В Україні набули чинності нові вимоги до молока

15 липня 2019 2312 0
В Україні набули чинності нові вимоги до молока
Kurkul.comВ Україні набули чинності нові вимоги до молока

В Україні з 12 липня набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства «Про затвердження нових вимог до безпеки молока і молочних продуктів», повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), передає unian.ua.

Нові вимоги будуть стосуватися всіх операторів ринку молока і молочних продуктів незалежно від форми власності, крім первинного виробництва молока і молозива, призначених для власного споживання.

Нагадаємо: До 2030 року Україна може потрапити до ТОП-10 виробників молока світу

Згідно з повідомленням, цей документ покликаний уніфікувати українські та європейські вимоги до молока і молочних продуктів, врегулювати значення основних мікробіологічних показників, адаптувати технологічні вимоги до сучасних реалій і відмінити застарілі норми в цій сфері.

За словами менеджера комітетів Європейської Бізнес Асоціації Євгенія Кузьменко, передбачається, що нові вимоги будуть стимулювати підвищення обсягу виробництва молока вищого сорту.

«До того ж, оновлення вимог у даній сфері дозволить привести законодавство у відповідність з вимогами ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпеки; зобов'яже переробників стежити за показниками якості та безпеки, дозволить впровадити принципи ризик-орієнтованого підходу при формуванні періодичності відбору зразків, покладаючи відповідальність на операторів ринку і залишаючи компетентному органу інструмент контролю сумлінності оператора ринку», — зазначив Кузьменко.

Водночас у прес-службі додали, що лише прийняття даного наказу не дозволить одразу підвищити рівень якості та безпеки молочної продукції в Україні, оскільки для цього потрібні комплексні зміни. Зокрема, законодавчі вимоги до якості мають бути підтримані системою контролю.

«Якщо ми хочемо мати безпечну і якісну продукцію, необхідно підкріпити законодавче регулювання якісним державним контролем. Оскільки від операторів ринку залежить ступінь дотримання всіх вимог, а від системи державного контролю — наскільки прозоро і послідовно будуть ставитися до перевірки оператори ринку без жодних винятків», — підкреслили в прес-службі.

Читайте також: Агрофірма з Київщини випускатиме кумис під власним брендом

В асоціації також зазначили, що українські споживачі не мають відчути різкі цінові коливання у зв'язку з набранням чинності нового наказу, оскільки великий бізнес вже перейшов на ці стандарти. У прес-службі додали, що перехідний період для адаптації до нових правил для компаній, які орієнтовані на внутрішній ринок, встановлений до 2022 року. В асоціації висловили сподівання, що цього часу підприємствам буде достатньо, щоб пристосуватися, і вони зможуть попередити ризик дефіциту молочної сировини в країні.

Виконано за допомогою Disqus