Чотири речі, які ви маєте знати про замах на міністра Романа Лещенка (оновлюється)

19 листопада 2021 1230 0

Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України

Учора ввечері, 18 листопада всю аграрну Україну сколихнула новина про замах на вбивство міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, яке попередили українські правоохоронці. Попередньо з’явилась інформація, що замовників було двоє: чоловік — громадянин США та жінка — громадянка України. У ЗМІ майже одразу почало ширитися ім’я можливого замовника вбивства — американського бізнесмена-аграрія Курта Джейкоба Гросанса. Проте, на вчорашньому брифінгу МВС та у подальших офіційних заявах правоохоронців і самого Романа Лещенка саме Гросанс не фігурує.

Однак, за словами очільника МВС України Дениса Монастирського: «Американські дипломати висловили готовність до співпраці у розслідуванні справи щодо замаху на міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка». Про це він заявив в етері програми «Право на владу».

Гросанс vs. Лещенко

Наразі слідство вважає що ця справа пов’язана з діяльністю пана Лещенко, яка мала місце до набуття ним статусу держслужбовця у 2018 році. Поки досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників управління стратегічних розслідувань в місті Києві ДСР Нацполіції України, вітчизняні ЗМІ сфокусували свою увагу на персоні Гросанса. Kurkul.com теж вирішив дослідити відкриті джерела інформації, і ось що ми маємо.

Курт Джейкоб Гросанс

Спочатку, невеличке досьє, що ми зібрали на американського аграрія. Курт Джейкоб Гросанс Народився в США, штат Північна Дакота. Вчився в Ashley High School та North Dakota State University. У 2017-2018 рр. був керівником і бенефіціаром ТОВ «Поліська Нива». У 2018 році Джейкоб Гросанс призначив керівником господарства ТОВ «Гросанс» Романа Лещенка. З 2018 року Лещенко також був керівником ТОВ «Дакота Агро Інвестментс». Потім між ними стався конфлікт, який у МВС кваліфікують як господарський. Так, 20 травня 2020 року Господарський суд Черкаської області ухвалив рішення № 89348246, 20.05.2020, згідно з яким у позові ТОВ «Гросанс» до Романа Лещенка та його компанії «Прогрес» було відмовлено.

За місяць до цього, 15 березня 2020 року в етері youtube-каналу онлайн-студії «CapitalTV», куди Курт Джейкоб Гросанс був запрошений задля обговорення проблем сільського господарства України, що можуть виникнути через призначення Романа Лещенка на посаду міністра аграрної політики та продовольства України, американець розповів про природу своїх претензій до теперішнього міністра. 

В рамках програми «Робота над помилками» Гросанс заявив, що спочатку Роман Лещенко здався йому ідеальним кандидатом на посаду директора компанії. Але вже на 5 день роботи, він почав потайки перераховувати кошти з рахунків його компанії на власні. Крім крадіжки грошей Курт Гросанс прямо звинувачує тодішнього директора власної компанії Романа Лещенка у привласнені 1 тис. т зерна, а також використанні на власну потребу с/г техніки, не заплативши за її оренду ні копійки. 

За словами уродженця Північної Дакоти, схема Лещенка працювала пів року, за цей час майбутній міністр встиг вивести на власні рахунки $300 тис. Після звільнення Лещенка, американський підприємець спочатку намагався владнати все з ним особисто. Проте, українець «годував його обіцянками все владнати протягом трьох років». Тож, Гросанс звернувся до поліції, де його заява, як він вважає, врешті пролежала два місяці без розгляду. Крім цього, Гросанс подав позов спочатку на компанію Лещенка, а згодом планував ще і персональний позов. Громадянин США хотів відсудити у нинішнього міністра 27 млн гривень. Його позов суд відхилив. Але борги за нинішнім міністром все ж таки залишилися, оскільки американець вкладав гроші в підприємство Романа.

Читати також: Роман Лещенко: Підтримка вітчизняного виробника — це мультиплікатор економіки

Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України

Counter-Strike

Міністр Роман Лещенко наразі відкидає всі звинувачення з боку Гросанса. Він надає ряд контраргументів щодо звинувачень з боку американця. За його словами, договір складався у гривні, відтак ніяких курсових різниць немає. Американець мав бачити рух коштів на своєму та пов’язаних з ним рахунках, отже непомітно вивести кошти просто неможливо. Американець вкладав гроші у компанію Романа Лещенка «Прогрес», землі у нього не було. Мали до кінця року укласти субдоговір. Проте, не встигли, — коли Гросанс повернувся з прагненням вирощувати ГМ-насіння, що заборонено в Україні, компанія Лещенка відмовилася від співпраці. Вкладені американцем гроші домовилися віддавати йому в міру реалізації врожаю, тому цей процес затягнувся до 2019 року.

Реакція на замах

Попри «готовність США допомогти у розслідуванні замаху», про що заявив Монастирський, станом  на ранок 19 листопада офіційних повідомлень та заяв щодо цієї резонансної справи на інтернет-ресурсах Посольства США в Україні ще не з’являлося. Поки що жодне з відомих західних інформагентств за виключенням української служби BBC не підхопило цієї новини. Проте, сьогодні зранку вона шириться азійськими Інтернет ЗМІ.

Читати також: На Миколаївщині знову «віджимають» землю: подробиці рейдерського захоплення

Варто зауважити, що ситуація з замахом на вбивство міністра Романа Лещенка розкрила настрої в аграрній спільноті. Судячи з переважної більшості коментарів у мережі, співчуваючих політику не так і багато. У соціальних медіа користувачі ще з вечора 18 листопада почали активно коментувати новину про замах, навіть створювати меми та постити «викривальні вірші». Ось реакція деяких користувачів.

Cherchez la femme

Поки що залишається відкритим питання — ким є громадянка України, яка виступала посередником і замовником замаху на вбивство міністра Лещенка. Жодної інформації про цю жінку в офіційних джерелах немає. Проте, за інформацією ЗМІ, це є громадянка України Олена Богач. Видання «Грати» повідомило, що під час засідання суду вона свою провину не визнала і заявила, що була помічницею Курта Гросанса, про те, що він мав конфлікт із міністром АПК нічого не знала. У свою чергу Курт Гросанс повідомив, що він не розуміє української мови, тому не знав, про що Олена Богач домовлялася з кілером.

Олена Богач

Тим часом, за даними МВС України, обом учасникам злочину пред'явлено підозри за чотирма статтями Кримінального кодексу: замах на вбивство, завдання тяжких тілесних ушкоджень, викрадення та  вимагання. За це їм загрожує довічне ув’язнення. Поки тривають слідчі дії, вони перебувають у слідчому ізоляторі.

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus