Продовження зернової угоди: що відомо на сьогодні

20 березня 2023 760 0
Продовження зернової угоди: що відомо на сьогодні
Kurkul.com

Попри те, що російська сторона погодилася на продовження «зернової угоди» лише на 60 днів, у суботу, 18 березня, було оголошено про офіційну пролонгацію «зернової ініціативи» ще на 120 днів.  

Водночас розширити географію й долучити порти Миколаєва під час перемовин не вдалося.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зазначив, що завдяки підтримці низки міжнародних партнерів і, звичайно, учасників угоди ООН і Туреччини, представникам української делегації вдалося домовитися про пролонгацію «зернового коридору».

«Продовження «зернової ініціативи» для України — це можливість залишатися топовою аграрною країною, бо це означає, що український фермер буде сіятися і зможе отримати від свого врожаю дохід, тобто йдеться про збільшення ліквідності аграріїв. Для світу ж — це зміцнення продовольчої безпеки, це можливість нагодувати сотні мільйонів людей, які залежать від України. Вдячний всім міжнародним партнерам, друзям України, які на всіх зустрічах  наголошували на важливості продовження експортної угоди і тим самим підтримували нас», — наголосив Микола Сольський.

За його словами, завдяки «зерновій ініціативі» вже вдалося експортувати майже 25 млн тонн агропродукції, з яких 6,9 млн т пшениці. 20% пшениці від загальної кількості поїхало до африканських країн. У найбідніші країни та з доходом нижче середнього відвантажено 2,67 млн тонн пшениці, або 43%.

Водночас у пресслужбі ООН продовження угоди підтвердили, однак про термін дії дипломатично промовчали.

«Чорноморська зернова ініціатива, підписана у Стамбулі 22 липня 2022 року, була продовжена. Ініціатива дозволяє полегшити безпечне судноплавство для експорту зерна та пов'язаних з ним продуктів харчування та добрив, включаючи аміак, з певних українських морських портів», — йдеться у повідомленні.

Також, завдяки продовженню ініціативи, 19 березня караван із шести суховантажів підійшов до одеського узбережжя, щоб стати під завантаження українською агропромисловою продукцією. 

Нагадаємо, зернову угоду було укладено у Стамбулі 22 липня 2022 р. За участю ООН, України, Туреччини та росії відбулося підписання двох документів щодо створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів (Чорноморська, Одеси та Південного), а також зі зняття бар'єрів на експорт російського продовольства та добрив. У листопаді угоду продовжили на 120 днів — до 18 березня 2023 р.

Деталі щодо продовження зернової угоди:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus