Вдвічі дорожчі овочі і незасаджені 30% земель: чи варто фермерам замінювати овочами кукурудзу?

Вдвічі дорожчі овочі і незасаджені 30% земель: чи варто фермерам замінювати овочами кукурудзу?

24 червня 2022 1397 0

Через агресію російської федерації Україна недоотримає 46% врожаю цибулі, 36% — картоплі, 35% — буряку та 32% — капусти. Загалом 30% земель не будуть засіяні цього року. Херсонщина, Миколаївщина, Донеччина, Луганщина — регіони, де вирощували левову частку зерна, овочів, фруктів — не матимуть звичних врожаїв. Втім із інших областей надходить інформація про збільшення площ під овочами. Працює й програма «Сади перемоги», де за ідеєю кожен зайвий клаптик землі мають використовувати під посадку овочів-фруктів. 

Але чи варто фермерам переглядати свою сівозміну у сторону овочевої групи та картоплі? Чи буде вирощування овочів рентабельне настільки, щоб можна було диверсифікувати свій бізнес. Ми шукали відповіді на ці питання у матеріалі, а також розбирались, якими будуть ціни на картоплю, капусту, цибулю, буряк та моркву та чи справді овочів нам може не вистачити.


Другий хліб — Картопля

Скільки посаджено?

Загальна посівна площа під картоплю — 452,8 тис. га у 2021 р. Трійкою лідерів за обсягами посівних площ під картоплею були Вінницька, Житомирська та Львівська обл. (23% посівних площ). Цікаво, що останні роки, попри стереотипи, більшість картоплі вирощують західні області. 

Левову долю картоплі — 68,7% у 2021 р. виробили 11 областей (Житомирська, Львівська, Вінницька, Київська, Рівненська, Волинська, Хмельницька, Чернігівська, Полтавська, Тернопільська та Івано-Франківська), валові збори в яких були на рівні від 1021 тис. т до 1878,2 тис. т за урожайності від 14,9 до 19,9 т/га.

Яка потреба у споживанні?

За даними Державної статистики, середньомісячна потреба в овочах в Україні становить 6 кг картоплі на особу. З урахуванням середньомісячних даних внутрішнього споживання овочів, річна потреба українця складає: 72 кг/особа картоплі. 

Сумарно під овочі на 2022 р. заплановано 1491,4 тис. га. Найбільші площі традиційно будуть зайняті картоплею — 1116,65 тис. Насправді цифра виглядає космічною, щей при тому що все ж якась частинка територій, хоч на Сході чи Півдні, відпаде. Але про це розповіли у профільному комітеті ВР, тому повіримо їм на слово.

Скільки втратимо через окупацію?

«Війна з Росією не призведе до стрімкого скорочення обсягів виробництва картоплі в областях, де не тривають активні бойові дії. Адже цієї весни через війну садити картоплю на своїх ділянках почали навіть ті українці, які не робили цього роками. Також збільшили посадку картоплі невеликі фермерські та промислові господарства», — розповідає експерт інститут аграрної економіки Світлана Литвин.

Читайте також: «Окуповані» овочі та фрукти — чи є альтернатива мелітопольській черешні та херсонським кавунам?

На тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей під картоплею знаходиться лише близько 7% площ. В інших регіонах України, за попередньою оцінкою, посадки картоплі трохи збільшили. Враховуючи, що близько 12% українців тимчасово залишили територію країни, Світлана Литвин упевнена: навіть за поганої врожайності картоплі вистачить для внутрішніх потреб.

Що буде з ціною на картоплю?

Ціна на ранні сорти буде завищеною, а до кінця сезону стане помірною.

Проте через війну ранньої картоплі з Херсонської, Миколаївської, Запорізької та частини Дніпропетровської області очікувати не варто. Це може вплинути на ціни. На середину червня в одній із мереж супермаркетів молоду картоплю з України продають по 149 грн за кг, з Ізраїлю — по 78,5 за кг, з Єгипту — по 47 грн за кг.

Чи загрожує нам дефіцит картоплі?

Насправді ні. Через окупацію ми втратимо якусь частку картоплі, але на дефіцит овоча це точно не вплине. По-перше, в цьому році збільшились площі під картоплею прогнозовано на 40% завдяки невеликим фермерським господарствам та приватним городам. По-друге, навіть якщо врожайність картоплі буде невеликою профіцит шляхом площ ми отримаємо. Імпорт в країну картоплі буде на рівні минулих років, і закриватиме діри міжсезоння.

Капуста 

Скільки посаджено?

Площі під капустою у 2021 р. оцінювались в 63 тис. га. Ця цифра на 7% менша, ніж роком раніше, але більша, ніж у 2019 р. Основним виробником капусти в Україні є Львівська і Дніпропетровська обл., площа вирощування овоча становить у 2021 р. 15 і 6,2 тис. га відповідно. Тобто загроз великих нема. І якщо фермери висадять те, що висаджували минулого року — наш борщ буде з капустою.

Експерти також погоджуються, що з капустою значних проблем не має бути. 

Ціни на ранню капусту будуть високими

«Дніпропетровські фермери сіють цю культуру, додались й господарства з інших регіонів. Ми рекомендуємо фермерам робити ставку на капусту: бо в умовах війни цей овоч є і першою стравою, і другою, і салатом, а це може змінити попит в рази», — наголошує доктор економічних наук, професор, академік НААН Сергій Кваша.

Чи загрожує нам дефіцит капусти?

Головні виробники капусти знаходяться в тих областях, які трохи далі від лінії фронту, можна розраховувати, що ми зберемо весь запланований обсяг капусти та кризи овоча не буде. Втім часто виникає ситуація, коли рання капуста закінчується, а середні сорти ще не встигають дозріти. Ось так виникає міжсезонний дефіцит. А люди в паніці «вигрібають» з магазинів останнє, ще більше посилюючи ажіотаж. Тоді на ринках з’являється імпортна капуста з Польщі, за завищеною ціною. Якщо ж таке трапляється, експерти радять просто почекати.

Столовий буряк

Скільки посаджено?

В Україні частка коренеплідних рослин становить 18% загальної площі під овочевими. Серeд них столовий буряк займає — 44,1 тис. гa. При цьoму врoжайність корeнeплoдів дoсягає в сeрeдньoму — 20,3 т/гa, а вaловий збір — 894,1 тис. т. З 1995 по 2019 р. площа під посівами збільшилась майже в півтора рази.

Лідерами за обсягом виробництва столового буряку в Україні є Львівська, Київська, Дніпропетровська та Харківські обл. Тобто, судячи з цього кризи буряку не мало б виникнути. 

Що буде з ціною на буряк?

Ціна опуститься після збору врожаю

Але…На початок сезону відпускні ціни столового буряка на фермерському ярмарку в Києві зафіксовані на рівні 90 грн/кг. На думку аналітиків проєкту EastFruit, основною причиною такої ціни є суттєве скорочення пропозиції даного коренеплоду з українських господарств.

«Більшість фермерів уже встигли реалізувати всі наявні обсяги. А запаси в інших господарствах, за словами виробників, також практично вичерпані», — наголошують експерти.

Тому слід очікувати нового врожаю, щоб давати якісь нові прогнози на ціни.

Чи загрожує українцям дефіцит буряку?

Нестача червоного буряку можлива лише на початку сезону. Оскільки фермери допродали залишки, а ранні сорти, які вирощувались на Півдні доставити наразі не можливо. На думку фахівців, кризи столового буряку не буде.

Морква

Скільки потрібно українцям моркви?

Щорік врожай моркви в Україні становить 850-900 тис. т. Цей обсяг майже повністю розподіляється на внутрішньому ринку країни. Експорт практично дорівнює імпорту, який за останні роки не перевищував 5 тис. т.  

Моркву в Україні вирощують в усіх регіонах, але найбільші площі під нею на Півдні та в Центрі. Щодо Півдня, то там переважають ранні та середні сорти. Тому вони зараз у групі ризику. Тобто, якщо виникне дефіцитне вікно, його легко зможе замінити імпорт.

Потреба в імпортній моркві у нас виникає рідко, як правило, тільки наприкінці неврожайного сезону, або коли фермери створюють штучний дефіцит, стримуючи продажі в надії «нагнати» ціну.  На думку, Андрія Ярмака, нестачі моркви в Україні не буде.

Чи буде дефіцит моркви?

Фермери можуть створювати штучний дефіцит, щоб підвищити ціну

Ризики дефіциту моркви в країні оцінюються, як середні, оскільки до війни нам вистачало вирощеного. Проте, позаяк з Півдня продукція не надходитиме на ринки, то можлива невелика нестача, яка перекриється імпортом.

Цибуля

Скільки цибулі вирощуємо на внутрішньому ринку?

За обсягами виробництва цибулі в Європі перше місце посідає росія, друге — Нідерланди, третє — Іспанія. Україна ж займає 4-5 позицію. 

Виробництво цибулі в нашій країні в середньому складає близько 700 тис. т за сезон. Головні регіони вирощування — Одеська, Миколаївська, Херсонська, Вінницька обл. Тобто найбільш «гарячі» зараз.

На зберігання закладається приблизно від 150 до 300 тис. т, решта реалізовується на внутрішньому та зовнішньому ринках. Відтак минулоріч було експортовано понад 34,1 тис. т цибулі на суму $6,5 млн. Також Україна різко розширила географію продажу. 

До ризиків війни додається тенденція по скороченню площ під культурою. Цибулю у нас культивує переважно приватний сектор, а промислового вирощування мало. 

Ціни на цибулю будуть високими, варіант імпорту високо ймовірний

Чи вистачить цибулі українцям у 2022 р.?

«У 2022 р. площі під цибулю скоротяться на 15-20% через збільшення витрат та зростання собівартості. Сьогодні фермерські господарства втрачають до 15% з полів через відсутність площ для зберігання. Крім того, до 20% втрат, а іноді й більше через недотримання режимів зберігання», — пророкував агроном-консультант з овочевих культур Валерій Помазнюк.


Про проблему з цибулею зазначили й в УПОА: «Сьогодні у нас ще торгують залишками з минулого року, а новий врожай сформується у кінці серпня. З усіх овочів проблема може бути тільки з цибулею, тому що 70% виробництва на окупованих територіях. Тут частково допоможуть городи, якщо молодь буде на них працювати».

Чи можливий дефіцит?

Ризик щодо дефіциту цибулі оцінюється, як високий. Оскільки, ще до війни, прогнозувалось скорочення площ під овочем на 15-20%. До того ж більша частина цибулі вирощувалась на окупованих територіях Півдня. Тому труднощів не вдасться уникнути. Імпортувати цибулю ми зможемо з Польщі чи Нідерландів, а також азійського простору з Казахстану та Узбекистану. 

Наслідки війни для овочів борщового набору

Одразу заспойлеримо — війна вплине і вже впливає на всю сільгосппродукцію. Оскільки все що зараз відбувається на ринку є наслідком війни. Хоч, здавалось невеликі площі під овочі розміщені на Півдні (окрім цибулі, основне виробництво саме в цьому регіоні), але всі ранні сорти завжди були родом звідти. Тому зараз нам завозять ранні овочі з-за кордону і ми маємо високу ціну. 

За підрахунками експертів BRDO станом на квітень порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом коштуватиме 92,49 грн. У порівнянні з 1 березня 2022 р. ціна зросла на 13,02%.

Як бачимо, головні овочеві інгредієнти борщу подорожчали різною мірою до 21%.

«Українці вже кілька місяців вимушені платити високу ціну за імпортні овочі, в той час, як на Півдні фермери вимушені продавати їх за безцінь. А частина взагалі зіпсувалася. Також під новий врожай в цьому регіоні площі під овочі скорочено в рази. Потрібно розуміти, що овочі – це велика кількість робочих рук. Починаючи з травня на Південь їхали десятки тисяч сезонних працівників з інших регіонів країни: заробляти гроші на збиранні та догляді за овочами, ягодами, фруктами. Цього року там нікого не буде. Навіть свої повиїздили переважно. У теплицях розсаду просто повикидали ще на початку весни, бо витрачати кошти на обігрів, щоб не мати можливості потім продавати, не хотіли», — прокоментував економіст інвестиційного відділу «The Food and Agriculture Organization (FAO)» Андрій Ярмак.

Він наголосив, що вже зараз відчутна проблема з ранніми овочами та ціни влітку також будуть лишатися досить високими.

«Картоплі це не стосується, крім ранньої, її вирощують в регіонах, які зараз вільні. З капустою, також, крім ранньої, все буде більш ніж добре і, аналогічно, по буряку. А от цибуля буде лишатися проблемною позицією аж допоки не звільнять Україну від навали окупантів», — розповів Андрій Ярмак.

На його думку, по більшості позицій овочів та картоплі, ціни, крім ранньої продукції, будуть дуже помірковані. По цибулі можливе підвищення цін. 

«Не вистачити чогось нам може, тільки якби нас повністю оточили рашисти та була б повна блокада. В іншому випадку, поки є можливість торгувати, дефіцити будь-чого взагалі ніколи не можливі. Питання лише в ціні, яку доведеться платити», — підсумував він. 

Які сценарію порятунку борщу?

Що робити українцям для того, щоб вистачило овочів:

  • Менше їсти 
  • Більше виробляти 

Перший варіант відкидаємо одразу, бо як українець проживе без борщу. Щодо другого, то досить невеликі перспективи. Чому? По-перше, сезон висадки овочів вже позаду, єдине можна ще досаджати розсаду пізніх сортів. По-друге, фермери і так у цьому році роблять максимальний подвиг і саджають по власних можливостях.

А хто ж якщо не фермери? У перші місяці війни мер Івано-Франківська Руслан Марцінків в одній зі своїх промов оголосив: «Люди, садіть городи, бо буде важко». Хтось скептично сприйняв його слова, але на ділі порада його стала дуже слушною. Задля підтримки продовольчої безпеки уряд навіть створив програму підтримки «Сади перемоги». Проєкт спрямований на ефективне використання кожного клаптика землі для вирощування продовольства. Здавалося б, городи можуть змінити ситуацію тільки для поодиноких сімей. Втім, як бачимо, в ситуації з цибулею, дефіцит якої прогнозують, саме одноосібники наповнюють ринок. 

Згідно з дослідженнями групи «Рейтинг», 56% українців заявили, що мають земельну ділянку і планують садити город цього року, ще 9% — не мають власної землі, але також планують садити у родичів, знайомих.

Дачні настрої спостерігаються серед жителів заходу та центру країни. Серед тих, хто готовий брати лопату до рук 83%, серед мешканців малих міст – 65%, обласних центрів – 50%.

«Персональні домогосподарства можуть вплинути та завжди впливали на ринок овочів. Я радив всім садити городи з перших днів війни. Коли у тебе немає гарантії роботи та доходу, враховуючи обставини, то потрібно подумати про самозабезпечення, в першу чергу. Це рятувало українців сотнями років і особливо в важкі 90-ті роки. Відповідно, завжди є надлишки, які будуть продаватися і будуть генерувати дохід. І це також впливатиме на ринок», — додав Андрій Ярмак. 

Тож, за нашими підрахунками, овочів борщового набору українцям вистачить. Єдиний продукт, дефіцит якого передбачують експерти — це цибуля. Про всяк випадок, завжди підстрахує імпортна продукція. Тому кризи продукції не буде. Щодо цін, то очікувати низької вартості овочів не варто. В принципі, як й іншої сільгосппродукції.

Світовий банк знову погіршив прогноз інфляції в Україні до 20% на кінець 2022 р. і це за умов, якщо війна завершиться до кінця літа. Це потягне за собою всі ціни. Втім, ми віримо нашій владі та ЗСУ і впевнені, що вже скоро на ринках Києва буде зустрічатись рання капуста з українського Херсону чи Бердянська. 

Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus