На Миколаївщині знову «віджимають» землю: подробиці рейдерського захоплення

На Миколаївщині знову «віджимають» землю: подробиці рейдерського захоплення

13 квітня 2021 2016 0

Невелике сімейне фермерське господарство «Орфей» на Миколаївщині обробляє близько тисячі гектарів землі. Але протягом кількох останніх років родина засновників — Ірини та Володимира Зорі — потерпає від зазіхань на ці сільгоспугіддя з боку людей, які вдаються до різних схем «віджиму».

Уже 1,5 роки триває розгляд кримінальної справи щодо спроби рейдерського захоплення земель цієї агрофірми з боку ексдепутата Миколаївської обласної ради Ігоря Івануни: тоді під загрозою опинилися більше 12 га, які були переоформили на агрофірму його дружини. Але нині опоненти пішли іншим шляхом і з земельного банку СФГ «Орфей» можуть вивести вже близько 153 га. 

При цьому миколаївські фермери щодня моніторять свій зембанк і до яких рейдерських схем вдалися представники  агрофірми колишнього депутата Івануни, детально розповіла співзасновниця СФГ «Орфей» Ірина Зоря.

Історія протистояння 

Сімейна агрофірма «Орфей» із села Забари Доманівського району на Миколаївщині працює на землі вже більше 25 років. За цей період підприємство наростило свій зембанк із кількох десятків гектарів до 1 200 га. Основні культури — соняшник, кукурудза, пшениця, ячмінь, горох. Нещодавно тут заклали навіть плантацію енергетичного дерева — павловнії.

Про початок конфлікту читайте в матеріалі: Депутатське рейдерство: що не поділили можновладець і миколаївські аграрії 

Однак у листопаді 2019 року на поле «Орфею» просто заїхав чужий трактор та зорав посіяну і пророслу озимину. Виявилося, що це була ініціатива приватного підприємства «Ніколь Агро», що належить дружині тоді ще обласного депутата від політичної партії «Батьківщина» Ігоря Івануни.

Під час розслідування встановили, що «новоспечені фермери» та партнери Ігоря Івануни , скориставшись відсутністю своєчасно зареєстрованих договорів оренди паїв у ДРРП, нібито уклали зі спадкоємцями паїв нову угоду про оренду ділянки. Але фактично це була так звана «подвійна реєстрація», адже в родини Зоря на той момент були всі чинні договори оренди на всю оброблювану землю. При тому у державній реєстраційній службі проігнорували вимогу перевірити наявність якихось прав на ті земельні ділянки.

«Договір оренди по тій ділянці вже був зареєстрований в Держгеокадастрі, але ще не був внесений у реєстр Мін’юсту. По всіх інших паях ми мали 100% давніх договорів і своєчасно давали людям орендну плату. Маємо навіть із 2008 року документи. Але Івануна вклав гроші у свою агрофірму і тепер будь-якими способами намагатиметься «відбити» цю інвестицію», — пояснила Ірина Зоря, фермерка з Миколаївщини.

До 2021 року, за даними Feodal.Online, приватному підприємству «Ніколь Агро» вдалося зібрати та зареєструвати договори оренди в ДРРП аж на 370 га. 

Читайте також: Микола Бойченко: Які можуть бути домовленості з тими, хто дурить фермерів?

«Свідки у нашій справі доводили, що вони не підписували додаткові угоди. І зав’язалися з тим рейдером. Господарство Івануни їм платило орендну плату просто так, паралельно. У нас договір, ми платимо офіційно близько 12 тис. грн за пай. А він їх заманював тими грошима, обіцяючи всі 20 тисяч. А тепер він використовує цих пайовиків для подальших афер», — говорить Ірина Зоря.  

Більш того, на досить агресивну конкуренцію щодо землі з боку агрофірми Ігоря Івануни скаржилися фермери з Миколаївського району, зокрема, Сергій Протченко та Євген Гаршин. Однак там постраждалі об’єдналися в ГО «Агро-Сила» та змогли відстояти свої права оренди в судових інстанціях. 

Нова спроба захоплення у 2021 році

Фермерка Ірина Зоря зазначила, що агрофірма Ігоря Івануни таким чином «задобрила» аж 35 власників земельних ділянок, які фактично є в обробітку СФГ «Орфей». І вже в березні 2021 року виявилося, що договори оренди землі між цими людьми та господарством родини Зоря були розірвані.

За словами фермерки, місяцем раніше за ініціативи агрофірми-опонента ці пайовики написали нотаріальну довіреність на бізнес-партнера Івануни В’ячеслава Буховцева та уповноважили його вчиняти реєстраційні дії стосовно їхніх земельних ділянок, призначених для сільськогосподарського товарного виробництва.

«Те господарство платило кошти і вмовило людей подати через нотаріуса своє добро на нотаріальні довіреності на всі дії. Ми розуміли, що для чогось ця довіреність видана і моніторили постійно свої землі в публічній кадастровій карті. В один день побачили зміни і почали підключати адвокатів», — пояснює співзасновниця СФГ «Орфей».  

Читайте за темою: «Надбавка» за оренду землі на Київщині — у чиї кишені збирається тіньова оплата?

Ігор Івануна, колишній депутат Миколаївської облради

Урешті-решт одного дня на підприємстві побачили, що СФГ «Орфей» більше не є суб’єктом права оренди на близько 30 земельних ділянок. Договори оренди довірена особа В’ячеслав Буховцев від імені пайовиків зареєстрував з новою агрофірмою. 

«Вони знайшли таку вразливу частину, що по закону реєстратор має право приймати одну із сторін угоди про розірвання або реєстрації будь-якого договору. Довірена особа пішла з нашою підробленою печаткою і підписом та розірвала договори оренди, які були укладені аж до 2023-2028 років», — заявляє Ірина Зоря.

Виходить, що в середині березня 2021 року «уповноважена особа» В’ячеслав Буховцев завдяки нотаріальній довіреності від імені пайовиків звернувся до держреєстраторів Снігурівської територіальної громади на Миколаївщині та уклав додаткові угоди на розірвання договорів оренди на земельні ділянки загальною площею 153 га. За словами Ірини Зорі, усі ті дії зафіксували реєстратори Олександр Корженко та Юрій Зима.

Читати ще: Володимир Топалов: Закон про ринок землі «доточувала» слабка команда

Це своїм підписом і печаткою нібито підтвердив Володимир Зоря, керівник СФГ «Орфей». Хоча Ірина Зоря та голова СФГ «Орфей» Володимир Зоря стверджують, що такого не було в жодних планах агрофірми і усі ті нові документи підроблені. 

У зв’язку з цим родина Зорі звернулася до правоохоронних органів щодо ймовірного злочину — підробки документів, що понесло за собою критичні наслідки. Провадження було відкрито та вже внесено в ЄРДР.

А вже на початку квітня Ірина Зоря із СФГ «Орфей» повідомила: земельні ділянки, що були в користуванні їхнього сімейного господарства, уже були «взяті в оренду» новою фірмою, яку вона теж пов'язує із Ігорем Івануною, — «Рельєф Агро».

Читайте за темою: Як перемогти у війні за паї — фронтові будні фермера

Особисті дані приховано на вимогу надавача документів

При цьому господарство Зорі раніше посіяло там озиму пшеницю та ячмінь, а невдовзі готувалось до сівби соняшнику та інших ярих культур згідно зі своєю запланованою технологією. А отже, невдовзі, як прогнозує Ірина Зоря, на полі можуть виникнути реальні протистояння між справжнім орендарем та фірмою, яка тільки оформила документи.

© Катерина Капустіна, Kurkul.com, 2021 р. 

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою