Названо переваги низькорослих сортів волоського горіха

10 лютого 2022 346 0
Названо переваги низькорослих сортів волоського горіха
Kurkul.com

У 2019 р. в Україні зареєстрували низькорослий сорт горіха Дніпро, у 2020 р. він став кращим новим низькорослим сортом для інтенсивного садівництва. Про це розповіла Марія Самарська, головний агроном Української горіхової асоціації, директор розплідника горіхів «Дніпровський» у матеріалі «Вирощування низькорослих скороплідних форм волоського горіха» на Kurkul.com.

«Скороплідні сорти цікаві передусім тим, що дерева є низькорослими. Такі дерева потенційно можна сформувати досить компактно. Схема посадки для скороплідних низькорослих сортів — 7*4 м, 6*4 м», — розповіла Марія Самарська.

Низькорослі сорти волоського горіха володіють також наступними перевагами:

  • Раннє достигання плодів — фактор, який впливає на врожайність. При обрізці за верхівкового типу плодоношення зазвичай врожай втрачається. У низькорослих сортів втрати врожаю майже не відбуваються, тому що такі дерева характеризуються латеральністю — плодоношенням уздовж усього пагона. Врожайність не буде залежати від обрізки, адже молодий однорічний пагін викине плодові бруньки.
  • Скороплідність — навіть сіянцеві форми на першому-другому році, переважно на другий рік, десь у 60% починають давати плоди. 
  • Рівномірна гроновидність — має особливе значення для промислового садівництва. Для отримання однакових за розміром плодів відбирають сорти тільки із рівномірним горіхом середньою вагою 12-14 г.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus