Острів Зміїний

ЗСУ звільнили острів Зміїний: що це означає для українського експорту?

30 червня 2022 551 0

Сьогодні російська армія слідом за «русскім кораблем» покинула острів Зміїний. Про це офіційно повідомили, як на прессторінках ЗСУ, так і в російських новинних ресурсах. Останні ж обґрунтовують здачу острова тим, що «це жест доброї волі» і таким чином вони йдуть на поступки ООН та відкривають коридор для безперешкодного експорту українського зерна. (ред., хоча ми знаємо справжню причину втечі). 

Проте цю тему підхопили й українську новинні ресурси. Політики та і деякі експерти пишуть, що так, дійсно звільнення острова стане першим кроком до налагодження логістики Чорним морем. Такі заяви схожі швидше на фарс, оскільки вірити добрим намірам рашки вже давно всі перестали. Але яка ж реальна картина? Сьогодні ми запитали експертів: чи вплине звільнення о. Зміїного на прискорення розв'язання проблеми експорту? 

Чому острів Зміїний є важливим для відновлення українського експорту?

Зміїний має площу менше ніж 0,2 км2, але він має важливе значення для контролю над західним Чорним морем.

«Якщо російським військам вдасться зайняти острів Зміїний і встановити там свої системи ППО великої дальності, вони будуть контролювати море, сушу і повітря в північно-західній частині Чорного моря і на півдні України», — розповів ВВС у травні український військовий експерт Олег Жданов.

Ескіз марки Почтовая марка «Русский военный корабль..»

Російський військово-політичний аналітик Олександр Михайлов в одному з інтерв’ю наголошував, що з острова можна контролювати все Чорне море та дельту Дунаю.

«Якщо є військова база або військова інфраструктура, можна було б блокувати кораблі, які входять у річку, а також виходять із неї», — наголошував він.

Читайте також: Битва за зерно: замітки про сучасний експорт та зберігання українського збіжжя

Фактичне звільнення острова означає зрив цих планів. І прибережна зона Одещини разом з портами стають менш вразливими. Але залишаються інші питання на шляху розв’язання логістичної проблеми.

Знищення російського гарнізону на Зміїному — точно не запустить логістику Чорним морем 

На думку Голови Української Асоціації Аграрного Експорту Дмитра Крошки, кожен день наближає Україну до перемоги та вихід ворожих гарнізонів зі Зміїного — це теж крок до неї. Але це точно не запустить логістику Чорним морем.

«Звільнення о. Зміїного не призведе до розблокування портів, які щодня піддаються обстрілам ракет і артилерії, особливо у Миколаєві. В останньому сконцентровані найбільші логістичні потужності, а вхід в Дніпро-Бузький лиман досі під контролем рф. Не применшуючи загального значення, але з таким успіхом, можна говорити, що звільнення нового села на Донбасі призведе до розблокування експорту в Одесі», — наголошує голова асоціації. 

Голова УААЕ Дмитро Крошка

Експерт зауважує, що питання логістики не полягає тільки в о. Зміїному, а насамперед у безпеці морського руху, неможливості страхування вантажів і максимальний ризик для судновласників, які краще зачекають в порту, ніж будуть виходити в море під обстрілами

«Ще одна проблема — це мінування. Звільнення Зміїного не призведе до розмінування акваторії Чорного моря біля Одеси та інших портів. Тому робити висновки про покращення ситуації з експортом зарано», — підсумував Дмитро Крошка.

Про експорт можна буде говорити тільки після деблокади портів

 В Українській зерновій асоціації також вважають, що говорити про експорт зерна зарано. 

«Нам потрібні вагомі гарантії і повна деблокада портів. І лише за умови гарантій безпеки для України, ми зможемо відновити експорт через морські порти», — зазначили там.

Торгове судно

На думку генерального директора компанії Barva Invest Юрія Гаврилюка звільнення Зміїного ніяк не впливає на факт замінування акваторії та блокади портів.

Це всього лиш точка в морі на якій зручно розміщати ППО. Таку тезу підтримує й Економіст інвестиційного відділу «The Food and Agriculture Organization (FAO)» Андрій Ярмак.

Читайте також: Продавати чи зберігати озимий ячмінь фермерам, маючи утричі нижчу ринкову ціну

 «Спершу потрібно розмінувати акваторію, а місця мінування знають лише рашисти. Також слід убезпечити пересування вантажів, оскільки в ворогів ще є незнищенні кораблі і літаки. Тобто Зміїний —  це приємно, але це нічого не вирішує», — зазначив він.


Тож звільнення о. Зміїного — це ще одна перемога наших військових. Та попри гучні заявки звільнення острова ніяким чином не допоможе розв'язати проблему логістики Чорним морем. Оскільки ворог у своїх планах підступний і попри умовний дозвіл експорту, може «встромити кинджал в плечі». Також до деблокування та розмінування портів жодна компанія не ризикне відправляти свої судна. Тому проблема експорту продовольства з українських портів залишається відкритою.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus