Фермер Роман Дяжук

Людина-промінь, людина-двигун реактивного літака — спогади друзів про Романа Дяжука

26 червня 2023 1374 0

Ще минулого тижня ми спостерігали, як Роман Дяжук розпочав жнива ячменю, а вже сьогодні соцмережі сколихнуло повідомлення: «Ввечері на 137-му кілометрі автодороги М-15 «Одеса–Рені» автівка Романа Дяжука потрапила в аварію. Фермер загинув». 

Роман Дяжук був відомим як один із найуспішніших фермерів в Україні. Його пристрасть до сільського господарства та незмінне прагнення до інновацій зробили його справжнім лідером у своїй галузі. Сьогодні ми згадуємо його, не тільки як фермера-органіка, але як і доброго та щирого друга.


Як Роман Дяжук став фермером

Роман Дяжук народився у 1974 р. в Ізмаїлі. У 16 років поїхав з рідного міста і не думав, що колись повернеться. Працював у логістиці, сфері харчування, заснував чимало бізнесів.

Роман Дяжук. Фото з Facebook cторінки.

Досвіду землеробства він не мав. Однак у 2011 р. викупив колишній колгосп в Ізмаїльському р-ні. Він почав заглиблюватися в цю тему й згодом обрав напрямок органічного виробництва: побачив у ньому потенціал і можливість ринкової диференціації.

«Та й взагалі саме органіка найбільше припала мені до душі. Я настільки полюбив цей бізнес, що він став для мене основним», — розповідав Роман.

Читайте також: Роман Дяжук: Зменшення пестицидного навантаження — це соціальна відповідальність перед нашими дітьми

Коли обирав землю, то зупинився на Ізмаїлі, оскільки вважав, що там унікальний  мікроклімат і можливості для зрошування.

«Фішка нашого господарства — наші географічні координати. Наше аграрне підприємство знаходиться в Ізмаїльському р-ні Одеської обл. Це — майже найпівденніша точка України, яка лежить на славнозвісній 45 паралелі, як і Євпаторія, Сімферополь та Керч у нашому Криму. Коли ти говориш людині, що твоє підприємство розташовано на 45 паралелі — більше нічого не треба роз’яснювати. Тому що у всьому світі знають, що 45 паралель — це найкращі вина, фрукти та овочі», — пишався фермер. 

Роман Дяжук. Фото з Facebook cторінки.

Дяжук був великим трудягою, намагаючись досконало розібратися у темі, він їздив світом, відвідував виставки та семінари. Адже органічне землеробство суттєво відрізняється від звичайного – і потрібно чимало знань, щоб розвивати такий бізнес. 

Читайте також: Роман Дяжук: Органіка — це не про гроші

Насправді ви не знайдете жодного інтервʼю, де Роман розповідав би про себе. Він був дуже соромʼязливим, але годинами міг розповідати про своє господарство. Так, він знімав відео для власного Instagram, але вони були не про нього, а про його роботу та любов до неї.

Справа життя Романа Дяжука — «Дунайський Аграрій»

Компанія «Дунайський Аграрій» була заснована у 2013 р.із земельним банком 2 тис. га. Придбавши господарство Роман пройшов сертифікацію, як органічний виробник. З часом отримав сертифікати UA-BIO, NOP, Bio Suisse. З 2015 р. компанія стала вже впізнаваною.

«Органік — це майбутнє у найширшому сенсі цього слова. Саме тому мій улюблений вислів — «Будь іншим, їж органічне», — розповідав Роман Дяжук у інтервʼю.

Вулик із зображенням Романа Дяжука. Фото з Facebook.

Напевно, «Дунайський аграрій» — єдина компанія в Україні, у якої стільки основних видів діяльності. Вирощують тут близько 70 різних культур. У рослинництві — це не тільки класичні зернові й технічні, а ще і такі цікаві культури, як сочевиця, фенхель, броколі, амарант, кавуни, дині, картопля, помідори, перець, цибуля, морква. Господарство єдине в Україні, де вирощують сертифікованих органічних качок і бройлерів, входить в трійку найбільших виробників органічних яєць України. Також Роман Дяжук вирощував лікарські трави.

Читайте також: Роман Дяжук: «Дунайський аграрій» — це 2000 га органічної землі

«Тобто пробуємо, експериментуємо, шукаємо оптимальні культури, здобуваємо практичний досвід в органічному виробництві. Багато хто з органіків займається рослинництвом, тваринництвом і овочами. Все це у нас також є. Але ми вирощуємо також фрукти, що нетипово для органіки. І в Європі, і взагалі у світі сьогодні мало органічних підприємств займаються фруктами», — гордився фермер.

У саду Дяжука вже були  яблука, груші, сливи, персики та нектарини. На полях зріли органічні баштанні культури. Але він й далі продовжував шукати нові напрямки.

Кубічний кавун від Дунайського аграрія. Фото з Facebook сторінки Романа Дяжука.

«Ми зробили єдиний у світі органічний кубічний кавун. Звісно, кубічний кавун придумали не ми, але до нас цю культуру в органіці ніхто не вирощував. Ми виростили кубічний кавун, а потім пішли далі: почали вирощувати кавун у вигляді серця. Так, насамперед це маркетинг. Але дієвий маркетинг: завдяки нашим кавунам екзотичної форми про існування «Дунайського аграрія» дізналося дуже багато людей», — ділився він.

Під керівництвом Романа Дяжука «Дунайський Аграрій» у 2021 р. зайняв:

  • 2-ге місце у топ-15 найвпізнаваніших органічних брендів України; 
  • 1-ше місце у рейтингу органічних виробників овочів та фруктів;
  • 2-ге місце серед виробників органічних яєць.

Продукція «Дунайського аграрія» експортується до Південної Кореї, Тайваню і Японії, Великобританії, Австрії, Німеччини, Нідерландів, балтійських країн. До того ж овочі та фрукти можна знайти на полицях супермаркетів усіх відомих українських мереж.

Тарас Висоцький та Роман Дяжук біля стенду Дунайського аграрія. Фото з Facebook.

Останніми роками фермер активно займався розвитком переробного напряму, тому в асортименті «Дунайського фермера» з'явились органічні соки, пастила та вʼялені помідори. Щодо останніх, то тут він пішов на колаборацію з переробником з Чорнобаївки Андрієм Бігленком і фактично допоміг йому релокувати бізнес. В результаті отримали перші в Україні органічні вʼялені томати.

Не можливо оминути й благодійну діяльність Романа. З початком війни він активно передавав свою продукцію на фронт, донатив та вірив у Перемогу.

Від друзів Романа Дяжука

«Рома — це двигун реактивного літака або потужного локомотива, який рухав не лише себе вперед і свою команду, а й аграрні брили нашої країни. Я точно знаю, що він був не лише прикладом для українських фермерів, а й для дуже багатьох фермерів з інших країн. Він був таким собі українським аграрним органічним Ілоном Маском, бо мав приголомшливі плани. Чомусь він також в мене асоціювався з новинками, вигадками, експериментами і їх втіленням у реальне життя. Україна, аграрна спільнота і, безумовно, весь органічний напрямок країни, зазнав великої втрати.Царство йому Небесне...», — Генеральний директор «Української асоціації аграрного експорту» Дмитро Крошка.

Фото з Facebook сторінки Романа Дяжука

Всі хто знав Романа особисто, чи з соцмереж не можуть повірити у втрату. Роман був натхненний своєю справою і показував, як потрібно поводитись з землею та бізнесом. 

«Роман світлий, з великим серцем, добрий, позитивний веселий. Ми з ним останній раз бачились на виставці FruitLogistika у Берліні в лютому цього року.  Він надзвичайно захоплювався всім новим. Тоді дивився нові сорти батату, нові технології для вирощування, фотографував нові пакування, щоб запозичити собі. Це була людина, яка жила своєю справою. Те що він робив — це було все його життя. Це величезна втрата, не тільки для органічного, а й для всього нашого агросектору», — говорить посол з особливих доручень МЗС Ольга Трофімцева.  

Оплакують втрату і колеги-фермери. 

«Україна втратила Романа Дяжука — людину невичерпної енергії, прогресивного аграрія. Він впевнено став лицем органічного виробництва в Україні. Минулої осені, вже розумію, що востаннє, слухала пана Романа зі своїм виступом-настановою на семінарі «ОК Агро», де він ділився своїми ідеями. Я тоді не могла зрозуміти, як він встигає так багато: знаходить нішу і швидко, класно та якісно все втілює в життя. Зараз стала очевидною відповідь: відведеним Творцем часом треба було скористатись якомога швидше…  Взірцевий Фермер, який завжди дивився вперед. Спочивайте з миром», — керівниця ТОВ «Красногірське» Ольга Полозова.

Роман Дяжук на ОК Агро

«Жахлива новина. Роман Улянович — людина-промінь. Він освітлював все навкруги і вказував, куди йти колегам та однодумцям. «Дунайський аграрій» — взірцеве органічне підприємство Півдня України, яке успішно господарює в умовах посушливого клімату. Продукція підприємства з любов'ю виплекана керівником, різноманітна і знана делеко за межами України. Дуже сумно. Співчуваю рідним», — зазначив голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда.

Голова ГС «Укрсадвинпром» Володимир Печко на днях якраз оформлював  для Романа документи на участь у «Дні дині»  в Іспанії. До того вони разом планували, яку саме роботу там необхідно буде робити та чим ця подія може бути корисна для України та «Дунайського Аграрія».  

«Роман користувався великою повагою у садівників, як високопрофесійна людина. Він розвивав,  диверсифікував виробництво. Я його знав, як професіонала, патріота та гарного сім'янина. Він нарощував експортний потенціал, розвивав підприємство, створював робочі місця і при цьому залишався гарною та доброзичливою людиною. Роман однозначно залишиться в моєму серці, бо  був моїм особистим другом. Тому це дуже велика втрата», — прокоментував він.


Господарство «Дунайський аграрій» — це приклад фермерства майбутнього. Його засновник Роман Дяжук йшов в ногу з часом, не боявся вкладати кошти в нішу серед ніш та й загалом прибуток не був для нього ключовим. Він починав тоді, ще коли мали хто розумів, що таке органічна продукція, а вже за 10 років він став фактично обличчям органічної України. При цьому жодної пихи чи гордості. Він був надзвичайно добрим, щирим, ніколи не відмовлявся розповідати про свою роботу, бо нею жив. Справа Дяжука не зупиниться, бо бізнес, заснований на любові, не можливо закрити.

«Ми будемо продовжувати його справу, робити все, щоб вона і надалі розвивалась, щоб була саме такою, якою мріяв її побачити Роман Улянович», — йдеться у дописі «Дунайського аграрія». 

Редакція Kurkul.com висловлює щирі співчуття рідним, близьким, друзям і колегам Романа Дяжука та розділяє біль втрати.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.  

Виконано за допомогою Disqus