Експерт розповів про 5 помилок при вирощуванні павловнії

25 січня 2019 1531 0
Експерт розповів про 5 помилок при вирощуванні павловнії

На основі найпопулярніших питань щодо вирощування енергетично рослини ― павловнії, команда видання FarmerScan опублікувала поради щодо старту бізнесу з вирощування цієї диво рослини.

По-перше не купувати посадковий матеріал у підозрілих осіб чи компаній. Зараз інтернет рясніє оголошеннями про продаж насіння павловнії. Шахраї заманюють довірливих покупців низькою ціною і описом посадковjго матеріалу.

Характерною особливістю подібних підприємців є те, що у них немає власного сайту, а реклама періодично пропадає і знову з'являється на безкоштовних дошках оголошень. Крім рекламних повідомлень, є і відео на Youtube. При цьому виявлені випадки зйомки на чужих плантаціях.

«У Львівській області, під Дрогобичем, є плантація Paulownia Clone In Vitro 112®. Нещодавно було виявлено, що саме цей майданчик використовується в промороликах компанії «Павловнія Захід» з акцентом на те, що це їх клон. Показуючи дерева, представники стверджують, що це Paulownia Nordis, тим самим вводячи людей в оману», ― розповів генеральний директор «Павловнія Груп Україна» Олександр Опанасюк.

Такі випадки не поодинокі.

Читайте більше: Павловнія. Який прибуток ховають в собі ці високі дерева?

По-друге, не варто купувати саджанці павловнії, які не мають сертифікату.

Таким чином можна натрапити на рослину з абсолютно іншими характеристиками.

До того ж, продаючи цю рослина без документів люди порушують закони України. Оскільки в Державному реєстрі суб'єктів насінництва зареєстрований тільки сорт «Paulownia Clone In Vitro 112».

Перевірити ж саджанці і продавців можна в Державному реєстрі суб'єктів насінництва та розсадництва на 2018 р. і на сайті Інституту експертизи сортів рослин.

Читайте більше: Як не посадити «контрабас», або Пригоди павловнії в Україні

Також необхідно обрати «правильну» рослину.

Павловнія визнана найбільш швидкозростаючим деревом у світі, але різні види рослини відрізняються швидкістю зростання. І якщо для отримання деревини з технічного виду необхідно 5-8 років, то, наприклад, для досягнення такого ж результату повстяної павловнії потрібно 12-15 років.

Фахівці не радять висаджувати павловнію насінням.

«Цей спосіб вирощування привертає як початківців, так і більш досвідчених землевласників відносно дешевою вартістю і простотою. Хоча дерево і формує понад 20 млн насінин, але, як правило, в наших кліматичних умовах вони не мають шансів на успішну перезимівлю. Імпортне насіння може бути неякісними, тому існує ризик, що вони не зійдуть. А спроби отримати сіянці дерев-клонів і зовсім марні ― це насіння стерильне, ― йдеться в повідомленні.

І наостанок, експерти радять дотримуватися технологічних рекомендацій при закладанні плантації.

Читайте більше: Математика агробізнесу: вирощування павловнії

Виконано за допомогою Disqus