Уряд обмежить застосування антибіотиків в тваринництві

15 квітня 2019 100 0
Уряд обмежить застосування антибіотиків в тваринництві
pixabay.com

У березні цього року уряд  ухвалив Національний план дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Відповідно до цього документу, за два роки Мінагрополітики разом з ветеринарною службою мають розробити порядок використання антимікробних препаратів у тваринництві. Повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Серед іншого, буде заборонено використовувати антибіотики для профілактики.

«Користуватися антибіотиками потрібно розумно — визначати чутливість збудника до препаратів, які застосовують у випадках захворювання. Коли говоримо про вітчизняний сектор свинарства, розуміємо, що нині підхід до використання антибіотиків у більшості контролюється питанням совісті й піклуванням про споживача», — зазначила президент АСУ Оксана Юрченко.

Вона зауважила, що великі промислові підприємства контролюють такі питання — дотримуються розроблених протоколів, перевіряють кінцеву продукцію. Але гарантувати, що весь сектор чинить так само — неможливо.

Утім очільниця профільної асоціації зазначає, що тваринникам потрібен перехідний період, щоб переорієнтувати виробництво і пристосуватися до нових умов.

«Наприклад у Євросоюзі питання антибіотикорезистентності й благополуччя свиней йдуть пліч-о-пліч. Існує велика кількість посібників, у яких детально прописано, як покращити умови утримання, зменшити стрес, досягти результатів зі зниження використання антибіотиків тощо», — відзначила Оксана Юрченко.

Читайте за темою: Оновлений європейський закон посилив контроль за антибіотиками у тваринництві.

Виконано за допомогою Disqus