На Львівщині 33 фермери об’єдналося в туристичний кластер

2 травня 2019 267 0
Антон Мільчевич, керівник кластеру «ГорбоГори»
epravda.com.uaАнтон Мільчевич, керівник кластеру «ГорбоГори»

В агротуристичний кластер «ГорбоГори» об’єдналося 33 приватні господарства та фізичні особи, що ведуть діяльність на території Пустомитівського району Львівської області. Про це повідомляє «Економічна правда».

Нагадаємо, минулого року кластер відкрив алсний фермерський магазин. 

«В основі роботи нашого кластеру — конкуренція, але її мета — отримати максимальну вигоду для свого регіону», — розповідає керівник кластеру Антон Мільчевич.

За його словами, всі члени «ГорбоГорів» усвідомлюють цінність такого об'єднання. Навіть конкуруючи в рамках одного проекту, вони діляться знаннями, виробляють спільні рішення і протистоять одній загрозі — відпливу кадрів за кордон.

Умовою участі є сплата внесків: вступного 500 грн та річного 5 тис. грн.

«Коли людина платить гроші, вона починає цінувати проект й інвестувати у його розвиток», — пояснює Антон Мільчевич.

У планах «ГорбоГорів» побудувати торговий центр, розробити два велосипедні маршрути, організувати дегустаційні тури, катання на плотах, конях, санках і лижах, відкрити молочне кафе, школи бджільництва та кемпінгу. Влітку кластер проведе фестиваль «ГорбоГори», де можна буде спробувати місцеві смаколики.

«Це феномен, коли підприємці об'єднуються. Ми розвиваємо проект, залучаємо ветеранів АТО, підприємців, місцеву владу та університети. Така синергія — важливий крок до успіху», — наголошує керівник кластеру.

Одне з господарств кластеру — «Карпатський водограй». Його керівник Олег Габуда у 32 ставках вирощує шість видів риби: амурського сазана, судака, сома, щуку, коропа та осетра. Заночувати туристу можна в готельному комплексі, а влітку — навіть скупатися у ставках.

«Для успішної роботи кластеру потрібна синергія влади, бізнесу і науки. Ми співпрацюємо з університетами. Студенти приїжджають на практику, аспіранти захищають кандидатські дисертації з аквакультури», — розповідає Олег Габуда.

Його господарство має замкнутий цикл вирощування риби.

До кластеру також водить ФГ «Західний равлик» та ФГ «Агротемп», де вирощують овець німецької породи та виробляють сири з овечого молока.

Виконано за допомогою Disqus