Разом ми сила, або як фермери допомагають армії

Разом ми сила, або як фермери допомагають армії (оновлюється)

17 березня 2022 851 0

Війна об’єднала народ України, аграрії, як його невіддільна частина, активно включились у допомогу нашим військовим і теробороні. Ми вирішили створити дайджест, у якому будемо збирати інформацію про те, як аграрії допомагають військовим і стоять на стражі продовольчої безпеки й фінансової допомоги ЗСУ в Україні. Оновлюватимемо його кожного дня. 

Першим, про що хочемо написати — в Україні створено сайт для виробників агропродукції, де кожен фермер може повідомити, яку продукцію і в який регіон готовий постачати.

Для того, щоб стати регіональним постачальником товару потрібно:

  • Зареєструватись на сервісі
  • Заповнити інформацію про компанію
  • Додати пропозиції та попит по товарах
  • Підтримувати актуальність пропозицій.

Детальнішу інформацію про алгоритм реєстрації та додавання пропозицій читайте в інструкції.

Також нижче до вашої уваги відеоінструкція з реєстрації на сайті.

Читати за темою: Час воєнного стану — ризики, права й обов’язки для аграріїв

Черкаська область

Попри те, що Уманський тепличний комбінат (УТК) у перший день війни постраждав від вибухів, підприємством було надіслано уже понад 160 тонн огірків та помідорів для українських лікарень, військових, територіальної оборони та переселенців. Через небезпеку, перебої з постачанням, проблеми з логістикою робота підприємства значно ускладнилася. Утім, комбінат продовжує працювати й навіть експортувати продукцію.

ТМ «Гордій» безкоштовно віддає томати та огірки, вирощені у теплицях підприємства.

«Якщо ви займаєтеся волонтерською діяльністю, доставляєте нашим хлопцям продукти харчування, дбаєте про дитячі будинки, допомагаєте сім'ям, які зараз перебувають у скрутному становищі, готові забрати овочі та роздати їх своїм сусідам, родичам, знайомим, літнім людям, приїжджайте і вивозьте», — йдеться у повідомленні.

На фото нижче — допомога ТМ «Гордій» жителям Умані.

Читати також: Тепличні комбінати безкоштовно надають овочі військовим та переселенцям

Миколаївська область

Компанія «Прометей» один з напрямів роботи направила на забезпечення продовольчої безпеки. Цей блок займається підтримкою фермерських господарств в умовах воєнного часу. Крім того, напрямок відповідає за забезпечення посівної. Повідомили в пресслужбі компанії.

Інший напрям роботи «Прометей» сконцентрований на фінансуванні програм підтримки ЗСУ. У рамках цього блоку компанією створено координаційний штаб, який у режимі 24/7 займається гуманітарними проєктами.  

Кіровоградська область

Власник торгової марки Taurus House Олег Матюнькін роздав 30 ящиків тушкованки у бомбосховища, інші укриття та на блокпости.

«У житті трапляється різне, тож я вирішив трохи допомогти цивільному населенню. Війна — річ страшна. У випадку завалів повинна бути їжа, ніхто не знає, скільки доведеться там сидіти», — наголосив виробник.

Читати ще: Фермери продовжують надсилати свою продукцію для українських оборонців

Компанія «Прометей» займається підтримкою фермерських господарств в умовах воєнного часу

Рівненська область

Понад 80% особового складу тероборони й добровольців на півночі краю — це військові та учасники АТО/ООС. Прикордонникам і оборонцям у північних районах допомагають технікою та провіантом фермери Рівненщини. 

Також вони безплатно передали 28 голів великої рогатої худоби для виробництва тушкованки для військових та в регіони, постраждалі внаслідок воєнних дій. 

Волинська область

Господарство «Вілія» також активно допомагає ЗСУ.

«Сьогодні, мабуть, кожний відклав свої власні справи далеко на інший план. Думки лише про безпеку (військову, інформаційну, продовольчу) та забезпечення потреб людей», — зазначив власник компанії Євген Дудка.

Читати за темою: На Волині готуються до посівної

Чернігівська область

В Ніжині на Чернігівщині, де постійно відбувають військові дії, доставили 1600 л безкоштовного молока від фермера з Красносільського до пунктів видач. 

Херсонська область

Фермери Херсонщини, також включились у роботу, через те, що більшість території області зараз окупована російськими військовими, місцеві фермерські господарства допомагають жителям продуктами та молоком.

Полтавська область

В Полтаві фермерські господарства привозять продукти харчування, з яких люди у домашніх кухнях роблять вареники, пельмені, голубці, сирники для місцевих лікарень.

Хмельницька область

У Хмельницькій області знаходиться найбільше ферм проєкту «Сімейні молочні ферми» — 39. Усі вони не залишаються осторонь і допомагають хто чим може: молоком, притулком, речами, коштами, продовольством.

Так, сім’я Валерія Волицького, який є власником СМФ «Молочна імперія» у селі Печеське Хмельницької області, на абсолютно безоплатній основі виготовила сир для наших захисників. Родина навіть у ці важкі часи займається не тільки фермерством, а й проявляє активну громадянську позицію.

Одеська область

Одеське підприємство «Дунайський аграрій» передало до київського центру виготовлення пайків органічні яйця. Про це у соцмережі Facebook написав власник підприємства Роман Дяжук.

Читати також: Роман Дяжук: «Дунайський аграрій» — це 2000 га органічної землі

Яйця ТМ «Дунайський аграрій»

«Наші південні курочки несуть яйця перемоги. 2 березня ми відправили до Києва органічні яйця від «Дунайського аграрія», і 3 березня вони доїхали. Тепер під Києвом, у спеціальному центрі, виготовлятимуть пайки з наших яєць», — каже власник підприємства.

Якщо у вас є інформація про те, як фермери допомагають армії пишіть: kudinenko@latifundistmedia.com

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою