Стали відомі подробиці конфлікту Романа Лещенка з американським фермером

23 листопада 2021 373 0
Стали відомі подробиці конфлікту Романа Лещенка з американським фермером

Співпраця з американським фермером Куртом Гросансом базувалася на домовленості вирощування органічної сої. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко у коментарі «Економічній правді», передає AgroPolit.com.

Як він зазначив, американець переконував, що має особливі технології вирощування, які дозволяють отримувати рентабельність до 40%. Однак зрештою це виявилося шахрайською схемою.

«Він каже, є твоє господарство, в мене є технології, ти стаєш керівником підприємства, здійснюєш управління компанією, на свою компанію перераховуєш кошти і ми займаємося вирощуванням насіннєвого матеріалу — органічної сої», — пояснив Роман Лещенко.

Оскільки власної землі в американця не було, додав аграрний міністр, то він фінансував вирощування сої на землі компанії «Прогрес».

«Я перераховував кошти на власну компанію, щоб забезпечити технологічні процеси — посів, внесення добрив, купівля паливно-мастильних матеріалів, але я не міг, як директор, без його відома перевести кошти», — пояснив Роман Лещенко.

Читати за темою: Заарештовано підозрюваних у замаху на міністра агрополітики Лещенка

Він додав, що в судовому процесі Курт Гросанс також стверджував, що не знав і не міг знати про рух коштів на його рахунку. Але, на думку міністра, суд розібрався, як відбувається транзакція, спеціаліст банку пояснював, що такі перерахування, а йшлося про кілька мільйонів гривень, обов’язково потребують підтвердження власника рахунку.

Власне, тому справа розглядалася в рамках цивільного, а не кримінального провадження.

«За попередньою домовленістю інвестиції направлялися у ТОВ «Прогрес». Під ці домовленості за погодження засновника відбувалося заведення коштів в безготівковій формі із підприємства ТОВ «Гросанс» на ТОВ «Прогрес». У період з березня по вересень 2018 року було укладено три договори поворотної фінансової допомоги на загальну фінансову суму 6 млн 660 тисяч грн, із яких перераховано на рахунки ТОВ «Прогрес» 4 млн 959 тисяч гривень», — зазначає Роман Лещенко.

Курт Гросанс мав власну техніку і самостійно проводив усі агротехнічні роботи — посів, обробку агрохімікатами. На певному етапі стало зрозуміло, що американець посіяв генетично модифіковану сою, вирощувати яку в Україні заборонено.

Читайте також: Чотири речі, які ви маєте знати про замах на міністра Романа Лещенка

«Вперше я дізнався, що соя генетично модифікована, коли після сходження агрономи повідомили, що її обробляють препаратом «Раундап» і ще двома препаратами, які не застосовуються для органічної сої. Обробку посівів він проводив самостійно. Я запросив незалежну експертизу, яка підтвердила, що це ГМО. Коли ми це все задокументували — зібрали сою на склад, разом із каністрами та іншими доказами опломбували для того, щоб потім довести це в суді», — Розповів Роман Лещенко.

За його словами, Курт Гросанс переконував нелегально продавати генетично модифіковане насіння сої за підробленими документами. Після збору врожаю Роман Лещенко написав заяву на звільнення. Увесь врожай сої — 428 т — зберігається до сьогодні як речовий доказ того, що вона генетично модифікована.

Ця соя має стати доказом у судовому процесі, який міністр має намір ініціювати у США після закінчення всіх судових процесів в Україні.

«Ми його зберігаємо для того, щоб незалежна експертиза підтвердила, що соя генетично модифікована. Він купував цю сою у США, є відповідні документи. У судовому процесі він має пояснити, як цей матеріал опинився на території України», — зазначив міністр.

Нагадаємо, правоохоронні органи України запобігли спробі вбивства міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка.

За інформацією, його нібито замовив громадянин США Курт Джейкоб Ґросанс. До того ж посольство США в Україні висловило готовність до співпраці через замах на міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, оскільки одним з підозрюваних є американець. 

Виконано за допомогою Disqus