У чотирьох областях вже розпочали передачу земель ОТГ

12 лютого 2018 1869 0
Голови ОТГ підписали відповідні документи
Kurkul.comГолови ОТГ підписали відповідні документи

ОТГ на Кіровоградщині, Житомирщині, Дніпропетровщині та Черкащині підписали меморандуми про отримання землі за межами населених пунктів. Про це повідомляє портал «Децентралізація».

Помічнянська та Тишківська ОТГ у Кіровоградській області підписали з Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області меморандуми про строки відведення землі. У комунальну власність об’єднаних територіальних громад буде передано 4,7 тис. га.

Новоборівська ОТГ, що на Житомирщині отримає 4 тис. га в управління.

«Це ресурс, який тепер працюватиме на користь громади. Ми самі будемо визначати, як його використовувати. Тим паче, у нас розроблений план просторового планування, і це додає громаді спроможності», — наголосив голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк.

Перший меморандум про передачу земель на Дніпропетровщині підписав голова Межівської об’єднаної територіальної громади Воломир Зражевський. Згідно з меморандумом, до 31 травня 12,5 тис. га земель державної власності передадуть у розпорядження громади.

На Черкащині Ліплявська ОТГ підписала відповідний меморандум із Держгеокадастром.

«Питання передачі земель у межах громад стояло дуже гостро від початку реформи. Свого часу ми допомагали 11 об’єднаним територіальним громадам регіону готувати звернення до голови ВРУ та  народних депутатів щодо прийняття постанови, яка б дозволила їм розпоряджатися землею за межами населених пунктів. І досі це призводило до виникання ситуацій, коли на території ОТГ з’являвся забудовник чи землевласник, розпочинав там роботи, а громада ніяк не могла на це вплинути», — розповів директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону Сергій Слинько.

Голова Білозірської об'єднаної територіальної громади, голова Черкаського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Володимир Міцук зазначив, що вирішення питання передачі земель об'єднаним громадам дозволить контролювати їх використання, упереджати рейдерство, навести лад у порядку сплати оренди цих земель та збільшити соціальний внесок орендарів у розвиток громади.

Виконано за допомогою Disqus