Якщо відмінити податкові пільги, Україна втратить тваринництво — Лапа

8 червня 2015 71 0
Якщо відмінити податкові пільги, Україна втратить тваринництво — Лапа
Мinagro.gov.uaЯкщо відмінити податкові пільги, Україна втратить тваринництво — Лапа

Сьогодні 40% валютних надходжень Україна отримує від аграрного сектору. А перспектива системи оподаткування — це той визначальний важіль, який зумовлюватиме або подальший розвиток, або зупинку аграрного сектору. Про це заявив журналістам заступник міністра аграрної політики і продовольства України Володимир Лапа.

Зокрема він наголосив, для багатьох галузей, особливо для таких трудомістких як тваринницька галузь, це не просто питання перспективи і прибутковості, це питання виживання. Потрібно розуміти якщо ми податками задавимо галузь, то очевидно, що цих коштів не буде, і ми матимемо проблеми не лише в сільському господарстві, а й загалом в економіці, бо сьогодні країна, як ніколи, потребує валютних ресурсів.

«У випадку скасування податкових пільг основний удар припаде на тваринництво, а це основа зайнятості сільського населення. За нашими розрахунками 10% найманих працівників буде звільнено в перспективі 1-2 роки. Мені складно навіть уявити, які соціальні наслідки матиме це в сільській місцевості», — додав Володимир Лапа.

За словами заступника міністра агрополітики, зміни до системи оподаткування, до бюджетного кодексу, що відбулися у грудні минулого року, вже зумовили вимивання обігових коштів з аграрної галузі у сумі 20 млрд грн щорічно. А якщо брати додатковий імпортний збір, то сума сягає 30 млрд грн.

«Нажаль, наслідки ми вже відчуваємо, тому що за перші чотири місяці поточного року падіння валової продукції аграрної галузі вже становить 4,7 %. Відповідно ми бачимо, як негативно відповідні податкові рішення позначаються доволі швидко на галузі. Це накладається на інші несприятливі умови, стан фінансового ринку, на неможливість залучати фінансування. У таких умовах податкова підтримка є мабуть єдиним дуже важливим важелем підтримки сільгоспвиробників України», — підкреслив Володимир Лапа.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою