11 міжнародних аграрних компаній про свій статус роботи у РФ

11 міжнародних аграрних компаній про свій статус роботи у РФ

15 квітня 2022 1997 0

Багато світових компаній відповіли на повномасштабне вторгнення росії в Україну виходом з ринку агресора. У списку групи експертів Єльського університету, з 24 лютого значиться понад 600 світових компаній, які оголосили про вихід з ринку рф. 

Ми зібрали список найбільших компаній постачальників насіння та ЗЗР, які продовжили вести бізнес на території країни-агресора, чи обмежили певні операції. Позиції оновлюються, тому публікуємо на початок квітня. 

Bayer

Публічна позиція є. Вихід частковий.

Німецька хіміко-фармацевтична корпорація Bayer заявила, що у зв'язку з війною росії проти України призупиняє будь-яку діяльність у рф та білорусі, не пов'язану з постачанням важливої ​​для охорони здоров'я та сільського господарства продукції. Передбачається припинення на невизначений термін проєктів капітальних інвестицій та відмова від нових ділових можливостей. 

Читати також: Воєнна колонка головного редактора, або Тримаймося землі та продовжуємо працювати

Bayer призупиняє будь-яку діяльність у рф та білорусі, не пов'язану з постачанням важливої ​​для охорони здоров'я та сільського господарства продукції

У Bayer констатували, що відмова від постачання населенню найважливіших медичних та сільськогосподарських продуктів (зокрема, насіння для вирощування продуктів харчування) у 2022 році примножить вплив війни на людські життя. Тому було прийняте рішення продовжити постачання у росію продукції, важливої ​​для охорони здоров'я та сільського господарства.

Рішення про постачання продукції у 2023 році Bayer ухвалить пізніше залежно від того, чи рф припинить напад на Україну і чи повернеться на шлях дипломатії та миру.

Наразі Bayer Ukraine тісно співпрацює з міжнародними гуманітарними організаціями та веде перемовини про додаткові заходи підтримки Україні. Також працівники «Байєр» з усього світу висловили свою солідарність з Україною і зібрали за 6 днів понад €600 тис. благодійних внесків для допомоги Україні через німецький Червоний Хрест. Компанія ж пообіцяла, що подвоїть цю суму.

BASF

Публічна позиція є. Вихід частковий.

Як інформують закордонні ЗМІ, хімічний концерн BASF відмовляється від нових проєктів у росії та білорусі, але залишає певні продукти. Окрім того, теперішні проєкти будуть продовжені, допоки вони не порушуватимуть санкції.

Читати ще: Агро під час війни — дайджест

Хімічний концерн BASF відмовляється від нових проєктів у росії та білорусі, але залишає певні продукти

«BASF не займатиметься новими угодами у росії та білорусі, за винятком тих, які служать виробництву харчових продуктів у рамках гуманітарних заходів», — заявили в концерні.

На Facebook-сторінці українського представництва, ще на початку березня повідомили, що наразі компанія розв'язує питання зі шляхами імпорту продукції. Після цього жодних додаткових повідомлень не було. Окрім інформації, про виділення €1 млн екстреної допомоги Німецькому Червоному Хресту, який працює в найбільш кризових регіонах України.

«Я надзвичайно пишаюсь українською командою. Усі працівники компанії тримаються пліч-о-пліч, допомагають українській армії, підтримують тих, кому це зараз вкрай необхідно. Ми якнайшвидше змогли відновити роботу з постачання продуктів та зосередитись на підтримці українських аграріїв у проведенні цієї надважливої посівної кампанії. Команда зараз об’єднана, як ніколи та продовжує працювати задля майбутнього України. Я вважаю — це безцінно», — прокоментував Директор департаменту BASF Agriculture Solutions Україна Крістіан Телл.

Читати також: Діна Біла: Під час війни, ми вибрали фронт забезпечення людей овочами

Крістіан Телл, директор департаменту BASF Agriculture Solutions Україна

Syngenta

Публічна позиція є. Залишаються на ринку.

Виробник пестицидів і насіння сільськогосподарських культур Syngenta заявив, що не планує виходити з ринку росії через те, що рослинництво не підпадає під санкції, накладені на москву. Syngenta Group продовжує постачати насіння та ЗЗР російським фермерам, щоб пом’якшити потенційний глобальний дефіцит продовольства.

«Економічні санкції, запроваджені проти керівництва росії Європейським Союзом, Сполученими Штатами Америки та іншими державами, не були застосовані до сільськогосподарської продукції чи основних лікарських засобів. Ми підтримуємо це рішення і сподіваємося, що конфлікт не загостриться до такої міри, щоб продовольча безпека перестала бути предметом уваги», — зазначив генеральний директор Syngenta Ерік Фірвальд у пості на LinkedIn.

За його словами, попри руйнівні події, аграрії України та росії мають продовжувати свою роботу і Syngenta Group готова підтримати їх.

Український офіс Syngenta опублікував на Facebook-сторінці допис про підтримку аграріїв в умовах воєнного стану. Зокрема, йшлося, що компанія поновлює відвантаження продукції бренду для проведення посівної кампанії аграріями України в оптимальні терміни, щоб забезпечити продовольчу безпеку країни.

«Ми готові починати робити відвантаження насіння на умовах самовивозу з певних складів і активно шукаємо варіанти для поновлення ДАП доставок нашим партнерам. Господарствам прохання звертатися до офіційних дистриб‘юторів та відповідальних менеджерів ТОВ Сингента щодо можливості відвантаження. Про відновлення поставок ЗЗР буде повідомлено додатково», — йдеться в повідомленні.

Читати ще: Бронювання працівників агросектору: відповіді на найпоширеніші запитання

Ерік Фірвальд, директор Syngenta

Corteva Agriscience

Публічна позиція є. Вихід частковий.

«Corteva Agriscience уважно стежить за ситуацією навколо вторгнення росії в Україну. Наразі вся комерційна діяльність там призупинена. Повага до суверенітету країн і демократії має першорядне значення, а війна та насильство не є прийнятними способами вирішення розбіжностей», — зазначили на офіційній сторінці компанії у Facebook.

Попри це, Corteva Agriscience продовжує діяльність у росії та пропонує на офіційному сайті свою продукцію. Представники компанії пояснюють, що це необхідність виконувати договірні зобов'язання, які виникли до 24 лютого 2022 року.

Щодо української філії, то вона підтримує і продовжує лінію заявок від офіційної пресслужби компанії. До того ж представники «Кортева Агрісаєнс Україна» активно відповідають на гнівні коментарі людей про діяльність в росії під власними поставми на Facebook-сторінці. Негативним моментом також є те, що через початок війни компанія скасувала дію 4 акцій для українських аграріїв. До того ж повідомлялось, що усі винагороди, нараховані до 1 квітня 2022 р., будуть видані протягом року, коли тільки це буде можливо та безпечно, зважаючи на форс-мажорні обставини.

Читати також: Відпочивати немає коли. Чим займається агробізнес в умовах війни?

Corteva Agriscience продовжує діяльність у росії та пропонує на офіційному сайті свою продукцію

FMC

Публічна позиція є. Повний вихід, повідомлення від 14 квітня.

Корпорація FMC на своїй офіційній сторінці у Facebook висловила занепокоєння щодо ситуації в Україні й сподівається, що урядові лідери зможуть знайти дипломатичне рішення, яке призведе до припинення військових бойових дій. 

Наша команда напряму звернулась до FMC. У відповідь отримала листа, де зазначається, що компанія припиняє діяльність в росії. До того ж єдиний завод FMC по пакуванню на Волзькій ділянці наразі простоює і буде закритий.

«Не можна ігнорувати масові повідомлення про потенційні військові злочини, порушення прав людини та інші звірства, вчинені російськими військовими. Оскільки війна між росією та Україною триває, а проти рф вводяться нові санкції, ми дійшли висновку, що ведення нашого бізнесу в цій країні стало нежиттєздатним. Не менш важливо, що наші цінності як компанії більше не дозволяють нам працювати та розвивати наш бізнес у країні, відповідальній за цю війну», — йдеться в повідомленні. 

Читати також: Коли у господарство заходять окупанти: досвід фермера з Харківщини

Єдиний завод FMC по пакуванню на Волзькій ділянці наразі простоює і буде закритий

Але офіційний сайт FMC у росії поки ще продовжує торгівлю фунгіцидами, інсектицидами, гербіцидами та протруйниками. 

На сторінці Українського представництва було опубліковано, що компанія FMC повністю зупиняє бізнес у Російській Федерації, відповідне рішення набуло чинності 14 квітня 2022 року.

«Корпорація не могла залишатися осторонь та ігнорувати військові злочини, порушення прав людини та інші звірства, вчинені російськими військовими в Україні. Ведення бізнесу FMC в Росії є неможливим, і цінності компанії не дозволяють їй працювати та розвивати свій бізнес у країні, яка несе відповідальність за війну. Компанія FMC сподівається, що ця жахлива війна і насильство скоро закінчаться», — повідомляють на сторінці.

Adama

Публічну позицію не знайшли. Залишаються на ринку.

Світовий виробник та постачальник ЗЗР та інших продуктів хімічної промисловості Adama представлений у рф ​​через дочірню компанію «Адама Рус». Наразі через офіційний сайт росіяни можуть придбати гербіциди, фунгіциди, інсектициди та регулятори росту для захисту зернових культур, цукрових буряків, ріпаку, соняшнику, кукурудзи, виноградників, плодових насаджень та овочів відкритого ґрунту. 

Читати також: Як захистити бізнес від мародерів: поради, юридичний захист, евакуація підприємства

Препарати бренду Adama постачаються у росію із заводів Європи, Ізраїлю та Америки

Препарати бренду Adama постачаються у росію із заводів Європи, Ізраїлю та Америки. 

«Адама Україна» не публікувала жодних заявок про ставлення до війни. Проте для підтримки українських аграріїв, компанія пропонує модель фінансування, що полягає в розподілі ризиків. За 20% фінансування, які не покриті кредитними гарантіями держави, може поручитись постачальник ТМЦ. Також представники компанії вступили в дискусію з банками, оскільки вважають, що вони надають кредити тільки для аграріїв з тих регіонів, де не ведуться активні бойові дії. 

«Постачальники готові фінансувати аграріїв в червоній та помаранчевій зонах, але не мають гарантій держави. Натомість банки мають гарантії держави та постачальників, але надають перевагу зеленій зоні», — йдеться в листі від 11 квітня 2022 р.

Читати також: Корективи війни, або як проходить посівна у воєнний час?

Наразі через офіційний сайт Adama росіяни можуть придбати гербіциди, фунгіциди, інсектициди та регулятори росту

KWS

Публічну позицію не знайшли. Залишаються на ринку.

Компанія KWS не оголошувала свою офіційну позицію, але через офіційний сайт продовжує продавати свою продукцію російським аграріям, через що припускаємо, що залишається на ринку. Свідченням цьому також є допис в Telegram російського представництва компанії, у якому йдеться про продовження роботи на території рф. У тексті повідомлення були описані гібриди насіння, які компанія продовжує реалізовувати серед своїх клієнтів.

В «КВС-УКРАЇНА» також відсутні будь-які офіційні заяви на тему війни. Натомість в соцмережах компанії активно публікують дописи про стан посівної та забезпеченість аграріїв зерном. Звичайно під публікаціями з’являються гнівні коментарі користувачів з закликами зупинити бізнес в росії. Своєю чергою представники KWS UKRAINE у відповідь зазначають, що представництво компанії в Україні не має спільного бізнесу з рф з 2014 року.

Читати ще: Родіон Рибчинський: Фермерам варто сіяти гречку, овес і тверді сорти пшениці

Компанія KWS не оголошувала свою офіційну позицію, але через офіційний сайт продовжує продавати свою продукцію російським аграріям

Ragt

Публічну позицію озвучили за запитом. Вийшли з ринку. 

На офіційному сайті та на сторінках компанії RAGT Semences в соціальних мережах не знайдено жодної інформації про позицію щодо війни. Остання публікація, яка стосується росії, на офіційному сайті була ще в січні.

На сторінках «РАЖТ Семенс-Україна» жодна позиція також поки не висвітлювалась. Ми зробили запит компанії RAGT Semences з метою дізнатися чи продовжуватиме вона роботу на росії та наразі чекаємо офіційної відповіді від представників.

Оновлення 25 квітня 2022 року: RAGT Semences від початку війни не проводило жодної поставки насіння на територію російської федерації. Про це Kurkul.com стало відомо з офіційного листа щодо позиції РАЖТ з приводу війни за підписом директора компанії «РАЖТ Семенс-Україна» Тетяни Савчук Реналь.

Як зазначається у листі, «РАЖТ Семенс-Україна» розуміє, що продовольча безпека України напряму залежить і від діяльності їхньої компанії. У зв’язку з цим для забезпечення посівної кампанії фахівці RAGT Semences налагодили логістичні ланцюжки та здійснюють поставку насіннєвого матеріалу по всій території України. В українському представництві RAGT Semences зауважили, що завдяки фінансовій підтримці материнської компанії вдалося зберегти кредитні умови поставки насіннєвого матеріалу для партнерів фірми.

Водночас, по словам Тетяни Савчук Реналь, насіння, яке мало потрапити до російських аграріїв, перенаправили до України.

«Акціонерне товариство спрощеного типу RAGT Semences від початку війни не здійснило жодної поставки комерційного насіння на територію російської федерації. Напроти, насіння, яке очікувало відправки до рф, було відвантажено до України. І надалі RAGT Semences не планує здійснювати поставки до росії», — говориться в листі очільниці «РАЖТ Семенс-Україна».

Окремо в компанії наголосили, що українська філія RAGT Semences не має жодних економічних зв’язків із господарюючими суб’єктами країни-агресора та не здійснює поставку насіння до російської федерації. При цьому команда «РАЖТ Семенс-Україна» спрямувала зусилля на виконання заклику уряду України щодо проведення весняно-польових робіт задля забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

Mas Seeds

Публічна позиція є. Вихід частковий.

У пресслужбі головного офісу MAS Seeds Франція зазначили, що війна в Україні приносить багато страждань і найкращим рішенням повинне бути якнайшвидше мирне урегулювання.

«MAS Seeds впровадив європейські санкційні заходи, запропоновані ЄС проти росії, щоб обмежити нашу діяльність у цій країні. Компанія зупиняє свої інвестиції у росію. Український насіннєвий завод MAS Seeds, що на Дніпропетровщині, припинив постачання насіння на росію ще з 2014 р. А бізнес-підрозділи України та росії були відокремлені один від одного у 2021 р., що унеможливило будь-які прямі взаємовідносини між країнами», — зазначили в компанії. 

Читати також: Посівна 2022: що будуть сіяти фермери під час воєнного стану?

Mas Seeds продовжує пропонувати свою продукцію в росії через свій офіційний сайт

Натомість російський офіс компанії активно працює. Щодень в соцмережах з’являються пости про різні види гібридів MAS Seeds.

MAS Seeds Україна заявок щодо припинення співпраці з рф не публікувала. Натомість з дописів компанії зрозуміло, що вона веде активну торгівлю з українськими агровиробниками. Так функціонує завод в Дніпропетровській обл. та відкрито новий склад на Хмельниччині. Також в Україні працює 11 офіційних партнерів та дистриб'юторів, де можна замовити насіння цієї марки.

 «Ми регулярно працюємо над покращенням ситуації, а завод MAS Seeds в Україні продовжує постачати насіння нашим фермерам під час цієї посівної кампанії. Ми відкрили новий склад у Західній Україні, щоб забезпечити насінням різні регіони нашої країни, а регіональні представники MAS Seeds продовжують працювати, щоб допомогти українським аграріям з посівами та агрномочіними консультаціями», — коментують ситуацію у компанії.

LG Seeds

Публічна позиція є. Вихід частковий. 

LG Seeds не припинила постачання насіння до росії і пояснила це тим, що має зобов'язання як компанія, що входить до харчової галузі, згідно з декларацією країн Великої сімки. На сезон 2022 року все насіння було уже законтрактовано і більшість об’ємів поставлено. 

Читати ще: Разом ми сила, або як фермери допомагають армії (оновлюється)

LG Seeds не припинила постачання насіння до росії

«Ми уважно стежимо за ситуацією, щоб зуміти ухвалити найбільш доцільне рішення на наступний сезон. Крім цього, ми припиняємо всі наші інвестиційні проєкти у росії», — йдеться у заяві компанії.

На Facebook-сторінці LG Seeds Ukraine було опубліковано позицію Limagrain Europe, де відкрито засуджено дії росії. Також в пості визначено, що пріоритетним напрямком діяльності Limagrain в агросезоні 2022 році, буде забезпечення насінням українських партнерів та клієнтів, щоб гарантувати безперервний розвиток сільського господарства у країні.

«Ми хочемо висловити нашу щиру підтримку українцям, які страждають через війну, розв'язану російським урядом. Ця війна викликала одностайне засудження, до якого Limagrain цілком приєднується», — йдеться в повідомленні. 

«Лімагрейн Україна» запропонувала нашим аграріям безкоштовний цифровий супровід від компанії. 

Читати також: Воєнні реалії: скільки зерна мають українські аграрії?

На Facebook-сторінці LG Seeds Ukraine було опубліковано позицію Limagrain Europe, де відкрито засуджено дії росії

Lidea

Публічна позиція є. Вихід частковий.

Французька компанія Lidea (об'єднання EURALIS Semences та Caussade Semences Group) заявила про призупинення інвестицій в росію, проте продовжує продажі на своєму офіційному сайті в росії.

«З 24 лютого ми вирішили, що подальші інвестиції в росію негайно призупиняються. Ми зосереджуємо свої ресурси на підтримку України, щоб відповісти на заклик українського уряду та асоціації фермерів посіяти ярі культур», — йдеться у заяві.

На офіційній Facebook-сторінці Lidea Seeds Україна засудили агресію росії та заявили, що компанія підтримуватиме українських фермерів під час посівної.

Читати ще: Овочі в умовах війни: планове виробництво, посівні площі, залишки

Французька компанія Lidea заявила про призупинення інвестицій в росію, проте продовжує продажі на своєму офіційному сайті в росії

«Lidea шокована російською військовою агресією проти України і виступає разом з Європою у закликах щодо відновлення миру та цілісності України», — йдеться в дописі. 

Щоб допомогти аграріям, компанія продовжить поставки насіння в Україну, де це можливо. 

Якщо ми когось пропустили, напишіть нам! Перевіримо інформацію та розширимо цей перелік.

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus