Українські лабораторії навчать європейським стандартам

20 вересня 2018 81 0
Роберт Жерар, співзасновник та тренер французько-української компанії «ЖЕСТ»
Роберт Жерар, співзасновник та тренер французько-української компанії «ЖЕСТ»

З інтеграцією України за кордон вітчизняні лабораторії прагнуть відповідати європейським та міжнародним стандартам, пройти відповідну акредитацію. У цьому їм допоможе компанія «ЖЕСТ», яка працює в Україні з 2017 р.

«В Україні існує великий попит на знання міжнародних норм та стандартів для забезпечення якості та безпечності продуктів та послуг у всіх секторах. Наразі це особливо важливо в контексті Європейської інтеграції та відкриття зони вільної торгівлі. Для того, щоб ми могли гарантувати якість та безпечність нашої продукції на міжнародних ринках та в середині країни, лабораторії повинні працювати за європейськими та міжнародними стандартами, пройти відповідну акредитацію. А навчання персоналу є необхідною умовою отримання акредитації», — наголосив співзасновник та тренер французько-української компанії «ЖЕСТ», керівник метрологічної служби, Навчально-науковий інститут продовольства, здоров’я тварин, агрономії та охорони довкілля (Ліон) Робер Жерар.

Робер Жерар займається питаннями впровадження системи якості у лабораторії з 1993 р. З Україною почав співпрацювати з 2001 р., завдяки різним міжнародним програмам (TEMPUS, ERASMUS+).

«Всі ці заходи проводилися для мережі ветеринарних лабораторій. Саме тоді ми зрозуміли, що в країні існує великий попит на знання щодо міжнародних норм та стандартів для забезпечення якості та безпечності продуктів та послуг у всіх секторах», — продовжує експерт.

Компанія проводить навчання для працівників діагностичних та дослідницьких лабораторій, що здійснюють діяльність у різних галузях, адже такі питання, як система якості, метрологія, аудит, редагування процедур, валідація лабораторного обладнання є спільними для всіх. Наразі розроблено сім перших модулів.

«Все викладання буде здійснювати Робер Жерар, він має великий досвід практичної роботи у лабораторіях різного рівня. Крім того, за роки нашої спільної діяльності ми визначили коло експертів, яких плануємо залучати до викладання та отримали їх попередню згоду. Це — експерти, як українські, так і французькі, розглядаємо можливість залучення італійських експертів», — розповідає співзасновник та директор французько-української компанії «ЖЕСТ» Людмила Степура.

За її словами, головний принци діяльності компанії — це практичний підхід, а тому і експерти — це люди з практичним досвідом: метрологи, менеджери з якості, аудитори тощо.

«Крім навчання ми пропонуємо лабораторіям та компаніям, що мають лабораторії, таку послугу, як коучинг. Тобто, консультування, надання супроводу при підготовці до акредитації. Ми є практиками, навчаємо практиків  і навчання будуємо на власному досвіді», — додав Робер Жерар.

Виконано за допомогою Disqus