Виведення землі з тіні зупинить рейдерство — Томич

28 серпня 2015 89 0
Виведення землі з тіні зупинить рейдерство — Томич
Кurkul.comВиведення землі з тіні зупинить рейдерство — Томич

Для побудуви прозорої системи організації виробництва продукції потрібно вивести з тіні земельний ресурс, про це в інтерв'ю агропорталу Kurkul.com сказав президент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич.

За його словами, найбільше від рейдерства страждають середні фермерські господарства. Як правило, відбирають землю у фермерів, у яких понад 500 га землі.

«Для того, щоб ліквідувати це явище потрібно усунути корупцію, криміналізацію і тінізацію у сфері земельних відносин. Тому що вони є одними з головних причин рейдерства. Фермеру потрібно декілька років чекати отримання кадастрового номеру, утвердження проекту землеустрою і всіх документів на землю. Саме цим користуються чиновники, які можуть пришвидшити процес оформлення документів різними способами, бо вони мають доступ до влади, фінансові можливості, правовий вплив та інше», — зазначає експерт.

Читати по темі: «Іван Томич: найбільше від рейдерства страждають середні фермерські господарства»

На думку Івана Томича, найбільша проблема — сьогодні у тіні знаходиться біля 9 млн га землі. Це виробництво аграрної продукції, її обіг, сплата податків, розрахунки з людьми і т. ін.

«Це, можна сказати, площа декількох Європейських країн разом узятих. Якщо у нас не буде виведено з тіні земельний ресурс, ніколи не завершаться ці битви. Без цього ми не зможемо побудувати прозору систему організації виробництва продукції», — сказав він.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою