АгроПолігон John Deere: процес захисту рослин у «Кириченко М»

АгроПолігон John Deere: процес захисту рослин у «Кириченко М»

АгроПолігон «Джон Дір» 20 серпня 2019 271 0

Команді АгроПолігону складно всидіти на місці, особливо ― гарячою у всіх значеннях червневою порою. Цього разу ми вже вдруге завітали до знайомих — у господарство «Кириченко М».

Директору Миколі Кириченку вдається успішно керувати одразу 20 невеликими господарствами із земельними угіддями від 20 до 300 га. Сумарний земельний банк становить 12 тис. га. Про попередній візит в господарство та його історію читайте за посиланням.

Поле пшениці «Кириченко М»

Зараз акцент у господарстві роблять на вирощуванні соняшнику, кукурудзи, озимої пшениці, ріпаку. Микола Кириченко поділився планами стосовно вирощування льону чи коріандру. Але на практиці почнуть займатися цими культурами, коли буде реальний покупець на них. 

Читати за темою: АгроПолігон John Deere. Соняшник у «Кириченко М»

Звісно, запорука високих врожаїв — потужний та сучасний технопарк. У «Кириченко М» зробили ставку на американський бренд John Deere, співпрацюють з його дилером компанією Agristar.

«Обрали цього дилера, бо переважив людський фактор. Хлопці знаходяться від нас буквально за 100 км. Один дзвінок чи потреба налаштування техніки, і через 1,5 години вони вже у нас на тракторній бригаді.

Стосовно бренду John Deere  хочу додати, що свого часу я шукав техніку, яку не буду міняти кожні 5 років. Раз купив, і вона далі себе десятиліттями відпрацьовує. У цьому плані John Deere виправдав на всі 100% мої сподівання», — додає Микола Кириченко.

Микола Кириченко, директор господарства «Кириченко М»

Не могли ми не задати таке актуальне для кожного аграрія питання: «А де ж брати кошти на поповнення технічного парку?». Микола Кириченко відповів, що зараз із цим немає ніяких проблем. Господарство успішно співпрацює з банками. Наприклад, є в однієї з фінустанов є вигідні умови кредитування у гривні під 12-13%. Малий відсоток та коливання валютного курсу робить такі умови придбання техніки мега вигідними.

Внесення ЗЗР на соняшник

Робота на полях «Кириченко М» кипить. Поки до жнив ще є час, вносять засоби захисту рослин. Основною посівною культурою в господарстві є соняшник. Нюанси його вирощування з нами обговорив агроном Дмитро Хистєв.

Після зборання врожаю проводять осінню оранку плугом, вносять добрива із розрахунку 150-200 кг/га. Після зими роблять передпосівну культивацію. Із бур’янами у посівах борються у дві хвилі. Першу хвилю знищують культивацією, інші — внесенням гербіциду Євро-Лайтнінг по посіву.

При вирощуванні соняшнику господарство практикує технологію no-till. Посів проводять сівалками John Deere, використовуючи сорти Лімагрейн 5542 і 5543. Цього року дощова погода заважала вчасно обсіятися. Затяжні опади затримали посівну в «Кириченко М» на 2 тижні від запланованого графіка. Але зливи не порозмивали полів, чого не скажеш про сусідні господарства.

«Гербіцид вносимо на стадії 2-4 справжніх листків. Працюємо з препаратами Євро-Лайтнінг та Євро - Лайтнінг Плюс причіпним оприскувачем John Deere на 3200 літрів води. Цього об’єму вистачає для обробки 16 га» — розповідає Дмитро Хистєв.

Дмитро Хистєв, агроном господарства «Кириченко М»

Після збору врожаю комбайном John Deere проводять відразу оранку.

Стосовно прогнозів на врожай пан Дмитро налаштований оптимістично. Соняшник зараз почувається добре. Деякі поля уразила гусінь, але аграрії своєчасно зреагували на ситуацію, застосували інсектициди.

Стосовно ситуації з добривами, то тут руку допомоги простягають сусіди-фермери. У разі потреби готові поділитися власними запасами. Господарство «Кириченко М» у свою чергу допомагає з обробкою полів оприскувачами. Отак і господарюють, приходячи на виручку один одному.

 Звісно, зацікавило нас чи не тиснуть конкуренти на господарство та як працюється «Кириченко М» поруч з агрохолдингом.

«З агрохолдингами не конкуруємо. Найближчий наш сусід — «Агротон». У нашому районі проблем немає, мабуть, через те, що розуміємо: потрібно ставати сильнішими та кращими самим. Коли ти слабкий, то конкуренти з усіх сторін давлять», — відповідає Микола Кириченко.

Технічний парк господарства

Екскурсію територією тракторної бригади екіпажу АгроПолігону провів інженер Роман Чухиль.

«Перша техніка бренду John Deere почала з’являтися у нас 7 років тому. Пропрацювавши на ній сезон, зрозуміли, що це перспективні та економічно вигідні агрегати. Наприклад, 2 трактори Т-150 ми замінили одним John Deere. Вже маємо економію на дизпаливі, заробітній платі. Техніка дуже надійна. У нас є агрегати John Deere, які мають по 7000 мотогодин роботи й усе ще працюють.

Роман Чухиль, інженер господарства «Кириченко М»

При покупці новинок не виникає ніяких проблем із налаштуванням. Якщо є якісь питання, то телефонуємо Agristar і нас детально консультують. У планах є покупка самохідного обприскувача на весну» — розповідає Роман Чухиль.

Нині технічний парк господарства «Кириченко М» складається із двох сівалок John Deere 1745 та двох одиниць моделі 1780, двох посівних комплексів зернових, двох оприскувачів причіпних John Deere 732, 2 тракторів John Deere 8335 R та 8845 R, культиваторів John Deere 2210, комбайну John Deere

Обслуговує цей технічний парк сервісна служба дилера. Оскільки у день відвідин господарство проводило обробку поля ЗЗР, то і розмовляли про цю техніку. Менеджер з продажу техніки компанії Agristar Олександр Білик поділився інформацією, що з початку сезону 2019 р. вже продано 20 одиниць самохідних обприскувачів моделі John Deere 4730. Техніка приваблює аграріїв швидкістю, системою навігації та кліренсом, який можна ставити висотою до 2 м.

Олександр Білик, менеджер з продажу техніки компанії Agristar

Вдалось екіпажу АгроПолігону на власні очі побачити обприскувачі John Deere та навіть поспілкуватися з механізатором, який проводить цю операцію. Пан Євген працює в господарстві вже 7 рік — стільки ж, як і оприскувач. У робочому тандемі їм вдалось обробити понад 50 тис. га і в планах ще стільки ж. 

Трактор Беларус 892 з причіпним обприскувачем John Deere 732

Побачивши на власні очі командну роботу колективу «Кириченко М», сучасну технічну базу та завзятість до роботи, розуміємо, що у бур’янів та шкідників немає шансів розкошувати на ланах господарства. Втомлені, але сповнені позитивних вражень, ми попрощались із аграріями, побажавши їм хороших врожаїв та чистих полів.

© Марина Солонар, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus