Новий гібрид кукурудзи містить 73,8% крохмалю — НААН

24 серпня 2018 946 0
Посіви кукурудзи
Kurkul.comПосіви кукурудзи

Створення сортів з високим вмістом крохмалю — є одним з найперспективніших напрямів у селекції кукурудзи. Результатом проведених досліджень виділено лінії, які формували зерно з вмістом крохмалю 73-75% та зареєстровано гібрид «Росток» з вмістом крохмалю 73,8%. Новий гібрид за врожайності 8,14 т вихід крохмалю з 1 га становитиме 6 т. Про це заявив Президент Національної академії наук України Ярослав Гадзало, повідомляє прес-служба НААН.

«Для України забезпечення власними енергоносіями з налагодженням виробництва пального з рослинної сировини поряд з енергозбереженням — шлях до виходу з енергетичної залежності та зростання економічного потенціалу. Розробка сортів кукурудзи для спеціалізованого використання — з високим вмістом крохмалю, каротину, антоціану — безумовний пріоритет селекціонерів академії», — додав Ярослав Гадзало.

Відзнакою успіху у селекції кукурудзи наукових установ НААН стало формування унікальної генетичної колекції. Вона складається з більш ніж 400 ліній основних генетичних плазм. Таке різноманіття дає можливість синтезувати гібриди за різними біологічними групами, структурою та напрямами використання. Завдяки цьому насінництво кукурудзи вийшло на новий рівень і як наслідок призвело до динамічного розширення площ ділянок гібридизації, що сягають понад 14 тис. га.

«Авторське право дає можливість проводити первинне насінництво батьківських компонентів понад 230 комерційних гібридів. Це повністю забезпечує потреби вітчизняних виробників відповідно до агрокліматичного районування, біологічних властивостей і напрямів використання: на зерно, силос, зелену масу, харчові цілі тощо», — наголосив Президент НААН.

Для розробки інноваційних біотехнологічних і селекційних методів створення новітніх вітчизняних гібридів кукурудзи проводять сумісні дослідження грантових проектів в Оксфордському університеті (Велика Британія), Хейлунцзянській академії сільськогосподарських наук (КНР), компанії  BioDiagnostics Inc. (США).

Виконано за допомогою Disqus