Як переробити відходи у доходи: препарат Farmador C для обробки гною

Як переробити відходи у доходи: препарат Farmador C для обробки гною

28 квітня 2022 833 0

На виставці «АгроВесна 2022» представники литовської компанії Nando та компанії «Агро Експерт» представили багатокомпонентний мікробіологічний продукт Farmador C. Він призначений для обробки гною, мінералізації органічних решток і зменшення викидів аміаку. Цей препарат новачок на українському ринку, а литовські фермери застосовують його понад три роки.

Kurkul.com дізнався у представника компанії Кестудіса Вінкуса, керівника напрямку тваринництва компанії Нандо та продакт-менеджера з напряму добрив та мікродобрив компанії «Агро Експерт» Олександра Карнауха про досвід застосування препарату Farmador C і вже ділиться усіма тонкощами.

Де і навіщо застосовують Farmador C

Farmador C призначений для використання у тваринницьких комплексах: ВРХ, свинофермах та пташиних фермах. На ринку можна знайти схожі препарати, але в основному це фрагменті рішення. Наприклад, одні більше націлені на компостування, інші — хімічні рішення. Farmador C має дуже багатий склад — у ньому 35 інгредієнтів.

«Для чого призначена така кількість інгредієнтів? Препарат має багато функцій. Деякі компоненти виконують однакові завдання, але ефективніші в іншому середовищі. Наприклад, може змінюватися кислотність, температурний режим, волога. Така композиція Farmador C була створена, щоб забезпечити універсальність і дозволити досягати кращих результатів»‎, — пояснив Олександр Карнаух.

Читати також: Як збільшити ефективність ЗЗР — вплив ад'ювантів

Олександр Карнаух, продакт-менеджер з напряму добрив та мікродобрив компанії «Агро Експерт»

Nando пропонує використовувати продукт Farmador C у приміщеннях. На ринку можна зустріти деякі рішення, призначені для обробітку гною зовні, але виробник має інший підхід і запевняє, що використання препарату всередині приміщення покращує мікроклімат для тварин і працівників ферм. Це зумовлено різким зниженням рівня токсичних газів. Окрім того, препарат бореться з патогенними мікроорганізмами. А це значить, що середовище покращиться і тварини менше хворітимуть.

Після потрапляння Farmador C у відкрите середовище, робота препарату продовжується. Наприклад, фермери можуть зберегти необхідну кількість азоту. Адже аміак — це одна із його форм. Якщо азот не зафіксувати в гної, він випаровується і фермер втрачає якість добрива.

«Треба розуміти, коли фермер вносить гній на поля, є втрати аміаку. Якщо цей гній внести в літню спеку, то за 3-4 години втрачається практично все. Farmador C закріплює цей аміак: переробляє аміачну форму азоту на нітрити, а потім нітрити на нітрати. І вони вже не мають можливості випаровуватися»‎, — пояснили спеціалісти компаній.

Читати ще: Фітогормони — помічники аграрія, що збільшують врожайність

Nando пропонує використовувати продукт Farmador C у приміщеннях

Також Farmador C прискорює переробку, або ж розкладання самого гною. Адже у складі препарату є і ферменти, і мікроорганізми, які синтезують ферменти для розкладання гною, білку, жиру, соломи, лігніну складової соломи тощо.

Таким чином, Farmador C здійснює окиснення аміаку та сполук сірки, сприяє розкладанню твердої фракції гною, забезпечує мінералізацію органічних речовин, пригнічує зростання патогенних бактерій і поглинає неприємні запахи.

Склад препарату

Основою продукту Farmador C є мікроорганізми (бактерії та грибні мікроорганізми), а решта — ферменти, які починають розкладання. Також до складу входять екстракти, які працюють як на мікробіологічному, так і на хімічному рівні. Тобто вони пригнічують певні шкідливі види мікроорганізмів. Окрім того, у складі є пробіотики, що прискорюють ріст корисних мікроорганізмів, а також консерванти для збереження терміну придатності до 2 років при температурі від 5-25°C.

«Продукт негативно реагує на високі перепади температури. Наприклад, фермер взяв всю коробку Farmador C, виніс із приміщення, використав лише один мішок, а решту знову заніс всередину. Це вже не добре»‎, — наголосив Олександр Карнаух.

Мікроорганізми можуть чинити сенсибілізуючу дію та викликати алергічну реакцію. Тому виробник радить при використанні препарату надягати засоби індивідуального захисту й уникати потрапляння на шкіру та в очі.

Застосування продукту

Оскільки продукт Farmador C у формі порошку, то його необхідно розчинити водою. Дози розраховують в залежності від виду тварин, стану приміщення та бажаного результату. Але золотий стандарт — використовувати приблизно 1 раз в тиждень.

При використанні скреперної системи препарат можна розбризкувати та розподіляти продукт на всій поверхні: основну кількість на гнійну доріжку й невелику кількість на лежаки. Якщо система рідкого гною з лужною підлогою, то можна розлити Farmador C по всій довжині каналу. А на свинофермах розподіляти в окремі ванни під підлогою.

Для підтримки функціонування мікроорганізмів на фермі ВРХ, Farmador C достатньо застосовувати 1 раз на тиждень від 3 до 7 г препарату на тварину. Для свиноферм пропонується близько 30 г. Але в деяких випадках норму можна збільшити чи зменшити — в залежності від стану приміщення. Наприклад, можливо зробити першу шокову норму, збільшивши її в 5 разів, а потім використовувати препарат тільки для підтримки мікроклімату.

Читати також: Ігор Романов: Здавати худобу на м'ясокомбінати — працювати собі у збиток

Для підтримки функціонування мікроорганізмів на фермі ВРХ, Farmador C достатньо застосовувати 1 раз на тиждень від 3 до 7 г препарату на тварину

На курячих фермах доза Farmador C залежить від виду підстилки, порід птахів та ряду інших факторів. Тому норма може становити навіть від 20 до 60 г на т курпомету.

Кількості води для розчинення препарату також може варіюватися. При розбризкуванні необхідно розподілити рідину по всій поверхні. Рекомендована температура води — 15-25°C.

Лабораторні дослідження

Виробник має великі дослідження для цілодобового вимірювання гною. Робота зі зразками ведеться вже не перший рік. Прискорення мінералізації гною на різних фермах може бути однаковим, а може відрізнятися у декілька разів. Це залежить навіть від порід, раціону й умов утримання тварин, а також ряду інших факторів. Однієї формули для всіх немає.

«Є ряд факторів, які впливають на загальний мікроклімат. Наприклад температура. Чим вона вища, тим більше виділяється аміак. Чи рух повітря по поверхні гною, який може видувати аміак. Також є залежність від рН, лужності, кислотності, вологи, наявності підстилки, концентрації тварин, стану приміщення чи від того самого складу гною. Тобто є купа факторів і їх вплив потрібно розглядати в сукупності»‎, — додав Олександр Карнаух.

Читати ще: Надія Кудлай: Хто каже про збиткове тваринництво, той не готовий працювати вдень і вночі

Прискорення мінералізації гною на різних фермах може бути однаковим, а може відрізнятися у декілька разів

При лабораторних вимірюваннях середній показник зниження виділення аміаку становив від 25% до 70-75%. Для ВРХ найкращий показник був зафіксований, коли концентрація аміаку становила 14 ppm і була знижена приблизно до 2 ppm.

Для вимірювання газів на фермах компанія використовує спеціальну апаратуру. В основному перевіряється рівень аміаку, але також можливо визначити, наприклад, і сірководень. Техніка дозволяє якісно виміряти пікові точки й середні показники й виключити суб’єктивні фактори.

В Україні компанія Nando почала працювати у галузі тваринництва саме з препаратом Farmador C, а в Литві цей продукт застосовується фермерами вже три роки. Nando багато років фокусується над розв’язанням питань неприємних запахів і переробки органіки, має досвід роботи з виробниками із харчової галузі. У тваринництві ця компанія працює вже три роки поспіль, має власний RND-центр, лабораторію хімії та мікробіології, а також працює з університетами з Литви й інших країн. В Україні Nando розпочала працювати у галузі тваринництва саме з препаратом Farmador C. А серед майбутніх планів — вивести на український ринок продукти-добавки для кормів.

© Юлія Ніколенко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus