Олександра Воловик

Олександра Воловик: Через бідність фермери переходять на No-till та Strip-till

29 червня 2022 1258 0

Сьогодні поговоримо про те, що актуально завжди — системи землеробства. Здавалося б людство за мільйони років існування, придумало все найкраще, а в результаті повертається до витоків — сіяти та саджати в необроблену землю. По-сучасному це технології нульового обробітку ґрунту Ноу-тілл та Стріп-тілл. 

Дискусій на цю тему багато, консерватори будуть відстоювати до останнього рало та плуг. Але все більше аграріїв у світі та і в Україні визнають ці технології новою необхідною реальністю. Детальніше про впровадження цих методів розповіла заступник директора ТОВ «Технополь Агро» Олександра Воловик на конференції ОК АГРО.

Баланс ґрунту: чому важливо над ним працювати?

Один із відомих ґрунтознавців Ніл Кінсі говорив, що дуже важливо налагодити баланс землі. Оскільки, за такої умови органічні рештки максимально швидко мінералізуються і в результаті правильної роботи ви побачите практично чорний ґрунт без жодних залишків.

Читайте також: Продавати чи зберігати озимий ячмінь фермерам, маючи утричі нижчу ринкову ціну

Правильний баланс землі формують органічні речовини. Тобто залишки рослин, мікроорганізмів та гумус. Фактично цей баланс — це рН ґрунту з яким обов’язково потрібно працювати.

«Дуже часто фермери початківці, коли починають переходити на технологію Ноу-тілл та мають великі неврожаї. Вони не попрацювали з рН, земля починає накопичувати органічну масу, яка просто консервується», — пояснила Олександра Воловик.

Вона додала, якщо ж піти зворотнім шляхом і працювати з рН, то мульча накопичується, ущільнюється і потім можуть виникнути проблеми з якими стикаються початківці — переущільнення землі. Тому дуже важливо зберігати баланс.

«Наприклад, в нашому господарстві ми працюємо з кальцієвою селітрою та вапном. Бо розуміємо, що збереження балансу покращує структуру ґрунту, яка в принципі максимально допомагає отримувати результат», — поділилась фахівчиня. 

Представниця «Технополь Агро» наголосила, що робота з рН — це насправді довгострокова інвестиція. Тому результат буде помітний через кілька сезонів. 

«Робота з балансом при нульовій обробці ґрунту не так ефективно, як при класичній технології обробітку. У тому плані, що  відразу ми не бачимо того ефекту «вау». Але через 3-4 роки ми створимо потенційно класний ґрунт з гарною структурою, з яким надалі будемо працювати», — підсумувала вона.

Максимальне накопичення та економічне витрачання вологи

Якщо говорити про переваги технології strip-till, то головне це максимальне накопичення та економічне витрачання вологи. Ця технологія може стати вирішальною для посухостійких регіонів.

«Один мій хороший знайомий сказав, що до ноу-тілл та стріп-тілл приходять фермери через бідність. І я погоджусь з ним. Я починала працювати з найсуворішим регіоном — Херсонщиною. Нам попались переущільнені ґрунти, опадів випадало 250 - 300 мм за рік і то це було вау. В далекому 2017-му ми працювали по класиці, правда вже не орали, а обробляли поле глибокорихлювачем. А це дуже важливо перед тим, як перейти на нульовий обробіток, оскільки дозволяє попрацювати з плужною підошвою і вирівняти поля», — поділилась Олександра.

Вона розповіла, що за умов, які їй дістались потрібно було приймати якісь швидкі технологічні рішення. Позаяк ноу- і стрп-тілл —  це найперше вологозберігаючі технології, то це і стало головною перевагою вибору.

Зі слів фахівчині до інших переваг технологій належать:

  • Оптимізація внесення добрив. Стріп-тілл дозволяє правильно внести добриво на ту глибину, яка потрібна для кореня (оптимально 14-15 см). По-перше, це оптимізує використання добрива. А по-друге, рослина максимально його отримує на тому рівні який їй потрібно.
  • Невибаглива підготовка посівного ложа. В стріп-тіллі це простіше ніж в ноу-тіллі. Остання, особливо при вирощуванні ріпаку, потребує ідеально підібраний і підготовлений посівний комплекс. Тому, що дуже часто виникає проблема заминання соломи. А в стріп-тіллі це питання вирішується тим, що землю розпушили та в конкретне місце поклали зерно.

Зменшення витрат на паливно-мастильні матеріали. Коли порахувати витрати на глибоке рихлення, боронування, культивацію, просто на паливо, то розумієш, що не можеш звести дебет з кредитом. Тому переваги технологій очевидні. 

«Якщо брати Херсонщину, де я працювала, то землеробство зводилось до 3 операцій: посіяти, обприскування та збирання. Ми прийшли до того, що в нас була витрата 35-40 л пального на 1 га. Я думаю ті хто працює по класиці зараз порахують і зрозуміють, що в них ситуація зовсім інша», — зауважила Олександра Воловик.

  • Покращення властивостей ґрунту. Технологія дозволяє раніше прогрітись ґрунту, що забезпечує старт польових робіт на 2-3 тижні раніше. В цей період волога ще в землі та насіння краще проростає. Ну і звичайно це поліпшення якості та родючості ґрунту. 
  • Економія. Взагалі будь-яка вологозберігаюча технологія допомагає зберігати наші ресурси, зекономити. Економія відбувається шляхом зменшення норм добрив, що особливо актуально сьогодні, скорочення витрат на пальне, зменшення операцій на полі, зменшення штату господарства та ін.
  • Невеликий машинно-тракторний парк. «Технополь Агро» реалізовує та здає в оренду техніку, але для власного обробітку землі витрачає мінімум техніки.

«Якщо говорити про стріп-тілл і згадувати досвід Херсонщини, в нас не було техніки взагалі, ми її орендували. І коли ми обирали технологію, то розуміли, що з ноу-тілл бажано мати хоча б 2 посівних комплекси (анкерний і монодисковий). Тому надали перевагу стріп-тілл. В нас був трактор і один посівний комбінований комплекс на 2 тис. га та 2 механізатори. Оприскувач ми на той момент орендували, а на сьогодні вже придбали. Тобто техніки багато не потрібно», — розповіла представниця компанії. 

Стріп-тілл це перехід до ноу-тіллу чи самодостатньо ефективна технологія? 

На таке питання, експертка відповіла, що до кожної ситуації потрібно підходити індивідуально. Особливо треба звертати увагу на те в якому стані ґрунти та в якому регіоні ви працюєте. 

«Немає якоїсь таблетки, панацеї, що от давайте починайте ноу-тілл і все у вас буде класно. Чи міні-тілл або стріп-тілл і в тебе буде «агонь». Ні, насправді кожен має провести аналіз ґрунту, адекватно оцінювати ситуацію і він вже потім вирішувати», — розповіла заступниця директора «Технополь Агро». 

Читайте також: Земельні відносини під час війни: що потрібно знати фермеру

Вона пояснила, що на ноу-тілл в будь-якому разі можна переходити і після стріп-тіллу. І це навіть буде правильніше. Тому, що з допомогою стріп-тіллу можемо правильно вносити добрива і налагодити баланс ґрунту. З ноу-тіллом в процесі це важче робити. Тут краще підготувати грунт, а потім до цього вже підходити.

«Завжди індивідуально потрібно працювати з кожним грунтом. І знову ж таки повернусь, давайте нарешті задумаємось, що наші ресурси, вони невичерпні. З ними потрібно працювати і треба залишати для нашого майбутнього, для наших дітей, все ж таки класні грунти, які далі будуть годувати світ», — підсумувала Олександра Воловик.

Тож на сьогодні «Технополь Агро» має земельний банк 1600 га, з яких 80% обробляється стріп-тіллом і ще 20% для випробування різних методів обробітку землі. Обрана технологія дозволяє господарство зекономити вологу, добрива, людські та технічні ресурси та головне отримувати хороші врожаї. Проте, яку б технологію ви не обрали, фундаментом має бути дотримання балансу ґрунту. Остання впливає на відсутність ущільнення землі, а з ним й відкидає одну з проблем низької врожайності культур.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus