швидкі» гроші для фермера у будь-який момент

Ігор Новицький, представник компаній «Перший млин» і «Урочище Журавське»

Техніка, що здатна заощадити гроші

Яка подія у світі агро може відбутися без презентації с/г техніки? Звісно, ніяка. OK AGRO не стала виключенням, гості та учасники заходу мали можливість ближче познайомитися з лінійкою агрегатів відомого бренду BEDNAR, що був презентований у статусі ексклюзивного технічного партнера конференції.

Михайло Кришко, комерційний директор BEDNAR в Україні, розповів Kurkul.com про особливості актуального модельного ряду чеського виробника. Компанія представила одразу 9 агрегатів: частина з них працює за ґрунтообробними технологіями, інші машини призначені для внесення добрив та посівних операцій. За словами пана Михайла, один із найцікавіших агрегатів-новинок 2021 року — двокамерний бункер для внесення добрив COMBO SYSTEM CS5000 із загальним об’ємом 5 тисяч літрів зі співвідношенням камер 60:40. Наявність двох камер дозволяє за один прохід одночасно вносити два різні види добрив, комбінуючи їх в необхідному співвідношенню використовуючи бункер з різними типами глибокорозпушувачів та інших грунтообробних знарядь або ж використовувати обидві камери для насіння та добрив, використовуючи з зерновою сівалкою CORSA, або ж з будь-якими іншими навісними зерновими та пропашними сівалками. Завдяки тому що бункер герметичний, в ньому створюється надлишковий тиск, що забезпечує точний висів насіння та добрив в нормі від 0,6 до 650 кг/га. Велика ємність COMBO SYSTEM CS дозволяє працювати без заправки цілу зміну. Також він цікавий тим, що він є в певному сенсі «базою» на яку можна навішувати будь-які навісні агрегати, приміром, пропашні, зернові сівалки та, зрештою, майже весь наш асортимент: глибокорозпушувачі, культиватори, диско-лапові агрегати тощо. Також, він може працювати з великою кількістю різних причіпних знарядь типу комбінованих диско-лапових агрегатів ACTROS, причіпних глибокорозпушувачів ACTROS, передпосівних компакторів SWIFTER та багато інших.

Читати також: Трактори по талонах, або як виник дефіцит сільгосптехніки

Михайло Кришко, комерційний директор BEDNAR в Україні

«Цей агрегат особливо буде у нагоді невеликим господарствам із земельним банком 500 – 2 000 га. Ми першими в Україні почали постачати такий агрегат на ринок, і вже в перший же рік продали всі замовлені агрегати, та отримали ряд замовлень на сезон 2022 рік. Налаштування доз та керування машиною дуже прості. Причіпним бункером COMBO SYSTEM CS можна керувати за допомогою ISOBUS на дисплеї трактора», — додав Михайло.

За словами Михайла Кришка, з лінійки агрегатів компанії BEDNAR найчастіше в Україну замовляється саме бункер COMBO SYSTEM CS у поєднанні з глибокорозпушувачем TERRALAND, вони використовуються восени, коли відбувається одночасне глибоке рихлення з внесенням добрив у горизонт, це передова технологія, яка дозволяє максимально ефективно використовувати добрива (вони зберігаються, консолідуються в ґрунті, завдяки чому рослина використовує їх на 100%).

«Отже, комбінація агрегатів виробництва BEDNAR дає змогу восени за один прохід зробити рихлення з фінішною обробкою. Навесні буде достатньо зробити лише передпосівний обробіток і можна сіяти. Тобто економія палива та добрив очевидна. Сьогодні на конференції OK AGRO всі говорять про нові ефективні рішення для підвищення врожайності, саме тому техніка BEDNAR представлена на цьому заході», — додав Михайло Кришко.

Читати ще: Як правильно вибрати сільгосптехніку фермеру-початківцю

Двокамерний бункер для внесення добрив COMBO SYSTEM CS 5000

Ще один агрегат, що вже встиг полюбитися вітчизняним аграріям — це комбінований культиватор ACTROS RO. Комерційний директор BEDNAR в Україні наголосив, що конкурентоспроможні характеристики агрегата регулярно підтверджуються відгуками задоволених клієнтів. Вони одностайні в оцінці ACTROS RO, який забезпечує чудове поєднання дискових і лапових секцій на одній рамі та особливо підходить для систем нульового обробітку ґрунту, які стають дедалі популярнішими в українському агро.

«Завдяки поєднанню в наших агрегатах технологічності, ефективності та цілком доступної ціни, наші агрегати стають все більш популярними серед українських аграріїв. В сезоні 2021 року наші продажі в Україні зросли більше ніж в 2 рази. В сезоні 2022 року ми плануємо ще більш динамічний результат. На заході ОкАгро ми представили спільно з нашими дилерами Агроресурс, Амако, НФМ Агро та Тайтен Машинері Україна 9 різних моделей з нашого асортименту, які цікаві для аграріїв України – компактори Swifter, комбінований диско-лаповий агрегат ACTROS, важка дискова борона ATLAS, зернова сівалка OMEGA бункер для добрив COMBO SYSTEM, подрібнювач MULCHER та глибокорозпушувач Terraland» — резюмував Михайло Кришко.

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою