Реклама
Чорні реєстратори Одещини — як відбувається захоплення «Дунайського аграрія»

Чорні реєстратори Одещини — як відбувається захоплення «Дунайського аграрія»

20 червня 2024 1504 0

Напевно ви зустрічали в супермаркетах квадратні кавуни чи органічні фрукти з етикеткою «Дунайський Аграрій». Засновник цього підприємства Роман Дяжук, був справжнім ентузіастом своєї справи і його органічне виробництво на Ізмаїльщині стало показовим для колег не тільки в Україні, а й за кордоном. В «Дунайського аграрія» було ще багато планів, але на жаль, рік тому Роман загинув в автокатастрофі. Втрата неоціненна для всього агросектору, адже він кардинально змінив підхід до органічного виробництва в Україні. 

Але який спадок «Дунайського аграрія» насправді залишається сьогодні, хто претендує на нього і чому спадкоємці не можуть знайти порозуміння з партнером Романа Дяжука, а саме господарство починає занепадати? Kurkul.com підготував ексклюзивний матеріал з розбором ситуації щодо спроби захоплення «Дунайського аграрія».


 У «Дунайського аграрія» було 2 власники

ТОВ «Дунайський аграрій» було засноване у 2013 р. Територіально воно розміщене в с. Сафʼяни Ізмаїльського р-ну Одеської обл.

«Наше господарство було одним із небагатьох сільськогосподарських підприємств, яке займається вирощуванням органічної продукції, має багаторічний досвід у сфері органіки, здійснює як реалізацію продукції в Україні, так і прямий експорт вирощеного в різні країни світу, а також є великим платником податків», — зазначає Павло Барбашов, партнер та співзасновник компанії, який володіє часткою власності у 30%.

Продукція ТМ Дунайський аграрій

Він розповідає, що почав працювати разом з Дяжуком у 2018 р. Мовляв, повірив в ідею Романа і став пасивним співвласником «Дунайського аграрія». Тобто інвестував гроші, а рештою займався його покійний колега.

«Не дивлячись на номінальну вартість в 300 тис. грн, яка прописана в статуті я був основним інвестором «Дунайського аграрія» і залучив інвестицій більше ніж на $2 млн. Ми довго товаришували з Романом, ніколи ніяких конфліктів не було. Хоч ми й були друзями, все одно я умовно контролював і переглядав фінансові справи, мені було відомо все про господарство», — додає Павло. 

Після загибелі Романа Дяжука власницею його частки у березні 2024 р. стала дочка  Ярослава Дяжук. Вона успадкувала 70% господарства номінальною вартістю 700 тис. грн.  Але, зі слів Павла, Ярослава проживає за кордоном, діяльністю підприємства не цікавилась і тому написала довіреність на свою маму — Дяжук Наталію Юріївну.

Павло Барбашов (посередині) на BIOFACH 2024

Минулого тижня Павло Барбашов поновлював бронювання для працівників, коли юристи повідомили його, що він тепер не власник господарства. Фактично він залишається засновником господарства, але без жодних прав.

«Мені зателефонували юристи і сказали «виходить — ви вже не власник». Без мого відома Наталія Дяжук стала керівником «Дунайського аграрія», а адреса господарства з Ізмаїльського р-ну перемістилась в Київ. Такий нонсенс неможливо уявити», —  каже він.

Як господарство змінило керівника?

Павло Барбашов стверджує, що Наталія Дяжук, разом зі своїми спільниками Вадимом Слівенком та Ігорем Денисовим незаконно провели загальні збори, та всупереч вимогам закону та Статуту господарства змінили директора, адресу, телефон та мають злочинний намір захопити весь контроль над «Дунайським аграрієм». Павло каже, що зокрема Вадим Слівенко має звання полковника, а за часів Януковича він був першим заступником начальника Головного управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю Департаменту кримінальної міліції МВС України. Наразі він засновник адвокатського обʼєднання АО «А.С.-ГРУП»

Він додає, що також у справі дійовою особою є державний реєстратор Голубенко Аліна Вікторівна, яка незаконно провела реєстраційні дії (номер 1005531070026001776) якими:

  • змінено інформацію для здійснення зв’язку з господарством (змінено на: +38 (093) 121-02-29);
  • змінено інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (змінено адресу Дяжук Я.Р.);
  • змінено керівника господарства (змінено директора на: Дяжук Наталія Юріївна);
  • змінено місце розташування господарства (змінено на: 02081, м. Київ, Дарницький р-н. вул. Урлівська, буд. 11, кв. 218, адреса квартири Вадима Слівенка);
  • змінено відомості про засновників (учасників) господарства (змінено адресу учасника Дяжук Я.Р.);
  • змінено структуру власності Господарства;
  • змінено підписанта (змінено на: Дяжук Наталія Юріївна).

«Уявіть, адреса господарства в один момент перемістилась з Сафʼянів на Лівий берег Києва у квартиру одного зі спільників Наталії. Я не розумію для чого? Ми не мали з нею жодних конфліктів. Роман Дяжук не проживав з Наталією понад 20 років, але підтримував звʼязок. Познайомився я з нею тільки на похороні й після того не спілкувались взагалі», — зазначає Павло Барбашов.  

Порушення Статуту та законодавства

За повідомленням Павла, відповідно до Статуту підприємства (остання чинна редакція затверджена Протоколом № 130922 від 13.09.2022) всі рішення щодо діяльності підприємства приймаються одноголосно. 

Пунктом 8.5.1. Статуту визначено, що рішення загальних зборів учасників з усіх питань, щодо яких законодавством України немає вимоги про прийняття їх одностайним голосуванням, — приймаються трьома чвертями голосів усіх учасників підприємства, які мають право голосу з відповідних питань. Тобто для прийняття рішень потрібно мати не менше 75 % голосів. 

«28.05.2024 р. в м. Києві, всупереч вимогам закону та Статуту були проведене незаконні загальні збори, на яких була присутня лише Дяжук Наталія, як представник Дяжук Ярослави, і яка сама (одноосібно) прийняла незаконні рішення про зміну директора, зміну адреси, зміну телефону тощо. При цьому процедура скликання загальних зборів та процедура проведення загальних зборів були грубо порушені. До того, жодне рішення на загальних зборах просто не могло бути прийняте, оскільки відповідно до Статуту для прийняття будь-яких рішень потрібно мінімум 75 % голосів. Тобто кворум не зібрався, а отже всі рішення таких зборів неправомірні», — зазначає Павло.

Він каже, що Наталія Дяжук, Вадим Слівенко та Ігор Денисов спланували, організували та провели вищеописані незаконні загальні збори учасників, а також подали підроблені документи для проведення реєстраційних дій (зміни директора, адреси, телефону), своїми діями вже вчинили злочин передбачений ч. 2 ст. 205-1 та ч. 2 ст. 206 Кримінального кодексу України.

Тому Павло Барбашов звернувся до поліції із заявою про злочин (ст. 205-1, ст. 206 КК України), а також подав скаргу до Міністерства юстиції України (офіс протидії рейдерству). Він впевнений, що Офіс скасує всі рішення і поверне його частку, адже законність цих змін нульова.

«Мені здається, що цю схему зробили саме перед збором врожаю, тому що думають про захмарні заробітки. Але хто зараз працює в агробізнесі, той прекрасно розуміє долю заробітків в цій справі й взагалі питання «виживання». Новий керівник створює якусь незрозумілу атмосферу в колективі. Я вважаю, що таке ставлення насамперед незаконне і нелюдяне», — підсумував Павло. 


На превеликий жаль нам не вдалось сконтактувати з Наталією Дяжук та показати її погляд на справу. Проте ми поговорили з кількома людьми, наближеними до компанії. На їхню думку, ті зміни, які відбуваються останній рік в «Дунайському аграрії», можуть просто зруйнувати компанію.

«В мене складається враження, що нові власники хочуть просто забрати обігові кошти й на цьому все. А агробізнес так не працює. Роман і Павло постійно вкладали сюди гроші, і після смерті першого, Павло продовжував це робити», — зазначив нам один зі співрозмовників.

 Надіємось, що в скорім часі органи юстиції вирішать справу згідно з нормами закону. А про всі подробиці справи ми повідомимо згодом.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus