Час воєнного стану — ризики, права й обов’язки для аграріїв

Час воєнного стану — ризики, права й обов’язки для аграріїв

Колонка редактора 22 лютого 2022 3902 0

Колонка редактора

Україна може розірвати дипломатичні стосунки з Росією та за певних умов ввести воєнний стан. Про це сьогодні, 22 лютого, повідомив Володимир Зеленський на спільній пресконференції з президентом Естонії. Він зазначив, що умовою для введення воєнного стану буде повномасштабна агресія військ РФ проти України. Які обмеження та наслідки воєнного стану можуть впливати на роботу агробізнесу та які заборони можуть бути застосовані на місцях до громадян — про це розкаже вам Kurkul.com.

Микола Сирота, головний редактор Kurkul.com


Воєнний стан — це режим, який вводиться на всій території України або в окремих її частинах, якщо є загроза воєнної агресії або нападу. Воєнний стан вводиться на певний строк, але може бути передчасно скасований президентом.

Воєнний стан не означає диктатуру військових та позбавлення усіх прав та свобод, як часто це уявляють собі наші громадяни. Повний перелік обмежень ми дізнаємось після публікації указу Президента.

Читати за темою: Україна може запровадити воєнний стан у випадку повномасштабної агресії — Зеленський

Володимир Зеленський. Фото: depositphotos.com

В указі про введення воєнного стану, згідно з законом зазначаються:

  • обґрунтування необхідності введення воєнного стану;
  • межі території, на якій вводиться воєнний стан, час введення і строк, на який він вводиться;
  • завдання військового командування, військових адміністрацій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо запровадження і здійснення заходів правового режиму воєнного стану;
  • завдання суб’єктам забезпечення цивільного захисту щодо приведення єдиної державної системи цивільного захисту, її функціональних та територіальних підсистем у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період;
  • вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;
  • інші питання, що випливають із цього Закону.

Під час воєнного стану можуть вводитись такі правила і обмеження:

  • посилена охорона об'єктів;
  • трудова повинність для працездатних для виконання робіт з ліквідації НП або суспільно корисних робіт;
  • підприємства будь-якої форми власності можуть використовуватися для потреб оборони;
  • примусово можуть відчужуватися приватне чи комунальне майно;

Читати також: Ціна газу для сільського господарства — хто постраждає від енергетичної кризи

Воєнний стан вводиться указом Президента

  • комендантська година;
  • особливий режим в'їзду і виїзду, обмежуватися пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства;
  • обмеження руху автомобілів;
  • перевірка документів, в разі необхідності - огляд речей, машин, вантажів, службових приміщень та житла;
  • заборона на проведення мирних зборів, мітингів, демонстрацій, інших масових заходів;
  • може підніматися питання про заборону політсил і партій, громадських об'єднань, якщо їх діяльність спрямована на «ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом»;
  • заборона або обмеження на вибір місцеперебування або проживання;
  • регулювання роботи поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, ЗМІ, закладів культури та ін. Вони можуть використовуватися військовими для проведення роз'яснювальної роботи серед населення;
  • заборона на передачу інформації через комп'ютерну мережу;
  • заборона на торгівлю зброєю, хімічними або сильнодійними речовинами, алкоголем;
  • особливий режим в сфері виробництва і продажу медзасобів з наркотичними засобами в складі;
  • заборона на зміну місця проживання військовозобов'язаних без дозволу військового комісара або підрозділу СБУ, розвідки;
  • повинність для громадян і юридичних осіб поселяти у себе військових;
  • може проводитися евакуація населення;
  • можуть вводитися норми щодо забезпечення населення продовольством;
  • можуть усуватися з посад керівники підприємств, організацій через невиконання норм закону про воєнний стан.

Читати ще: Трактори по талонах, або як виник дефіцит сільгосптехніки

Під час воєнного стану можуть вводитись низка правил і обмежень

У період воєнного стану повноваження президента країни не можуть бути припинені. У разі, якщо термін повноважень президента закінчується під час воєнного стану, він продовжує свою роботу до закінчення терміну воєнного стану. Точно так само не можуть бути припинені повноваження парламенту, Кабміну, уповноваженого президента з прав людини, суддів, прокурорів, слідчих, контррозвідки.

Що ж на практиці означають ці положення для країни в цілому та аграрного бізнесу зокрема?

Рішення про введення воєнного стану приймається Верховною Радою після відповідного указу Президента країни, який базується на пропозиції Ради національної безпеки та оборони. 

Саме РНБО пропонує термін воєнного стану, територію, на якій він запроваджується, обмеження, які потрібно ввести. Верховна Рада може прийняти цю пропозицію з певними обмеженнями та поправками. Після прийняття рішення, воно має бути опубліковане в офіційній пресі. Тільки тоді вважається, що воєнний стан почав діяти.

Що буде далі?

Військові адміністрації

Введення військового управління на місцях є можливим, але зовсім не обов'язковим та безумовним. Як визначає Закон України «Про правовий режим воєнного стану»:

Військові адміністрації населених пунктів утворюються в одному чи декількох населених пунктах (селах, селищах, містах), в яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, у тому числі внаслідок фактичного саморозпуску або самоусунення від виконання своїх повноважень, або їх фактичного невиконання, або припинення їх повноважень згідно із законом.

Тобто, підставою для введення військової адміністрації в якомусь районі чи області є невиконання повноважень чинною адміністрацією. До цього моменту всі питання на місцях вирішують РДА та ОДА.

Військові адміністрації виконують усі функції відповідних територіальних адміністрацій: забезпечення руху громадського транспорту, функціонування шкіл, садочків та інших  комунальних підприємств і так далі. Зокрема, вони отримують право розпоряджатись комунальними землями та майном, але не можуть відчужувати його.

Читати також: Закон про Донбас: що зміниться для місцевих фермерів?

Введення військового управління на місцях є можливим, але зовсім не обов'язковим та безумовним

Військові адміністрації використовують кошти місцевого бюджету на виконання обов'язків у межах повноважень відповідних ОДА/РДА. На виконання інших обов'язків, що не входять до повноважень місцевих адміністрацій, гроші надходитимуть з бюджету України.

Мобілізація

Резервістам слід бути готовими до викликів у військкомати для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Тобто, якщо вас або вашого працівника викликають до військкомату, скоріше за все, цей виклик здійснюється для уточнення місцеперебування резервіста. Мобілізація не виключається і до неї слід бути готовими.

Ще один неприємний наслідок — обмеження на зміну місця проживання. Якщо ви є військовозобов'язаним, змінити місце проживання під час воєнного стану може бути проблематично.

Заборона страйків

Будь-які протестні акції, пікети, страйки тощо оголошуються незаконними. Це стосується усіх акцій, в тому числі з перекриттям доріг протестувальниками, пікетуванням підприємств, адміністрацій, фермерських акцій, що проводяться для привернення уваги до проблем агросектору.

Читати ще: Як держава підтримувала агросектор з 2015 року

За воєнного стану будь-які протестні акції, пікети, страйки тощо оголошуються незаконними

Свобода пересування

В Україні вже запроваджено особливі заходи контролю в так званих «зонах безпеки» біля лінії розмежування на Сході. Тепер ці заходи можуть бути посилені, що додатково ускладнить роботу агропідприємствам прифронтової зони. Спробуйте вивезти зерно або привезти селітру, коли на кожному блокпосту машину будуть «трусити», перевіряти документи, затримувати на невизначений час.

Подібні заходи безпеки можуть бути запроваджені як мінімум в прикордонних районах та на самому державному кордоні. Така ситуація точно не сприятиме вчасному забезпеченню добривами, засобами захисту чи насінням.

Якщо у зоні контролю працює ваш механізатор і він не матиме при собі документів, що підтверджують особу, та вашого скерування на виконання відповідних робіт, його можуть затримати. Бо невідомо, чи дійсно він розкидає добрива, чи проводить розвідку у тилу. Тому подбайте, щоб при виході на роботу всі працівники мали відповідний пакет документів при собі.

Курс гривні

В статуті МВФ немає прямої норми, що забороняє співпрацю з країнами у воєнному стані, але ризики інвестицій все ж занадто великі, тому отримання зовнішньої допомоги може бути проблематичним. Як і реалізація багатьох інвестиційних проєктів — вкладати гроші у країну в стані війни будуть остерігатись. Не надто хороші новини для валютного ринку.

Читати також: Воєнний стан в Україні: наслідки для бізнесу

Вкладати гроші у країну в стані війни будуть остерігатись

Ще один фактор, який може вплинути на курс гривні — зростання імпорту. Аби вкласти гроші у щось «тверде», бізнес, в тому числі й аграрний, буде намагатись швидко конвертувати валюту у ресурси: добрива, техніку, насіння, будівельні матеріали. Більшість цих ресурсів мають закордонне походження і збільшення їх імпорту також може ослабити національну валюту.

Конфіскація майна та трудова повинність

Якщо у вас є трактор, бульдозер, ваговози, людський та інший ресурс, необхідний армії — його можуть використати у військових цілях. Наприклад, для очищення доріг, транспортування військових вантажів, будівництва укріплень і таке інше. 

Вилучення майна відбувається не безкоштовно. Держава повинна компенсувати власнику повну його вартість. Якщо ж цього не відбулось, ви можете стягувати компенсацію через суд. Порада — заздалегідь проконсультуйтесь із юристом як діяти у цьому випадку. Якщо ваше майно вилучають — вимагайте документального підтвердження і повної оплати вартості.

Що стосується трудових ресурсів — ваші працівники або Ви самі можете бути залучені на роботах по зміцненню обороноздатності. Це й уже згадане вище будівництво укріплень, і праця на оборонних підприємствах, які є неподалік. Наприклад, текстильна фабрика теж може виявитись таким підприємством на час виконання військового замовлення.

Пріоритетність військових замовлень

Якщо ви планували скористатись залізницею для перевезення зерна чи добрив, будьте готові до непередбачуваних затримок. В першу чергу будуть виконуватись перевезення військової техніки та інших вантажів. В умовах нестачі вагонів і тяги — затримки будуть дуже суттєвими.

Читати ще: Ветеранський агробізнес ― бути господарем на своїй землі

В першу чергу будуть виконуватись військові замовлення

Те ж саме стосується роботи інших логістичних, ремонтних та будь-яких інших підприємств, що обслуговують потреби армії. Враховуйте це в планах і запасайтесь терпінням.

Нам же лишається сподіватись на краще, але готуватись до гіршого. Зберігаємо спокій і стежимо за розвитком подій з холодною головою.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою