Завдяки strip-till можна отримати 10 т/га озимої пшениці — досвід

1 вересня 2018 917 0
Завдяки strip-till можна отримати 10 т/га озимої пшениці — досвід

Польський фермер Марек Рузнак завдяки технології strip-till зміг досягнути хороших показників врожайності озимої пшениці — від 8 до 10 т/га, пише Superagronom.com.

Випробування технології проводили протягом останніх шести років. За словами фермера, окрім економії ресурсів та часу, вдалось досягти суттєвого підвищення врожайності культури.

У господарстві Марека Рузнака посів пшениці проводився у три різні дати — після ріпаку (друга-третя декада вересня), після сидератів (третя декада жовтня) та після кукурудзи (листопад). Залежно від дати посіву коригували норму висіву: чим пізніші та складніші умови, тим вищою вона була.

«У цьому сезоні в оптимальні терміни був посіяний сорт Apostel. Пшеницю сіяли агрегатом Mzuri Pro-Til 4T за технологією strip-till з міжряддям у 23 см. Норма висіву пшениці становила 200 насінин на кв.м. Окрім того, на поля вносили 150 кг/га фосфату амонію і 150 кг/га калійних добрив. Під час осінньої вегетації посіви двічі удобрювали мікроелементним. Також був проведений контроль бур'янів, інсектицидний та фунгіцидний захист посівів», — розповідає Марек Рузнак.

Відмінності між класичною технологією та strip-till, як стверджує фермер, можна побачити восени. Рослини за смугової технології набагато краще розвиваються і мають глибшу та ширшу кореневу систему. Завдяки цьому вони краще використовують поживні речовини і воду.

Це не єдині переваги цієї технології. Вона також сприяє ефективнішому використанню передпосівного удобрення. Відтак, рослини досягають рівномірної висоти, і менш помітний крайовий ефект. Strip-till також дозволяє краще споживати воду рослинам, а завдяки доступу повітря — рослини менше уражують хвороби, зокрема, на листі. Як наслідок, аграрії отримують вищі врожаї з кращими параметрами якості зерна.

«Я можу з упевненістю сказати, що на сьогодні я використовую в три рази менше палива, ніж я використовував раніше за традиційної оранки. Порівняно з іншими технологіями, я також економлю до п'яти разів більше часу під час посівної. Я також отримую вищі врожаї. За останні 6 років в залежності від року це було на 300-900 кг/га більше у порівнянні з інакшими технологіями. У польових умовах в минулому році я отримав в середньому близько 8 т/га пшениці. В хороші роки врожайність може бути навіть понад 10 т/га», — ділиться досвідом польський фермер Марек Рузнак.

Виконано за допомогою Disqus