Родина Кривозуб: Ми знайшли 4 варіанти реалізації молокопродуктів

Родина Кривозуб: Ми знайшли 4 варіанти реалізації молокопродуктів

10 жовтня 2022 562 0

В попередньому матеріалі ми розповідали історію родини Кривозуб з Сумщини, які в березні запустили сироварню «Основа». Старт виробництва планувався на 2 місяці пізніше, але вторгнення росії в Україну внесло свої корективи. Полиці магазинів одномоментно спорожніли, ланцюжки постачання продуктів не працювали. Родина до війни готувалася до відкриття, а з її початком вирішила не гаяти з початком роботи сироварні. Першу партію роздали працівникам господарства, волонтерам та військовим. І з цього часу виробництво запрацювало, а обсяги продукції щомісячно зростають.

В сьогоднішньому матеріалі засновники сироварні розповідають про те, як розвивають бренд сироварні «Основа» та де шукати покупців.

Kurkul.com: Які об’єми сиру ви зараз виготовляєте?

Владислав Кривозуб: Твердих сирів ми зараз варимо 1-2 партії в тиждень, а з м’яких — відповідний відсоток. У нас все динамічно. Поки що ці показники плаваючі, у залежності від запитів. Найбільший попит на сири «Андріївський», «Ромен», «Гауда» класична та «Гауда з пажитником».

До речі назву «Андріївський» придумав Іван Миколайович Кривозуб (ред. Керівник  СФГ КРИВОЗУБ С.І., батько Владислава). Ми варили новий сир, а він каже: «Пора зробити фірмовий. Якщо не придумаєте назву, то хай буде Андріївський». Ми насправді не знали, яким на смак він вийде — випробовували новий рецепт. У результаті вийшов справді смачний сир, тому і став для нас особливим. Він дуже гарно продається.

Kurkul.com: Наразі ви переробляєте 2-3 т молока на тиждень. Проте ваше обладнання і сировина дозволяє виготовляти такі об’єми за день. Чи плануєте нарощувати обсяги переробки до максимальних?

Владислав Кривозуб: Маємо трохи інший підхід до виготовлення. Ми позиціюємо себе, як крафтова сироварня і виробляємо продукцію конкретно під запити покупців, а не масово. У нас не серійне виробництво, але з професійним підходом. Ми не маємо на меті зайняти місце великих заводів. В нас трохи інша рецептура й принцип роботи, майже весь напівтвердий сир перед продажем визріває щонайменше 1 місяць, коли на промислових заводах виріб може за тиждень йти у продаж.

Читайте також: Ощадбанк надає агровиробникам кошти, доки ті чекають грошей від покупців

Зараз ми йдемо до того, щоб отримати сертифікат HACCP. (ред. міжнародна система контролю якості продукції).

Kurkul.com На якій стадії впровадження HACCP?

Владислав Кривозуб: Ми його впроваджуємо, але ще не подались на сертифікацію. Розробили необхідну документацію, розподіл по зонах приміщення, визначили контрольні точки.

Kurkul.com: Решту паперової роботи вже завершили?

Владислав Кривозуб: Зараз на стадії реєстрації торгової марки — Андріївська сироварня «Основа».

Kurkul.com: Чому зупинились на такій назві?

Інна Кривозуб: Тому, що в основі нашої продукції — якість. Це наше кредо.

Владислав Кривозуб: Слово «основа» можна розцінювати в різних трактування. У всього є основа. Молоко — це основа для сиру, молочна продукція — це основа раціону для більшості українців.

Kurkul.com: Вирішення, яких проблем в сироварні зараз на часі?

Інна Кривозуб: Хочеться рости та рости. В найближчих планах доробити етикетки та оптимізувати всі наші процеси.

Владислав Кривозуб: Перша партія сиру у нас фасувалась ще в поліетиленові пакетики. Ми не були готові на 100% до завчасного пуску. При цьому за 15 км від виробництва йшли бої. Ми не розуміли: Чи будемо працювати? Чи буде світло? Але потроху рухались. Замовили вакуумні пакети для сиру. Зробили перший логотип, замовили наліпки. Далі замовили необхідні закваски для виготовлення твердих сирів та йогуртів.

Kurkul.com: Тобто зараз працюєте над доповненням, пакуванням сиру?

Владислав Кривозуб: Можна так сказати. Наразі ми домовились з українським сертифікованим виробником, який виготовляє вощанки. Це бавовна, яку обробили бджолиним воском. У результаті виходить екологічна багаторазова обгортка, альтернатива пергаменту чи плівці. Одну вощанку можна використовувати пів року. Тому ми пропонуємо обгорнути наш сир в ці еко-упаковки після відкриття нашого пакування. І вже було декілька відгуків покупців, що їм сподобалась ця ідея.

Інна Кривозуб: Також хочемо продавати з сирами й джеми, конфітюри, соуси. Вже знайшли українських виробників з професійним підходом.

Читайте також: Фермери протестують, а влада розводить руками або чому тваринники в Нідерландах палять шини

Kurkul.com: Ви весь час генеруєте ідеї.

Владислав Кривозуб: Ще в нас є можливість замовити унікальний подарунок — сирний торт. Правда купити його можна за передзамовленням за 5 тижнів. Він буде продаватись у дерев’яній упаковці, з листівкою. Щоб людині було приємно отримати цей подарунок.

Інна Кривозуб: Ми весь час придумуємо новинки. Багато в чому нам допомагають підписники. Наприклад, прочитали одне повідомлення: «чи приймаєте використані бутилки від йогурту?» Ми відповіли: «Ні, вони ж одноразові». Але тоді задумались, де б можна було їх використати? І вирішили їх повторно використовувати, як акумулятори холоду в посилки з молочною продукцією. Таким чином ми в людей приймаємо тару та даємо їй друге життя.

Kurkul.com: Як реалізовуєте продукцію?

Інна Кривозуб: Зараз у нас є декілька каналів продажу: це Instagram-магазин, роздрібні магазини в Роменському районі та в процесі запуску сайту. Також вивозимо на ринки, ярмарки. Продаємо продукцію з автомобіля-рефрижератора. Вже отримували замовлення на сир закордону, підписниця бажала замовити у Туреччину. Але ми поки не знаємо як правильно організувати логістику.

Владислав Кривозуб: З Instagram окрема історія. Ми постійно відкладали запуск нашої сторінки в соцмережах. Одного разу, просто в дорозі, в авто ми зареєстрували акаунт для сироварні. З наступного дня вже почали розповідати та показувати своє виробництво. Це було 26 червня, раніше морально не були готові.

Kurkul.com: Тобто, якщо я правильно зрозуміла, то маркетингом займаєтесь самостійно?

Інна Кривозуб: Я веду цей напрямок, до війни мала цікаві ідеї. Але після початку воєнних дій, в мене пропав весь інтерес. Тоді мені нічого не хотілось. Період шоку минув. Я усвідомила, що життя продовжується і треба щось робити.

Kurkul.com: Дійсно ваша сторінка в соцмережах привертає увагу.

Інна Кривозуб: Ми намагаємось комунікувати з публікою. Наприклад, провели розіграш, або запропонували обрати назву для нового виду сиру. Зняли ролик, де показали всі процеси: де робиться сир, де солиться, де пресується. Також ми відкриті для зворотного зв'язку. Це нам вкрай важливо. Ми за конструктивну критику, яка допомагає ставати кращими.

Kurkul.com: Бажаємо вам успіху. Дякуємо за цікаве інтерв'ю!

Якщо підсумувати, то інвестиції в переробну галузь не передбачають швидкого повернення коштів. Окрім цього бізнес конкурентний, має своє норми по термінах реалізації продукції і залежить від сировини. Тому відкриття сироварні при молочній фермі — це досить вдалий варіант. Але смачна продукція, це тільки пів справи. Треба вміти себе продати.

Чи актуально починати нову справу в теперішніх умовах? Відповімо: а чому ні? Мода на все українське на піку, як всередині країни, так і за кордоном. По-друге, розвиток бізнесу саме зараз наближує нас до перемоги.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus