Всеукраїнський страйк аграріїв

Всеукраїнський страйк аграріїв

Служба новин 10 грудня 2015 325 0

У четвер, 10 грудня, по всій Україні розпочинається загальнонаціональний страйк проти скасування спецрежиму ПДВ. Захід організовується Аграрною партією України і громадськими професійними організаціями АПК.

Чому аграрії вийшли на мітинг?

Невдоволення у аграріїв викликав намір влади відмінити спецрежим ПДВ. Зокрема, оприлюднений Міністерством фінансів проект Закону «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні», який фактично скасовує всі пільги для сільгоспвиробників.

Ним передбачено:

  • скасування спецрежиму ПДВ для всіх суб’єктів господарювання в АПК;

  • можливість застосування спрощеної системи оподаткування (група «C») лише для підприємств, у яких річний обсяг доходу за попередній рік не перевищує 2 млн. грн.;

  • скасування пільг з неоподаткування будівель і споруд с/г виробників.

У той же час у проекті Державного бюджету України на 2016 р. відсутні будь-які елементи державної підтримки АПК.

Аграрії підготували відкрите звернення до Президента України Петра Порошенка, Голови ВРУ Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. У ньому вони вимагають до 15 грудня змінити своє рішення щодо оподаткування аграріїв.

Читати по темі: Наступний страйк аграріїв проти відміни спецрежиму ПДВ пройде 15 грудня

У зверненні зазначено, що, за оцінками експертів, втрати аграріїв складуть близько 30 млрд грн, падіння експортної виручки становитиме $1 млрд, а кількість безробітних зросте на 100 тисяч.

Крім того, аграріїв непокоїть відсутність будь-якої компенсація за кредитами, при тому, що банківська відсоткова ставка перевищує 30% річних.

«Збереження існуючої системи оподаткування аграрного сектору до 1 січня 2018 р. передбачене Коаліційною Угодою та Програмою дій Уряду. Пільги для агропромислової галузі прописані в Угоді про асоціацію України з ЄС, згідно з нормами СОТ. Підходи до законотворчої діяльності Уряду порушують вимоги чинного законодавства України щодо неможливості внесення змін у податкове законодавство на наступний рік наприкінці поточного року. Вважаємо, що згаданий законопроект не може бути ухвалений у запропонованій редакції, адже це означатиме крах агропромислового комплексу України та може спричинити масові акції протесту з боку фермерів і селян», — сказано у зверненні.

Загальнодержавний страйк розпочато!

З самого ранку під стінами Одеської облдержадміністрації зібрались представники з усіх куточків області. На заході були присутні близько 200 осіб.

За словами прес-секретаря Одеської обласної організації Аграрної партії Альони Новічкової, кожен район області делегував по декілька десятків представників на захід. Було підігнано і техніку — трактори ХТЗ, «Білоруси», важкі трактори. Усього близько п’яти одиниць.

Мітинг в Одесі

«До учасників вийшов перший заступник голови обласної ради Олег Радковський і депутати обласної ради, які самі є аграріями. Чиновники підтримали мітингувальників», — заявила вона.

У цей же час фермери Черкащини приїхали з усіх районів. Також до учасників мітингу приєднались представники обласної Асоціації фермерів на чолі з головою Віктором Гончаренком і голова Ради підприємців Черкащини Ольга Ракова.

Страйк у Черкасах

«Я зачитала відкрите звернення до президента, прем’єр-міністра і голови Верховної Ради. Вимоги передані до ОДА, заступнику губернатора Віталію Ковалю. Він вийшов до аграріїв і пообіцяв, що буде підтримувати аграрну галузь і прислухається до нашої позиції», — розповіла голова Аграрної партії Черкащини Наталія Старікова.

Всього на акції було присутньо більше 300 людей.

На Запоріжжі мітингувати вийшло більше тисячі учасників. Тут також обійшлося без техніки, оскільки захід ніс мирний характер.

Запоріжжя мітингує проти відміни спецрежиму ПДВ

На площу «Свободи» в Харкові вийшло близько 120 учасників. Як зазначив голова місцевої обласної організації Аграрної партії Петро Скляр, подібні мітинги повинні бути узгодженим з Облдержадміністрацією. На проведення акції організатори не мали такого узгодження, тому вона була швидкоплинною.

Як думку Петра Скляра, нові зміни в податковому законодавстві — це проблеми не лише аграріїв.

«Скасування пільгового режиму стосується всіх тих людей, що задіяні в малому та середньому бізнесі. Податковий кодекс дуже негативно вплине на інвестиційну привабливість аграрного сектору. Аграрії понесуть величезні збитки», — зауважив Петро Скляр.

За його словами, для підтримки мітингу 15 грудня були проведені перемовини з представниками «Партії підприємців», з різними громадськими організаціями, тому Аграрна партія буде не єдиною силою, яка візьме участь у загальнодержавному страйку.

В Рівному мітинг розпочався пізніше, ніж в інших містах — о 12 годині. До центру області приїхали фермери практично з усіх районів, усього налічувалось близько 300 учасників. Завершився мітинг і в Полтаві. На ньому були присутні близько 500 учасників.

Страйк у Полтаві

До мітингувальників вийшов перший заступник голови ОДА, який заявив, що підтримує учасників страйку, але не в усіх питаннях. Зокрема, він зазначив, що вимоги з приводу можливого скасування спецрежиму ПДВ не є актуальними, оскільки немає прямого закону про те, що його скасують. Тим не менш, він заявив, що готовий підтримати лозунг «Аграрна політика має бути у руках виробників», оскільки розуміє: тільки вони усвідомлюють всі проблеми галузі і здатні її захищати.

У Чернівцях на мітинг вийшло близько 150 учасників. На Буковині 56% сільського населення, тому відміна пільг по сплаті фіксованого податку і спецрежиму ПДВ збільшить податкове навантаження на фермерів у 4 рази. І щоб не збанкрутіти, дрібні та середні підприємства змушені будуть піти в тінь.

Страйк у Чернівцях

«За чутками, буковинські аграрії зібрали втричі менший врожай, ніж той, на який розраховували, і ці кошти могли б їх зараз виручити, оскільки можна було б їх направити на придбання міндобрив і насіння. Оскільки селян багато і економіка краю базується на сільгоспвиробниках, то з цими відмінами пільг вона просто стане», — повідомила заступниця голови обласної організації Аграрної партії Руслана Івасюк.

У Кіровограді був, мабуть, найстрокатіший склад учасників акції. Тут, окрім представників Аграрної партії, можна було побачити членів громадської організації «Протидія корупції», всеукраїнської Асоціації садівників і городників, Асоціації фермерів і приватних землевласників області, сільськогосподарських рад деяких районів області, працівників обласного управління сільського господарства.

Мітинг у Кіровограді

Усього близько 380 учасників, що представляли 19 районів Кіровоградщини. За словами голови Аграрної партії Кіровоградської області Андрія Жили, який виступив організатором мітингу, місцева влада повинна підтримати мітингуючих, оскільки значна частка обласного керівництва представлена аграріями з холдингу «Украгроком».

Cумські аграрії перекрили дороги національного та міжнародного значення. Селяни вийшли на шляхи, які ведуть у напрямах Суми-Харків (поблизу Охтирки), Суми-Київ (поворот на с. Пустовойтівка), Київ-Москва (поворот на м. Шостка), а також на трасу поблизу с. Степанівка.

Вимагати не відміняти спецрежим ПДВ зібрались фермери, сільгоспвиробники і звичайні працівники аграрного сектору з усієї Хмельниччини.

«Ми розуміємо, що у випадку відміни пільгового оподаткування прибутково вести сільське господарство буде неможливо, як і підвищувати плату за оренду паїв. А вона, до речі, збільшилась удвічі за останні два роки», — зазначив заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Кальніченко.

Як повідомив фермер Василь Андрушко, в Хмельницькій області є великі господарства, які купили по 5 тис. нетелів. Тепер вони думають, що із ними робити далі. Хмельниччина нині єдина область в Україні, як дає прибуток по тваринництву з рентабельністю до 5%. Після сплати 20% податку, як вкотре пропонується, аграрії матимуть 15% збитку.

Нагадаємо, що на Хмельниччині акція протесту почалась ще минулої п’ятниці, 4 грудня, тоді протестуючих зібралось близько 3,5 тис., вони виступили зі зверненням до влади зупинити захват їхніх земель компанією «Агрохолдинг 2012», власником якої і вважається Олександр Герега.

Читати по темі: Герега і фермери: хто переможе?

За попередніми результатами моніторингу, карта страйку виглядає наступним чином: в акції протесту взяло участь 11 областей України. Всього загальна кількість учасників налічує приблизно 7 тис. учасників.

Карта страйку

«Це була попереджувальна акція перед загальнодержавним страйком, який відбудеться 15 грудня. Остаточне рішення про його проведення буде прийнято 13 грудня, і там вже ми дізнаємося про те, в якому форматі він буде проходити», — прокоментував хід страйку голова місцевої обласної організації Аграрної партії Петро Скляр.

Чекаємо на продовження, залишайтесь з нами!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою